Ώρα για μηχανογραφικό: Πώς να μην «ξοδέψεις» τα νιάτα σου σε μία σχολή που δεν σου αρέσει – Ημερίδα προσανατολισμού στα Χανιά

ώρα-για-μηχανογραφικό-πώς-να-μην-ξοδέ-1479661

Η ώρα για το μηχανογραφικό έφτασε και οι μαθητές, μετά τις πανελλήνιες έρχονται αντιμέτωποι με μία νέα πρόκληση: Ποια σχολή να δηλώσω και με ποια προτεραιότητα;

Στο τέλος του μηχανογραφικού, υπάρχουν δηλωμένες χαμηλόβαθμες σχολές. Οι μαθητές τις επιλέγουν για τα φοιτητικά προνόμια που προσφέρει η εισαγωγή τους σε ένα ανώτατο ίδρυμα. Κάποιοι από αυτούς όμως, επιλέγουν να φοιτήσουν στη σχολή επειδή απλά… πέρασαν και όχι επειδή τους αρέσει. Κι αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές τα «πρέπει να περάσω κάπου», «πρέπει να κάνω κάτι» υπερισχύουν τα «θέλω» των παιδιών.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο σταδιοδρομίας, Στράτο Στρατηγάκη «είναι προφανές πως τα παιδιά δεν πρέπει να ξοδέψουν τα νιάτα τους να πάρουν το πτυχίο μίας σχολής που δεν τους αρέσει. Μπορεί να δοκιμάσουν για ένα, δύο μήνες αλλά όχι να χάσουν χρόνια παλεύοντας κάτι που δεν τους αρέσει.

Όπως εξήγησε ο ίδιος «Δηλώνουμε τις σχολές με τη σειρά που θέλουμε να σπουδάσουμε και έπειτα θα δηλώσουμε κάποιες χαμηλόβαθμες σχολές προκειμένου να μην μείνουμε απ’ έξω, για να σιγουρέψουμε την εισαγωγή μας. Προκειμένου να μην περάσουμε πουθενά, είναι προτιμότερο να περάσουμε σε μία χαμηλόβαθμη σχολή, ακόμα και αν δεν θέλουμε να φοιτήσουμε εκεί για πρακτικούς λόγους».

Όπως ανέφερε ο ταμίας ένωσης φροντιστών Χανίων,  Γιάννης Αρβανιτάκης:

«Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, ειδικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και τα καινούρια δεδομένα. Οι μαθητές χρειάζονται συμβουλές για σωστές επιλογές. Στο πλαίσιο της ιδέας του «πρέπει να μπω κάπου», κάποιοι προσπαθούν στη σχολή και βλέπουν ότι τελικά τους αρέσει, ενώ άλλοι δίνουν ξανά πανελλήνιες ή να στραφούν σε άλλους δρόμους».

Όλα τα παραπάνω τονίστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, σε ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού – ενημέρωση συμπλήρωσης μηχανογραφικού δελτίου που διοργανώθηκε από την Ένωση Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης νομού Χανίων σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Χανίων, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook