Ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς – Η παράδοση – παραλαβή στο Μαξίμου

ορκίστηκε-υπηρεσιακός-πρωθυπουργός-1699088

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον κ. Σαρμά, στον οποίο ανέθεσε την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές στις 25 Ιουνίου σύμφωνα με την σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος.

Απευθυνόμενη στον κ. Σαρμά η κ. Σακελλαροπουλου τόνισε: «Ανακοίνωσα ήδη στους πολιτικούς αρχηγούς ότι σκοπεύω να προτείνω εσάς εκ των τριών Προέδρων (Ανώτατων Δικαστηρίων), να σας αναθέσω την εντολή πλέον σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαρμάς, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο υπογράμμισε ότι είναι μεγάλη τιμή και πρόσθεσε «Είναι συνταγματική μου υποχρέωση να αποδεχθώ και συγχρόνως και καθήκον μου ως πολίτη».

Μετά την ορκωμοσία, ο κ. Σαρμάς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να παραλάβει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια θα σχηματίσει την υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο διάλογος Μητσοτάκη – Σαρμά

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κύριε πρόεδρε σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου. Θέλω να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας παραδώσω έναν ολίγον ογκώδη φάκελο

ο οποίος συμπεριλαμβάνει μία σειρά από στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι θα βρείτε χρήσιμα όπως τη συνοπτική παρουσίαση των υπουργείων και των παραχθέντων αποτελεσμάτων της προεδρίας της κυβέρνησης, το σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής για το 2023, ένα συνολικό σημείωμα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αλλά και τα κρίσιμα επιχειρησιακά ορόσημα του επόμενου τριμήνου καθώς και τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων. Πιστεύω ότι καταδεικνύεται με αυτό τον τρόπο ότι το επιτελικό κράτος διασφαλίζει τη συνέχεια της λειτουργίας της κρατικής μηχανής.

Και παρότι το Σύνταγμα προβλέπει ορισμένο χρόνο στα καθήκοντα της υπηρεσιακής κυβέρνησης όπως γνωρίζετε είστε μία κυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και κατά συνέπεια πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε η μετάβαση από την απερχόμενη κυβέρνηση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να γίνει με όλους τους κανόνες που η συνέχεια του κράτους επιβάλει. Οπότε και πάλι να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας και προφανώς είμαι πάντοτε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία μπορεί να έχετε».

Ιωάννης Σαρμάς: «Η κυβέρνηση αυτή θα είναι μία κυβέρνηση υπηρεσιακή. Θα έχει όλες βέβαια τις εξουσίες αλλά μόνο τις εξουσίες για να εφαρμόσει το νόμο μέχρις ότου εδώ στο Μαξίμου επανέλθει πάλι αυτός που θα προέρχεται από τη λαϊκή βούληση. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ένας πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου ξέρει πάρα πολύ καλά ότι είναι μόνο και μόνο για να οργανώσει τις εκλογές και επίσης για να συνεχιστεί η λειτουργία της εκτελεστικής λειτουργίας και του κράτους χωρίς να υπάρξει κενό. Μέχρι να έρθει αυτός που είναι φυσικός δικαιούχος σε αυτό το κτήριο».

Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς ορκίζεται από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ελλάδας ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, Αθήνα, Προεδρικό Μέγαρο, Πέμπτη 25 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook