Οργή και απόγνωση στην Τουρκία: 100% η αύξηση στο αλεύρι – Απίστευτη δήλωση βουλευτή: «Να τρώτε λιγότερο»

οργή-και-απόγνωση-στην-τουρκία-100-η-αύξη-1324402

Σε κατηφόρα χωρίς σταματημό βρίσκεται η τουρκική λίρα, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στις προσωπικές του εμμονές και δεν βλέπει, ή κάνει ότι δεν βλέπει, την οικονομική καταστροφή. Την ίδια ώρα ο φιλοκυβερνητικός Τύπος δεν αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ αντιπολιτευτικά μέσα βάζουν στο στόχαστρο τον Ερντογάν και το παρουσιάζουν ως «Τούρκο Νέρωνα!».

Η πτώση της τουρκικής λίρας έχει αρχίσει να συνθέτει μια δραματική κατάσταση στη γείτονα, με τους πολίτες να βρίσκονται σε απόγνωση. Πλέον 1 δολάριο αξίζει όσο 12 λίρες, ενώ 1 ευρώ αξίζει 13,55 λίρες. Εκτιμάται δε ότι το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας έχει χάσει 68% αξία έναντι του δολαρίου και του ευρώ από την αρχή του έτους, ενώ ο επίσημος πληθωρισμός είναι 19%, ενώ ο πραγματικός – σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ – εκτιμάται από 45% έως και 50%.

Οι συνέπειες πάντως αυτής της οικονομικής δυσχέρειας, όχι μόνο έχει τρομοκρατήσει τους πολίτες που πλέον αγοράζουν ζάχαρη και καφέ με… δελτίο, αλλά εκτιμάται ότι θα έχουν και συνέχεια. Αναμένεται μεγάλη αύξηση στο ψωμί, καθώς το αλεύρι έχει αυξηθεί κατά 100%, ενώ η βενζίνη σημείωσε την Τετάρτη αύξηση 15% με τον κόσμο να δημιουργεί ουρές στα πρατήρια καυσίμων.

«Να τρώτε λιγότερο» 

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKP Ζουλφί Ντεμιρμπάγ μίλησε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες για την κρίση, προτρέποντας τους πολίτες να…τρώνε λιγότερο, ώστε να ανταπεξέλθει η χώρα στις δυσκολίες.

«Μπορεί να έχουμε προβλήματα στην οικονομία, πράγματι», παραδέχθηκε ο βουλευτής του Ερντογάν. «Αντί να τρώμε 1-2 κιλά κρέας το μήνα, ας τρώμε τότε μισό», συμβούλεψε τους συμπολίτες του.

«Αγοράζουμε δύο κιλά ντομάτες, τις οποίες δε χρησιμοποιούμε σοφά και οι μισές καταλήγουν στα σκουπίδια. Ε! Ας αγοράζουμε καλύτερα δύο ντομάτες, όχι δυο κιλά», συνέχισε.

«Έτσι κι αλλιώς», επισήμανε, «η χρήση άγουρων καλοκαιρινών λαχανικών τον χειμώνα δεν κάνει καλό στην υγεία μας».

Ο «Νέρωνας» Ερντογάν

Η δυσαρέσκεια που επικρατεί στους πολίτες για την τεράστια υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και της συνέπειες της, αποτυπώνεται πάντως και σε μερίδα του τουρκικού Τύπου. Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας BirGun που έχει στο πρωτοσέλιδό της τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον παρουσιάζει ως «Τούρκο Νέρωνα». Η εφημερίδα κάνει λόγο για προσωπικές εμμονές και οικονομικές θεωρίες του Τούρκου προέδρου που καταστρέφουν την οικονομία της χώρας. Μάλιστα, το πρωτοσέλιδο της BirGun συζητήθηκε στα social media, όταν μάλιστα τα κυβερνητικά φύλλα δεν λένε τίποτα για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

Επικαλείται… το Κοράνι ο Τούρκος πρόεδρος

Από την πλευρά τους, οικονομολόγοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχει οικονομική θεωρία που να αναφέρει ότι ενώ ο πληθωρισμός αυξάνεται μειώνεις τα επιτόκια. Ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι υπάρχει αυτή η θεωρία, και θα τα καταφέρει κόντρα σε όλους. Μάλιστα, επικαλείται σούρα από το Κοράνι ξεκαθαρίζοντας στην ΚΟ του κόμματός του ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, απαγορεύεται ο τόκος. «Να πας τότε τα επιτόκια στο 0%» του απαντούν από την αντιπολίτευση.

Διαδηλώσεις από τους πολίτες

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη σημειώθηκαν επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών που ξεχύθηκαν στους δρόμους για την ακρίβεια και την κατρακύλα της λίρας.

Περίπου 250 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, στη συνοικία του Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κυβέρνηση, παραιτήσου» και «Δεν τα βγάζουμε πέρα».

Η διαδήλωση είχε απαγορευτεί και μετά από την επέμβαση της αστυνομία, συνελήφθησαν τουλάχιστον τριάντα άτομα

newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook