Όταν το Χανιώτικο «ζουμερό» πάει Αθήνα – Τα γλυκά της «Κουκουβάγιας» εντυπωσιάζουν και την πρωτεύουσα

όταν-το-χανιώτικο-ζουμερό-πάει-αθήν-1298433

Αν πληκτρολογήσεις τη λέξη «Κουκουβάγια» στο Google τα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν είναι: 1. Το λήμμα της Wikipedia για το συμπαθές πτηνό. 2. Μερικά παιδικά τραγουδάκια. 3. Μια καφετέρια στην Κρήτη.

Αν δεν έχεις ιδιαίτερες σχέσεις με Χανιά ίσως το τελευταίο να σου φανεί κομματάκι παράξενο. Αν όμως έχεις έστω σκεφτεί να τα επισκεφθείς, τότε θα σε έχουν ενημερώσει ότι μέσα στα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνεις είναι να πας για «Ζουμερό» στη θρυλική Koukouvaya.

Το αγαπημένο σε πολλούς γλυκοπωλείο άνοιξε το 1997 και χτίστηκε στα ερείπια του εξοχικού του Αριστείδη Ανδρουλάκη, του παππού των ιδιοκτητών. Οι πολυάριθμες κουκουβάγιες που φώλιαζαν στην περιοχή έγιναν η αφορμή για την ονομασία του. Στην αρχή δεν σέρβιρε μόνο γλυκά. Αλλά καθώς ο κόσμος συνέρρεε αποκλειστικά για αυτά, ήταν φυσικό κι επόμενο να μετατραπεί αμιγώς σε «γλυκοπωλείο». Μέσα στα χρόνια εξελίχθηκε σε κάτι σαν τοπόσημο για την περιοχή: όσο «αδιανόητο» είναι να μην δεις του τάφους των Βενιζέλων, άλλο τόσο είναι να μην κάνεις μια στάση για γλυκό στην Koukouvaya που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το αξιοθέατο και έχει τους δικούς της φανατικούς επισκέπτες.

Από τον φετινό Σεπτέμβριο η Koukouvaya απέκτησε τη δική της αθηναϊκή φωλιά στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Ο Αριστείδης Μαρκαντωνάκης και ο Χρήστος Κώτσης, οι ιδιοκτήτες, αφηγούνται μία από τις πρώτες τους εμπειρίες στην πρωτεύουσα: «Ήταν βράδυ, ετοιμαζόμασταν να κλείσουμε και ξαφνικά μπαίνει μέσα ένας κύριος. Φανερά συγκινημένος λέει: “Ήμουν φοιτητής στην Κρήτη το 2003 κι έχω από τότε να κατέβω στα Χανιά. Μόλις έμαθα ότι ανοίξατε και ήρθα από την Ελευσίνα να πάρω γλυκά!”».

Αυτό δεν είναι μόνο η νοσταλγία της γευστικής μνήμης, είναι και κάτι παραπάνω… Κάτι για το οποίο υπεύθυνη είναι η Άλμα, η αδερφή του Αριστείδη ή αλλιώς «βουτυρομαμά» όπως μου την περιγράφουν: «Στην Άλμα αρέσει να μαγεροτσικαλίζει, έτσι το λέμε στην Κρήτη. Μπαίνει στην κουζίνα και κάνει θαύματα. Όλες οι συνταγές είναι δικές της. Πρόκειται για γλυκά που δεν θα βρεις πουθενά αλλού». 

Μα επιτέλους ας μιλήσουμε για αυτά τα γλυκά! Θα αρχίσω από το «Ζουμερό» που είναι και ο απόλυτος σταρ… Πρόκειται για ένα αμαρτωλό κέικ σοκολάτας, ήδη ζουμερό από μόνο του, που όμως το “juicy” της όλης υπόθεσης πάει σε άλλα επίπεδα όταν περιχύνεται με ζεστό, σοκολατένιο σιρόπι (spoiler alert: το «Ζουμερό» έγινε τόσο διάσημο που οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να εφεύρουν αεροστεγή συσκευασία που μπορεί να το διατηρεί εκτός ψυγείου, μεταφέροντάς το πέρα από τα όρια της Κρήτης. Για τέτοια ζήτηση μιλάμε!).

Δεύτερο best seller το cheesecake που συνοδεύεται με μαρμελάδα φράουλα, μαρμελάδα μύρτιλο, αλμυρή καραμέλα, σοκολάτα ή bueno, ανάλογα με τα ύψη διαστροφής σου…

Να σας συστήσω και στο Ιγκλού (σφαιροειδές, έχει σαν βάση το παντεσπάνι και κορυφώνεται με κρέμα σοκολάτας που καλύπτεται από κρέμα βανίλιας, γαρνιρισμένη με θρύμματα από καραμελωμένο αμύγδαλο και σιρόπι), αλλά και στην Πυραμίδα (παγωμένος συνδυασμός μους καραμέλας, μπισκότου βουτύρου και καρυδιού που γαρνίρεται με σιρόπι καραμέλας και τριμμένο καρύδι). Υπάρχουν ακόμη λεμονόπιτες και μηλόπιτες, εκμέκ κανταϊφι, μπανόφι, καρυδόπιτα, μιλφέιγ, μωσαϊκό, ένας vegan μπακλαβάς και ένα κέικ «μους σοκολάτας» με τόσο ρευστό εσωτερικό κόσμο που θυμίζει σουφλέ (έγραψα και ξεροκατάπια στην ανάμνηση). Δοκίμασα επίσης την «Ερασμία», ένα υγρό κέικ σοκολάτας που από πάνω έχει κρέμα πορτοκαλιού και πιο πάνω σαντιγί και σιρόπι σοκολάτας… Άκρως πληθωρική η Ερασμία!

Γενικώς, όλα ανεξαιρέτως τα γλυκά της Koukouvaya είναι η χαρά του γλυκατζή: μπαμπάτσικα, με σοκολάτα ή κρέμα να ξεχειλίζει, σε ποσότητα που εμφανώς ξεπερνά τη μερίδα και κάνουν τους μη γλυκατζήδες να απορούν «μα θα το καταφέρεις μόνος αυτό το κτήνος;». Γελάστε μαζί μου σαρκαστικά με τους αδαείς…

athensvoice.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook