Οργή στον Ισημερινό από γυναικοκτονία δικηγόρου – Συνελήφθη στην Κολομβία πρώην αστυνομικός

οργή-στον-ισημερινό-από-γυναικοκτονί-1599588

Πρώην αστυνομικός, ο οποίος χαρακτηρίζεται ο βασικός ύποπτος για γυναικοκτονία που συγκλόνισε νωρίτερα φέτος τον Σεπτέμβριο τον Ισημερινό, συνελήφθη χθες Παρασκευή στην Κολομβία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο.

«Η απίστευτη δουλειά της αστυνομίας του Ισημερινού, της αστυνομίας της Κολομβίας και των ένοπλων δυνάμεων της Κολομβίας επέτρεψε τη σύλληψη του Χερμάν Κάσερες» στην κολομβιανή επικράτεια, συνόψισε μέσω Twitter ο υπουργός Εσωτερικών του Ισημερινού Χουάν Σαπάτα.

Ο Χερμάν Κάσερες, «καταζητούμενος για τη γυναικοκτονία της Μαρίας Μπελέν Μπερνάλ, εντοπίστηκε και συνελήφθη», υπερθεμάτισε ο πρόεδρος Λάσο μέσω του ίδιου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, διαβεβαιώνοντας πως αφού επιστρέψει στη χώρα, θα αντιμετωπίσει «όλο το βάρος του νόμου».

Ο πρώην αξιωματικός και εκπαιδευτής της αστυνομίας κατηγορείται για τον φόνο της συζύγου του. Η Μαρία Μπελέν Μπερνάλ, 34χρονη δικηγόρος, εξαφανίστηκε την 11η Σεπτεμβρίου, μετά την είσοδό της στη σχολή της αστυνομίας ESP (Escuela Superior de Policía) για να επισκεφθεί τον άντρα της.

Το πτώμα της βρέθηκε δέκα ημέρες αργότερα, σε λόφο κοντά στη σχολή.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε σοκ στους κατοίκους της μικρής χώρας των Άνδεων, όπου καταγράφηκαν 276 γυναικοκτονίες από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί συστηματικά την έμφυλη βία. Η εισαγγελία κάνει λόγο για 70 γυναικοκτονίες το 2022.

Η υπόθεση στοίχισε τη θέση του στον υπουργό Εσωτερικών όταν διαπράχθηκε ο φόνος, τον Πατρίσιο Καρίγιο, και δυο στρατηγούς της αστυνομίας — και οι τρεις τους απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους με απόφαση του προέδρου Λάσο.

Η μητέρα της Μπερνάλ, η Ελισάβετ Οταβάλο, κρίνει ότι η κόρη της έπεσε θύμα «κρατικού εγκλήματος», καθώς δολοφονήθηκε μέσα σε εγκατάσταση της αστυνομίας.

«Μάχομαι εναντίον του τέρατος που είναι το κράτος», δήλωνε πρόσφατα η κυρία Οταβάλο στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Διότι οι θεσμοί που είναι εκεί για να προστατεύουν τα δικαιώματά μας ούτε μας συνοδεύουν, ούτε μας βοηθούν».

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook