Οργανωμένο κύκλωμα έκανε μέχρι «οντισιόν» για χορήγηση πλαστών εγγράφων – 400.000 ευρώ η «λεία»

οργανωμένο-κύκλωμα-έκανε-μέχρι-οντι-1308657

Οργανωμένο κύκλωμα πλαστογραφίας και εμπορίας πλαστών εγγράφων, καθώς και διακίνησης μεταναστών, που εκτός των άλλων έκανε και «χονδρικό εμπόριο» πλαστών εγγράφων σε άλλες ομάδες που δραστηριοποιούνταν στον ίδιο χώρο και σε διεθνές επίπεδο, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Σε συντονισμένη επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2021, στα Πατήσια και στον Άγιο Παντελεήμονα, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, (ένας Ιρακινός 39 ετών και ένας Αιγύπτιος 36 ετών), ως βασικά μέλη του κυκλώματος, ενώ αναζητούνται δύο ακόμα αλλοδαποί αφρικανικής καταγωγής.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι δράστες κατάρτιζαν εξαρχής πλαστά διαβατήρια, ταυτότητες, βίζες, άδειες οδήγησης ή κυκλοφορίας, αλλά πολλά ήταν κλεμμένα από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Μάλιστα οι δράστες «δειγμάτιζαν» τα έγγραφα στους ενδιαφερόμενους μέσω ίντερνετ, προκειμένου να βλέπουν αν μοιάζουν με κάποιους στις φωτογραφίες, (μέθοδος «lookalike», η οποία συνήθως παρατηρείται στις παράνομες προωθήσεις μεταναστών αεροπορικώς). Η τιμή κάθε εγγράφου κυμαινόταν από 300 έως 1.200 ευρώ.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από 900 ταξιδιωτικά κ.λπ. έγγραφα προερχόμενα κυρίως από διάφορες ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες.

Μεταξύ αυτών, από τη διενέργεια μακροσκοπικών και αρχειακών ελέγχων, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και εξαρχής πλαστών εγγράφων, ενώ η αξία του συνόλου των κατασχεθέντων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, από τα ανωτέρω κατασχεθέντα έγγραφα, 216 δελτία ταυτότητας, 50 διαβατήρια, 8 άδειες ικανότητας οδήγησης και 4 άδειες διαμονής έχουν δηλωθεί ως κλαπέντα-απολεσθέντα έντυπα, τα οποία στην πλειοψηφία τους προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές, κυρίως, χώρες.

Σε βάρος και των τεσσάρων σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση εισόδου-εξόδου από τη χώρα, κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, πλαστογραφία, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και νομοθεσία περί όπλων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και ακολούθως παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook