Ώρα αποφάσεων για το πλαφόν στο φυσικό αέριο: Συνεδριάζουν ξανά οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε.

ώρα-αποφάσεων-για-το-πλαφόν-στο-φυσικό-1591330

Σήμερα συνεδριάζουν εκ νέου στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Ενέργειας των 27 κρατών- μελών της Ε.Ε. για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει πρόσφατα την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία αναφορικά με το θέμα του φυσικού αερίου στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 19 Δεκεμβρίου.

«Είμαι σίγουρος πως αυτή την φορά οι υπουργοί Ενέργειας θα βρουν λύση καθώς έχουμε πια φτάσει αρκετά κοντά στις επιμέρους διαπραγματεύσεις » είχε επισημάνει ο Πρωθυπουργός.

«Είμαι πράγματι αισιόδοξος. Την εντολή την οποία δώσαμε στους υπουργούς μας είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη: στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουμε μια απόφαση η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις. Υπάρχει μια καθολική κατανόηση θα έλεγα σε επίπεδο των ομολόγων μου ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε τον χρόνο και να παραπέμψουμε το θέμα για ακόμη μια φορά στο μέλλον » είχε συμπληρώσει.

Φυσικό αέριο: Οι τελευταίες πληροφορίες για την τιμή του στο πλαφόν

Όπως μεταδίδει το https://news.trenddetail.com/middleeast/292727.html που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters, η κυβέρνηση της Τσεχίας πρότεινε να μειωθεί η τιμή στο πλαφόν του φυσικού αερίου στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το διάστημα 3 ημερών. Το ποσό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που είχε προτείνει αρχικά η Κομισιόν (στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Επίσης επισημαίνεται πως υπέρ στο να μειωθεί το πλαφόν του φυσικού αερίου κάτω από τα 200 ευρώ τάσσονται μεταξύ άλλων το Βέλγιο, η Πολωνία και η Ελλάδα.

Ωστόσο κατά της ιδέας στο να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου είναι χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία διότι θεωρούν ότι μπορεί να εκτρέψουν τις τόσο απαραίτητες αποστολές φυσικού αερίου σε άλλες χώρες εκτός της Ευρώπης όσο και να διαταράξουν τις αγορές ενέργειας.

Πού θα κλειδώσει το πλαφόν

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να “κλειδώσει” στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ η τιμή του πλαφόν στο φυσικό αέριο λίγο κάτω από τα επίπεδα των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ εκτιμάται ότι θα δοθούν και οι τεχνικές λεπτομέρειες για το ύψος του από το οποίο θα ενεργοποιείται ο “κόφτης” της τιμής, αλλά και για τον μηχανισμό ανάσχεσης του πλαφόν.

Πού κυμαίνεται η τιμή του φυσικού αερίου

Τα στοιχεία του barchart.com έδειξαν ότι σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε μια αύξηση της τάξεως του 1,34% και διαμορφώθηκε στα 117.00 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 115,451 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν στο προηγούμενο κλείσιμό του.

Πηγή:enikonomia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook