Οργή στην Τουρκία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ

οργή-στην-τουρκία-για-την-αναγνώριση-τ-945465

Στην Άγκυρα επικρατεί οργή για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και από το ψήφισμα για κυρώσεις για την επίθεση στη Συρία και την αγορά των S-400, με την Τουρκία να βρίσκεται, πλέον, στο… περιθώριο όσον αφορά στο πρόγραμμα των F-35.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε έντονα την κίνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να ταχθεί την Τρίτη (29/10) με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ ψηφίσματος που αναγνωρίζει τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων πριν από έναν αιώνα ως «γενοκτονία», απόφαση την οποία χαρακτήρισε «άκυρη».

Πρόκειται άλλωστε, για μια απόφαση με συμβολικό, αλλά ιστορικό χαρακτήρα, που φέρνει στο… κόκκινο τις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα. Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία απέτρεψε ένα «μεγάλο παιγνίδι» με την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία, αλλά δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, ενώ έκρινε πως η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε στόχο να παρθεί «εκδίκηση» για αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση.

«Εκείνοι τα σχέδια των οποίων ματαιώθηκαν στρέφονται σε αραχνιασμένες αποφάσεις. Οι κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο κάνουν λάθος. Αυτή η επονείδιστη απόφαση εκείνων που εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι άκυρη για την κυβέρνηση και τον λαό μας», ανέφερε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Ακολούθως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με ανακοίνωση ανέφερε ότι η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων αντιβαίνει στη συμμαχία της Τουρκίας και των ΗΠΑ, συμμάχων στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Επισημαίνει επίσης ότι το ψήφισμα για κυρώσεις αυτό αντίκειται στη διμερή συμφωνία της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας τη 17η Οκτωβρίου για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, η οποία ανέστειλε την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση. Ακόμη, καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει μέτρα για να αποφευχθούν κινήσεις οι οποίες θα βλάψουν περαιτέρω τους διμερείς δεσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων με βάση την οποία ζητείται από την κυβέρνηση και τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ να επιβληθούν κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα στην Τουρκία για την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία για να έχει πρακτικό αντίκρισμα.

Η απόφαση με την οποία αναγνωρίστηκε η γενοκτονία των Αρμενίων ήταν η πρώτη που τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος. H κάτω Βουλή ενέκρινε το μη δεσμευτικό ψήφισμα αυτό με 405 ψήφους (επί συνόλου 435) σε μια σπάνια επίδειξη σύμπνοιας μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων κοινοβουλευτικών.

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook