Όταν η Ρένα Κουμιώτη δεν αναγνώρισε τον Οδυσσέα Ελύτη: «Κυρία μου να συστηθώ…»

όταν-η-ρένα-κουμιώτη-δεν-αναγνώρισε-το-1663567

Ήταν πίσω στο 1972 που πραγματοποιήθηκε η ηχογράφηση του ιστορικού δίσκου της εταιρείας LYRA «Το θαλασσινό τριφύλλι» σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Λίνου Κόκοτου με ερμηνευτές τη Ρένα Κουμιώτη και τον Μιχάλη Βιολάρη.

Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο θρυλικό στούντιο ηχογράφησης της Columbia στη Ριζούπολη. Ένα περαστατικό που διαδραματίστηκε μέσα στο στούντιο ηχογράφησης έχει αφήσει ιστορία. Ήταν από τη συνάντηση του Οδυσσέα Ελύτη με τη Ρένα Κουμιώτη.

Η Ρένα Κουμιώτη ερμήνευε μέσα στο στούντιο και ο αείμνηστος ιδρυτής της LYRA Αλέκος Πατσιφάς παρακολουθούσε την εγγραφή. Δίπλα του καθόταν ένας ψηλός κύριος με τραγιάσκα και μπλε ναυτικό ημίπαλτο.

Η συνάντηση Οδυσσέα Ελύτη με Ρένα Κουμιώτη

Όταν η Ρένα Κουμιώτη τελείωσε την εγγραφή, σύμφωνα με τη Μηχανή του Χρόνου, κατευθύνθηκε προς τον ηχολήπτη για να ακούσουν το αποτέλεσμα. Με ένα μειδίαμα χαιρέτισε και τον «άγνωστο» κύριο δίπλα στον Αλέκο Πατσιφά.

Με μια ζεστή χειραψία και ένα ζεστό χαμόγελο, εκείνος της είπε «μπράβο παιδί μου. Τα είπες εξαιρετικά όλα τα τραγούδια».

«Α! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε» του απάντησε και εστίασε την προσοχή της στην ακρόαση του αποτελέσματος της εγγραφής.

Ο Αλέκος Πατσιφάς που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν λίγο πιο μακριά, είδε τη σκηνή, πλησίασε τη Ρένα για να τη ρωτήσει.

– Τι λέγατε;

– Με ποιόν κ. Πατσιφά;

– Με τον κύριο τώρα που μιλούσατε.

– Μπα… τίποτα. Με συνεχάρη για το πώς είπα τα τραγούδια.

– Μάλιστα… Ξέρεις παιδί μου ποιος ήταν αυτός;

– Όχι που να ξέρω;

– Αυτός Ρένα είναι ο μεγαλύτερος ποιητής μας, ο Οδυσσέας Ελύτης, που έχει γράψει τους στίχους στα τραγούδια που λες.

– Οδυσσέα έρχεσαι μισό λεπτό; Ο Ελύτης πλησιάζει.

– Άκουσα Αλέκο, άκουσα. Που να με ξέρει το κορίτσι; Κυρία μου να συστηθώ. Οδυσσέας Ελύτης. Για εσάς εδώ σήμερα όχι ποιητής αλλά στιχουργός!

Οι στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη για το «Θαλασσινό τριφύλλι»

Και πράγματι το «Θαλασσινό τριφύλλι» δεν περιείχε ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη, αλλά στίχους.

Η υπέροχη και εύληπτη μουσική του Λίνου Κόκοτου και οι εξαιρετικές ερμηνείες από τη Ρένα Κουμιώτη και τον Μιχάλη Βιολάρη μας χάρισαν σαν μουσική παρακαταθήκη έναν διαχρονικά αριστουργηματικό δίσκο.

«Αυτά τα τραγούδια τα έγραψα για να τα τραγουδάνε γέροι και παιδιά. Θέλω να μείνουν σαν παραδοσιακά. Ας μην ξέρουν ποιος τα έγραψε» όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας Ελύτης.

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook