Όσο δεν βρίσκει πετρέλαιο η Τουρκία, θα συνεχίζει να προκαλεί την τύχη της – Η κατάσταση μετά τη Σύνοδο Κορυφής

όσο-δεν-βρίσκει-πετρέλαιο-η-τουρκία-θα-1105119

Ακόμα δεν είχε στεγνώσει το μελάνι στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, για τα οποία η Ελλάδα δήλωσε «ικανοποιημένη», και η Τουρκία επανήλθε στις προκλητικές κινήσεις. Η Άγκυρα εξέδωσε δύο Νavtex με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης, σε απάντηση ελληνικής Navtex, που είχε εκδώσει ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού μας Ναυτικού για ασκήσεις στην περιοχή.

H Τουρκία με τη μια αντι-Navtex δεσμεύει περιοχή Νοτιοανατολικά της Κρήτης, σε περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο μάλιστα πρωτοκολλήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, δέκα περίπου μήνες μετά την κατάθεσή του, ενώ με τη δεύτερη αντι-Navtex δεσμεύει περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Ερώτημα αποτελεί αν αυτό είναι μια ένδειξη πως θα έχουμε αναζωπύρωση της έντασης το επόμενο διάστημα, ή ότι γίνεται απλά για να συντηρεί η Τουρκία το αφήγημά της.

Εάν θυμηθεί κανείς τις δηλώσεις πλειάδας αξιωματούχων στις αρχές Σεπτεμβρίου, περί κυρώσεων στην Τουρκία αν δεν σταματούσε τις προκλήσεις, το αποτέλεσμα δείχνει πως, προς το παρόν, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνονται να επανέρχονται σε τροχιά διπλωματικών συζητήσεων και όχι επιδείξεων… οπλισμού. Άλλωστε, έγινε εμφανές ότι κανείς από τους «μεγάλους» δεν επιθυμούσε ένοπλη σύρραξη, με τους Γάλλους να κερδίζουν συμβόλαια δισεκατομμυρίων εν είδει πληρωμής για την προστασία που μας υποσχέθηκαν, ενώ και οι ΗΠΑ, δεν ήταν λογικό να θέλουν πολεμικά επεισόδια μεταξύ δύο χωρών του ΝΑΤΟ.

Επίσης, η Τουρκία το τελευταίο δεκαήμερο απέφυγε να ηλεκτρίσει τα πράγματα περισσότερο, με το Oruc Reis να έχει πιάσει λιμάνι και τον στόλο της επίσης. Έτσι, αποτέλεσμα όλης της κατάστασης ήταν να προαναγγελθεί η επανέναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και μόνο. Τουλάχιστον αυτό λέει η ελληνική πλευρά.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης που επικρατούσε τον Αύγουστο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι ότι στρατιωτικός μηχανισμός απεμπλοκής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ιδρύθηκε στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας από τις Βρυξέλλες.

Μετά από όλα αυτά, και σε συνδυασμό με την έμμεση εμπλοκή της Τουρκίας σε μία ακόμα πολεμική σύγκρουση, αυτή τη φορά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η λογική υποδεικνύει ότι, προς το παρόν, οι γείτονες θα έχουν να ασχοληθούν με πιο επείγοντα θέματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ξεχνούν τις διεκδικήσεις τους:

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιμένει στο αίτημα της Άγκυρας για τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, ο οποίος θα συντονίζει τις δραστηριότητες στο θέμα των υδρογονανθράκων και θα διασφαλίζει την κατανομή των εσόδων μεταξύ των δύο πλευρών. Προφανώς η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει κανένα λόγο να δεχθεί κάτι τέτοιο, καθώς θα νομιμοποιούσε το ψευδοκράτος και μόνο αν δεχόταν να συζητήσει σε αυτή τη βάση.

Με δεδομένο όμως ότι όλες οι εμπλοκές της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια στοχεύουν σε ενεργειακούς πόρους (Βόρειο Ιράκ – πετρέλαιο, Βόρεια Συρία – πετρέλαιο, Λιβύη – πετρέλαιο, Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ – φυσικό αέριο, Ναγκόρνο Καραμπάχ – δυνατότητα δημιουργίας διαύλου προς Αζερμπαϊτζάν που, όλως τυχαίως, διαθέτει επίσης πετρέλαιο και φυσικό αέριο), είναι προφανές ότι, μέχρι να ικανοποιήσει με κάποιον τρόπο αυτή την ανάγκη, θα συνεχίσει να δημιουργεί εντάσεις.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook