Ορκίζεται στις 12 το μεσημέρι η υπηρεσιακή κυβέρνηση – Όλα τα νέα πρόσωπα

ορκίζεται-στις-12-το-μεσημέρι-η-υπηρεσια-1699340
Φωτ. A.P. Photo / Petros Giannakouris.

Η κυβέρνηση συγκροτήθηκε μεταξύ άλλων με κριτήριο οι υπουργοί να έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο που αναλαμβάνουν

Ορκίζεται το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Ιωάννη Σαρμά.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στα κρίσιμα εθνικής σημασίας υπουργεία των Εξωτερικών και της Αμυνας, όπου αναλαμβάνουν το πρώτο ο έμπειρος διπλωμάτης με θητεία στην Ουάσιγκτον και στην Ε.Ε. Βασίλης Κασκαρέλης, ενώ το Άμυνας ο έμπειρος πρώην υφυπουργός Αμυνας και πρώην Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στο επίσης κρίσιμο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λόγω των πυρκαγιών που απειλούν κάθε θέρος, υπουργός αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, ώστε το υπουργείο να έχει συνέχεια, καθώς γνωρίζει όλα τα θέματα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ένα άλλο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Χαράλαμπος Λαλούσης, τέως Α/ΓΕΣ. Νέα υπουργός Υγείας είναι η πολύ έμπειρη και ικανή Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και εντατικολόγος.

Εν συνόλω η λογική με την οποία στελεχώθηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι οι νέοι υπηρεσιακοί υπουργοί να έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο που αναλαμβάνουν.

Χαρακτηριστικά, ο νέος υπουργός Παιδείας είναι ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Χρήστος Κίττας, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού το αναλαμβάνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης.

Μία ξεχωριστή κατηγορία είναι το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αναλαμβάνει ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης. Το πόστο δεν χαρακτηρίζεται τυχαία κρίσιμο καθώς, όπως έγραψε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή του προς τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, «εντός του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος της χώρας μας προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την εκταμίευση συνολικού ύψους 1,72 δισ. ευρώ, που αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων του Ελλάδα 2.0», κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη χώρα που απαιτεί έναν άνθρωπο με εμπειρία, όπως ο κ. Πελαγίδης.

Ακόμα ο πρωθυπουργός, στην ίδια επιστολή ενημερώνει πως για τον Ιούνιο προγραμματίζονται συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των ελληνικών Αρχών, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας, με τα αντίστοιχα κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ESM), στο πλαίσιο της 3ης έκθεσης της μετα-προγραμματικής εποπτείας, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να δημοσιευθεί στο τέλος του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Επίσης, νέα υπουργός Ανάπτυξης αναλαμβάνει η κ. Ελένη Λουρή-Δενδρινού, καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει η καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Παντελής Κάπρος, καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Ερευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τέλος, υπουργός Επικρατείας αναλαμβάνει ο Βασίλειoς Σκoυρής, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και από το 2003 έως τις 7 Οκτωβρίου 2015 πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο. Εχει θητεύσει άλλες δύο φορές ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 1989 και το 1996. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης θα είναι ο δημοσιογράφος Ηλίας Σιακαντάρης.

Την παράδοση της πρωθυπουργίας στον νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά είχαμε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, έως τις 25 Ιουνίου που θα αναλάβει το τιμόνι της χώρας εκείνος που θα επιλέξει ο ελληνικός λαός. Τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο απερχόμενος Κυριάκος Μητσοτάκης, κρατώντας έναν μπλε φάκελο με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τις επόμενες εβδομάδες «ώστε να υπάρχει συνέχεια στο κράτος».

«Σας εύχομαι καλή δύναμη στα καθήκοντά σας και είμαι πάντα στη διάθεσή σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, με τον κ. Σαρμά να απαντά πως «ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ένας πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου, ξέρει πολύ καλά ότι είναι μόνο και μόνο για να οργανώσει τις εκλογές και επίσης για να συνεχιστεί η λειτουργία της εκτελεστικής λειτουργίας και του κράτους χωρίς να υπάρξει κενό μέχρι να έρθει αυτός που είναι ο φυσικός δικαιούχος σε αυτό το κτίριο».

Ο διάλογος

«Κύριε πρόεδρε, σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλω να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας παραδώσω έναν ολίγο ογκώδη φάκελο, ο οποίος συμπεριλαμβάνει μια σειρά από στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι θα βρείτε χρήσιμα, όπως τη συνοπτική παρουσίαση των λειτουργιών και των παραχθέντων αποτελεσμάτων της προεδρίας της κυβέρνησης, το υλοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής για το 2023, ένα συνολικό σημείωμα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και τα κρίσιμα επιχειρησιακά ορόσημα του επόμενου τριμήνου, καθώς και τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως με αυτόν τον τρόπο «καταδεικνύεται ότι το επιτελικό κράτος διασφαλίζει τη συνέχεια της λειτουργίας της κρατικής μηχανής και, παρότι το Σύνταγμα προβλέπει ορισμένο χρόνο στα καθήκοντα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, είστε διακυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και κατά συνέπεια πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε η μετάβαση από την απερχόμενη κυβέρνηση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να γίνει με όλους τους κανόνες που η συνέχεια του κράτους επιβάλλει».

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός επανέλαβε πως «η κυβέρνηση θα έχει όλες βέβαια τις εξουσίες, αλλά μόνον τις εξουσίες για να εφαρμόσει τον νόμο μέχρις ότου εδώ, στο Μαξίμου, επανέλθει πάλι αυτός που θα προέρχεται από τη λαϊκή βούληση». Ο κ. Σαρμάς ορκίστηκε, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

Πηγή:kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook