Οργή στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ για την καπηλεία των συμβόλων του από τον -υπό δίωξη για δωροληψία- Ανδρέα Λοβέρδο

οργή-στο-ιστορικό-πασοκ-για-την-καπηλε-295196

Σημεία των καιρών. Ένας πολιτικός με ποικίλες επιβαρύνσεις, προσπαθεί να γίνει αρχηγός του κόμματος του-που τον έχει στηρίξει ανορθόδοξα έναντι της Δικαιοσύνης – και αν το καταφέρει, θα το καταργήσει κιόλας για να βάλει άλλο στη θέση του.

Ουδείς θα έδινε σημασία αν δεν επρόκειτο για τον Ανδρέα Λοβέρδο, που τελεί υπό δίωξη για δωροληψία στο σκάνδαλο Νοβάρτις. Και αν το κόμμα με το οποίο θέλει να αντικαταστήσει το Κινάλ, δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ -με το οποίο δεν είχε στο παρελθόν και τόσο ομαλές σχέσεις.

Ιστορικά στελέχη του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου – χωρίς το Λοβέρδο ασφαλώς- αισθάνονται, όπως εξομολογούνται στο ΑΠ, ότι προσβάλλονται από την καπηλεία του ονόματος και των συμβόλων του κόμματός τους.

Ορισμένοι μάλιστα ετοιμάζουν παράσταση στη Φώφη Γεννηματά– που εμφανίζει το κόμμα της ως διάδοχο σχήμα του ΠΑΣΟΚ- για να προστατεύσει τα «ιερά και τα όσια» της πολιτικής διαδρομής του από τη βεβήλωση.

Όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Κινάλ με πρωταγωνιστή τον Λοβέρδο -και την υποστήριξη μιντιακών συστημάτων και οικονομικών παραγόντων που τον προβάλλουν- προκαλούν οργή και σε απλούς οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, είτε ακολούθησαν τη Γεννηματά στο Κινάλ, είτε διαχώρισαν τη θέση τους.

Ως δημοκρατικοί πολίτες που συνδέθηκαν με την ίδρυση και τους αγώνες του ΠΑΣΟΚ αισθάνονται ότι προκαλούνται όταν προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί αγοραία κάποιος που δεν έχει σχέση μαζί τους.

Ο Λοβέρδος εμφανίσθηκε στο ΠΑΣΟΚ σχεδόν δυο δεκαετίες από την ίδρυσή του. Προηγουμένως, για λόγους που γνωρίζουν καλά στον Περισσό τον απέπεμψαν βιαίως– κυριολεκτικά- από τη ΚΝΕ Θεσσαλονίκης.

Στη Βουλή μπήκε το 2000 με τη παρότρυνση συγκεκριμένου επιχειρηματία. Όταν σε μια κομματική συγκέντρωση στον Υμηττό ο Στέφανος Τζουμάκας, μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ – είδε τον Λοβέρδο σχολίασε: «Έρχεται ο… » – αναφέροντας το όνομα του επιχειρηματία.

Ως υποψήφιος – κατ’ επιλογή Σημίτη- έκανε πανάκριβη καμπάνια στη Β’ Αθήνας -με δεκάδες εκλογικά κέντρα και εκτοξεύθηκε στην κορυφή, αφήνοντας σε σταυροδοσία πίσω στελέχη με ιστορία και προσφορά στο ΠΑΣΟΚ.

Ήδη από το 1996, για λόγους που δεν είχαν σχέση με το τότε κυβερνών κόμμα, ως Πρωθυπουργός ο Σημίτης τον τοποθέτησε γενικό γραμματέα στο υπουργείο Προεδρίας και στη συνεχεία τον έκανε υφυπουργό.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες εκείνης της εποχής, επιδίωξε να μεταπηδήσει στο ΚΕΠ του Δημήτρη Αβραμόπουλου- που εμφανιζόταν με προοπτικές.

Στη αρχή της περιόδου Γ. Παπανδρέου είχε περιθωριακό ρόλο, αλλά το 2009 έγινε υπουργός και αποδείχθηκε ο μνημονιακότερος όλων.

Το 2012 ο Βαγγέλης Βενιζέλος, τον διέγραψε. Ίδρυσε δικό του κομματίδιο, το οποίο …ξαναΐδρυσε το 2014 όταν τον περισυνέλλεξε στην «Ελιά» ο Βενιζέλος για τις ευρωεκλογές.

Έτσι το 2015 επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ και βγήκε βουλευτής, με τη στήριξη δυνάμεων της διαπλοκής-, ενώ διεκδίκησε και την ηγεσία του απέναντι στη Φώφη Γεννηματά, που τον συνέτριψε.

Για λόγους αρχής τον έκανε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Ατυχώς για την ίδια – και για την πολιτική τάξη- δεν τον έθεσε σε διαθεσιμότητα όταν ενεπλάκη το όνομα του στο σκάνδαλο Νοβαρτις και η Εισαγγελία Διαφθοράς τον παρέπεμψε για δωροδοκία.

Σήμερα βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου, που περιέργως καθυστερεί. Είτε θα τον παραπέμψει το ακροατήριο, είτε θα κρίνει ότι το αδίκημα έχει παραγραφεί- επειδή η δωροληψία συντελέσθη… κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων του στο υπουργείο Υγείας.

Στο ίδιο υπουργείο που έγραψε μελανές σελίδες διαπομπεύοντας οροθετικές γυναίκες.

Ως πολιτικός ο Λοβέρδος θεωρείται αδιευκρίνιστης ιδεολογίας – και αδιευκρίνιστου παρελθόντος- αλλά και αδίστακτος όταν πρόκειται για τις πολιτικές φιλοδοξίες του. Έχει πάντως την εικόνα κατ’ εξοχήν διαπλεκόμενου.

Βαρύνεται με τον τρόπο που πολιτεύθηκε στα υπουργεία που ανέλαβε. Αλλά και με την ευκολία που, ως βουλευτής του Κινάλ, ανέπτυξε σχέσεις πίσω από τις πλάτες της ηγεσία του με τους Α. Γεωργιάδη– τον οποίο προβάλει ως…αδελφό του- και τον Θ. Πλεύρη, αλλά και το «σύστημα Μητσοτάκη». Δεν κρύβει άλλωστε τον φιλομητσοτακισμό του.

Ποιος τον τοποθέτησε δικηγόρο του Καλογρίτσα και γιατί είναι ερώτημα που περιέρχει την απάντησή του.

Παρά το «αμαρτωλό» βιογραφικό του -περισσότερο για λόγους προστασίας του εν όψει δικαστικών αποφάσεων, σύμφωνα με πολλούς- εμφανίζεται ως υποψήφιος αρχηγός του Κινάλ. Όχι μόνο: και ως μέλλων πρωθυπουργός αφού -κατά την ελαφρότητα όσων λέει -αφού το μετονομάσει σε ΠΑΣΟΚ θα το καταστήσει… πλειοψηφική δύναμη!

Προς το παρόν το μόνο που κατάφερε είναι να αποσπάσει κάποιους φίλους του ετέρου υποψηφίου Νίκου Ανδρουλάκη, αφού οι οπαδοί της Φώφης Γεννηματά τον θεωρούν αποσυνάγωγο.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν εγκαταλείψει τις θρασείς αναφορές στο ΠΑΣΟΚ, παλαιά και νεότερα στελέχη εμφανίζονται διατεθειμένα να τον … ξεμπροστιάσουν. Ο βίος και η πολιτεία του προσφέρονται άλλωστε.

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

One thought on “Οργή στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ για την καπηλεία των συμβόλων του από τον -υπό δίωξη για δωροληψία- Ανδρέα Λοβέρδο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook