Οριστικό: Ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα – Στο τραπέζι μόνο το click away

Στην αρχική απόφαση για άνοιγμα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου επιμένει το υπουργείο Παιδείας, παρά τις διαφορετικές δηλώσεις τόσο της Α. Πελώνη όσο και του Γ. Γεραπετρίτη που αναφέρουν ότι όλα είναι ανοιχτά και ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία έχουν στα χέρια τους οι λοιμωξιολόγοι θα κρίνουν την οριστική απόφαση.

Μακρή: Οι φήμες περί μη ανοίγματος των σχολείων δεν ισχύουν
Η νέα υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, σε δηλώσεις της στον Alpha ανέφερε πως οι φήμες περί μη ανοίγματος των σχολείων δεν ισχύουν, προσθέτοντας ότι τα σχολικά ιδρύματα θα ανοίξουν κανονικά.

Το υπουργείο Παιδείας παραπέμπει στην απόφαση, βάσει της εισήγησης των Ειδικών, που προβλέπει τη διά ζώσης επαναλειτουργία Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Παιδικών Σταθμών τη Δευτέρα 11/1 καθώς και την εξ αποστάσεως λειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων από την Παρασκευή 8/1.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

«Υπενθυμίζεται η απόφαση της Κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα 11/1. Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8/1.

Αύριο, Παρασκευή, 8/1 Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης».

Τι δήλωσαν Πελώνη, Γεραπετρίτης και Κικίλιας
Την ίδια ώρα, πάντως, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΙ ότι “τίποτα δεν είναι δεδομένο: ούτε το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, ούτε το click away.”

Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 του μήνα. “Αν όμως η επιτροπή έχει άλλα επιδημιολογικά στοιχεία και μας εισηγηθεί να μην ανοίξουν τα σχολεία, τότε δεν θα ανοίξουν…”, είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε ότι είναι “ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, και μάλιστα αιφνιδιαστικά”. Οπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, το φαινόμενο της πανδημίας είναι δυναμικό και ” δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο”.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι τον βρίσκει σύμφωνο η εκτίμηση του κ. Γεραπετρίτη, συμπληρώνοντας: “Αυτά που ζούμε σήμερα είναι η κατάσταση που επικρατούσε 12 μέρες πριν. Η κατάσταση μας ανησυχεί και μας προβληματίζει, το λόγο έχει η επιτροπή των ειδικών. Η απόφαση που είχε πάρει η επιτροπή την περασμένη εβδομάδα ήταν καταρχάς να ανοίξουν σχολεία – νηπιαγωγεία αυτά κρίνονται ad hoc (επί τούτω) και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα” .

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών για την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, κατά την οποία θα εκτιμηθούν όλα τα νεώτερα επιδημιολογικά στοιχεία που αφορούν στην κινητικότητα των πολιτών και στα αποτελέσματα αυτής, κατά το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

thetoc.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ