Ώρα και… τροποποιητικών δηλώσεων στην Εφορία – Τι πρέπει να προσέξουν οι υπόχρεοι και ποιες παγίδες να αποφύγουν

Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν λάβει αναδρομικά ποσά την περίοδο 2015-2019. Έτσι οι φορολογούμενοι που έλαβαν αποδοχές αναδρομικά για την συγκεκριμένη περίοδο θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, ενώ ο φόρος που τους αναλογεί θα πρέπει να πληρωθεί έως 31 Ιανουαρίου 2023.

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Τροποποιητικές που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις από τον φορέα.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν γενικά οι φορολογούμενοι, για να δουν τι αναδρομικά πρέπει να δηλώσουν για την πενταετία 2015-2019 είναι τα εξής:

  • Επιλέγουν το έτος για το οποίο επιθυμούν την υποβολή δήλωσης.
  • Επιβεβαιώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία(ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
  • Συμπληρώνουν τα έντυπα Ε2 και Ε3εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
  • Συμπληρώνουν το έντυπο Ε1, που φέρει προσυμπληρωμένα και τα στοιχεία εισοδήματος με τα εκκαθαριστικά που απεστάλησαν το 2022 στην ΑΑΔΕ. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
  • Ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
  • Υποβάλλουν τη δήλωση.
  • Εκτυπώνουν τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία:

Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.

Οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με συστημένη επιστολή ή με κούριερ στη Δ.Ο.Υ.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην Α.Α.Δ.Ε., μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, όπως και σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης έκδοσης, διόρθωσης και χορήγησης βεβαίωσης από υπόχρεο φορέα, όταν αυτή είναι απαραίτητη για την συμπλήρωση και την υποβολή δήλωσης, θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις από τον φορέα.

Προκειμένου να μην επιβληθούν πρόστιμα και να μην υπολογιστούν τόκοι, η υποβολή αυτών των τροποποιητικών δηλώσεων πραγματοποιείται χειρόγραφα ή με αποστολή με τους προβλεπόμενους τρόπους στη Δ.Ο.Υ. Πρόστιμα δεν επιβάλλονται και τόκοι δεν υπολογίζονται και στις περιπτώσεις που οι βεβαιώσεις αυτές χορηγούνται εκπρόθεσμα από φορέα αλλοδαπής.

Τι να προσέξουν δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ανάπηροι δικαιούχοι επιδομάτων ΟΠΕΚΑ, καθώς για χρόνια δεν ελάμβαναν βεβαιώσεις αποδοχών, διότι το επίδομα που παίρνουν δεν θεωρείται καν εισόδημα για να φορολογηθεί. Έτσι, όμως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πιάστηκαν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων διαβίωσης.

Έτσι τα εκκαθαριστικά άρχισαν να χορηγούνται και πάλι όπως παλιά. Αν κάποιοι όμως τα αναζήτησαν ήδη από τον φορέα που τα εκδίδει για να απαλλαγούν από τεκμήρια, τώρα μπορεί να διαπιστώσουν ότι απαιτείται οι ανάπηροι να επισκεφτούν… τη ΔΟΥ στην οποία ανήκουν για να κάνουν χειρόγραφη διόρθωση ώστε να αποφύγουν πρόστιμα εκπροθέσμου!

enikonomia.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροKρήτη | Επί ποδός η πυροσβεστική – Σε εξέλιξη φωτιά που ξέσπασε στη Βόνη
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: 2.575 νέα κρούσματα – 16 θάνατοι, 132 διασωληνωμένοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ