Όταν σε αφήνει στο «διαβάστηκε»

όταν-σε-αφήνει-στο-διαβάστηκε-1363579

Στην πυραμίδα των απόλυτα ανεξήγητων μυστηρίων το «γιατί δεν μου απαντάει» βρίσκεται σαφέστατα στην κορυφή, αφήνοντας αρκετά πιο κάτω το «Τρίγωνο των Βερμούδων» και τις χαμένες κάλτσες των πλυντηρίων.

Αυτό που κάνει την εξίσωση ακόμα πιο σύνθετη είναι αυτό το «διαβάστηκε», που αν μη τι άλλο εξανεμίζει με την ύπαρξή του την ελπίδα του «εντάξει, δεν το έχει δει ακόμα».

Η απάντηση στην ερώτηση, φυσικά, είναι πολύ απλή στη διατύπωση και εξαιρετικά δύσκολη στην κατανόηση. Δεν θα σε κρατήσω σε αγωνία. Ο λόγος που σε αφήνει στο «διαβάστηκε» συνήθως είναι ότι δεν έχει κάτι να σου απαντήσει. Γενικώς όταν κάποιος είναι στο ντεμί, συνήθως δεν ανοίγει το μήνυμα –που μεταξύ μας μιλάμε, ξέρουμε πως ήδη το έχει διαβάσει στην προεπισκόπηση. Για να το ανοίξει και να μην έχει απαντήσει εδώ και ώρες, τότε μάλλον δεν έχει κάτι να προσθέσει στη συζήτηση.

Αλλά ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και ας δούμε τις 4 συνηθέστερες κατηγορίες μηνυμάτων που έχεις εσύ στείλει:

Α) Το «τι κάνεις;» μήνυμα

Εντάξει, για αρχή ας παραδεχτούμε πως είναι το πιο βαρετό μήνυμα στην παγκόσμια ιστορία των μηνυμάτων. Αλήθεια. Καλύτερα δηλαδή να στείλεις ένα σκέτο emoji παρά το «τι κάνεις;». Θα μου πεις και αυτός στο στέλνει. Είπα εγώ πως αυτός είναι καλύτερος; Είναι το μήνυμα που ουσιαστικά μεταφέρει στον άλλον την ευθύνη να σώσει τη συζήτηση. Και αν ο άλλος δεν έχει καμία τέτοια διάθεση είτε που δεν θα απαντήσει, είτε που θα γράψει «καλά, εσύ;». Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ χρειάζομαι κάτι παραπάνω από αυτό για να εμπλακώ σε μια συζήτηση.

Β) Το «έγραψα ένα ολόκληρο κατεβατό»

Μπορεί να έχει προηγηθεί τσακωμός και να θεώρησες εσύ πως με το σεντόνι που έστειλες ξεκαθαρίζεις τη θέση σου. Μπορεί να είχες πιει 2-3 ποτήρια παραπάνω και να έστειλες στον πρώην σου (δεν κρίνω). Μπορεί να σε έπιασε λογοτεχνικός οίστρος και να έκανες ερωτική εξομολόγηση (δεν κρίνω, αλλά ελπίζω πως όχι). Σε κάθε περίπτωση το μήνυμά σου απαιτεί δύο και τρία σκρολαρίσματα για να διαβαστεί ολόκληρο. Και εσύ περιμένεις με αγωνία μια απάντηση το ίδιο χορταστική. Και αντί για αυτό ο άλλος σου σερβίρει το «διαβάστηκε» και μετά σιγή ημερών. Λοιπόν, για αρχή μην πάρεις τοις μετρητοίς το «διαβάστηκε». Μπορεί να έχει κάνει μια διαγώνια ανάγνωση και να το έχει αφήσει «για μετά». Όπως έκανε για το διαγώνισμα, όταν πήγαινε σχολείο. Τώρα το πόσο επιμελής είναι, ε, αυτό μάλλον εξαρτάται από τα αισθήματά του για σένα. Το δικό μου σκονάκι πάντως λέει να αποφεύγουμε τα τεράστια μηνύματα. Δείχνουν πως καταναλώσαμε πολλή ενέργεια, σκέψη και προσοχή –και αυτό κάποιες φορές φωνάζει «απελπισία».

Γ) Το «ξεκαθάρισμα»

Ποιος ξέρει τι σε ώθησε να αποκαλύψεις τις διαθέσεις σου μέσω μηνυμάτων, αλλά αφού το θεώρησες καλή ιδέα εγώ πάω πάσο. Τώρα όμως τι κάνουμε, που ο άλλος το έχει διαβάσει και δεν ανοίγει τα δικά του χαρτιά; Για αρχή δεν στέλνουμε δεύτερο μήνυμα που λέει κάτι του τύπου «περιμένω μια απάντηση». Γενικώς δεν στέλνουμε τίποτα. Περιμένουμε. Και να δεις που οι πιθανότητες είναι με το μέρος μας και σε ανύποπτο χρόνο θα εμφανιστεί. Τι θα σου πει όταν εμφανιστεί, αυτό είναι άλλο θέμα.

Δ) Το «ghosting» το γνήσιο

Μιλούσατε φυσιολογικά. Ίσως είχατε βρεθεί και από κοντά μία ή και περισσότερες φορές. Και ξαφνικά αυτός σταμάτησε να σου απαντάει. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο του «διαβάστηκε» μια αρκετά πιθανή εξήγηση είναι πως εμφανίστηκε κάποια πρώην –ή γενικώς κάποια άλλη ύπαρξη μονοπώλησε ξαφνικά το ενδιαφέρον του. Απαράδεκτος; Ναι. Τον θέλουμε αυτόν τον άνθρωπο ξανά στη ζωή μας; Όχι.

Για να καταλάβεις αν έχεις ή όχι λόγο να ανησυχήσεις, επειδή «δεν σου απαντάει» πρέπει πρώτα να αναγνωρίσεις το μοτίβο της μέχρι τώρα επικοινωνίας σας. Αν για παράδειγμα μιλούσατε κάθε μέρα με μηνύματα στο μεσημεριανό σας break και αυτός ξαφνικά μια μέρα αποφάσισε να εξαφανιστεί μέχρι το επόμενο πρωινό, τότε έχουμε μια συνειδητή παραβίαση μιας συνήθειας που δημιουργήσατε από κοινού.

Το τι σηματοδοτεί αυτή η παραβίαση δεν μπορούμε να το ξέρουμε, οφείλουμε όμως να την αναγνωρίσουμε. Αν από την αρχή η επικοινωνία ήταν σποραδική –εσύ στέλνεις και δεν έχεις ιδέα πότε και αν θα πάρεις απάντηση- τότε πρέπει να σκεφτείς κατά πόσο σε καλύπτει όλο αυτό, αλλά και αν αυτή είναι η δυναμική που αντανακλά και στις υπόλοιπες πτυχές της σχέσης σας.

Γενικώς καθολικές και εύκολες συμβουλές δεν υπάρχουν, ούτε φυσικά και μαγικές λύσεις. Αυτό όμως που ισχύει είναι πως σε κανέναν δεν αρέσει να μένει στο «διαβάστηκε», ενώ παράλληλα βλέπει πως ο χρήστης τάδε ήταν ενεργός πριν έξι λεπτά.

Δεν θα προτείνω ποτέ σε κάποια να κάνει το ίδιο, αλλά θα ρίξω απλά την ιδέα: «Καλά μωρέ, δες τι σου γράφει και πάρε και εσύ τον χρόνο σου για να απαντήσεις. Μόνο μην γράψεις κατεβατό, ε;».

bovary.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook