Ολομέτωπη επίθεση Ντουντουλάκη στον Μαλανδράκη με αφορμή τον προϋπολογισμό του Δήμου Πλατανιά

ολομέτωπη-επίθεση-ντουντουλάκη-στον-787831

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Πλατανιά δυστυχώς για μια χρονιά ακόμη χαρακτηρίζεται ως γενικόλογος, πρόχειρος, άνισος, με έλλειψη στοιχειώδους οράματος και κυρίως χωρίς να δημιουργεί τις αναγκαίες όσο και κρίσιμες προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Μεγάλα ποσά αναγράφονται σε αόριστους τίτλους, χωρίς τον απαιτούμενο σχεδιασμό, αγνοώντας προκλητικά κάθε έννοια δίκαιου επιμερισμού και έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό την απουσία καίριων παρεμβάσεων, επιδεικνύοντας παντελή έλλειψη σεβασμού στις πραγματικές ανάγκες των Δημοτών.

Παρακάτω αναφέρονται συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες στοιχειοθετούν με σαφήνεια, ότι η παρούσα δημοτική αρχή είναι ανεπαρκής και κατώτερη από αυτή που απαιτούν οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και από αυτή που απαιτούν οι Δημότες μας.

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Τι προσφέρατε στο δημότη, τι κάνατε για τη δακοκτονία κ. Δήμαρχε; Έχασαν οι δημότες μας πάλι τα εισοδήματα τους. Ποια είναι η σημαντικότερη πηγή εσόδων του δημότη μας, ειδικά της ενδοχώρας; Κατά πολύ σημαντικό ποσοστό το ελαιόλαδο. Για αυτό και εμείς, όσον αφορά τη δακοκτονία, ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, κάναμε πρόταση ήδη από το 2017, με σκοπό να ληφθεί η σχετική μέριμνα έγκαιρα τουλάχιστον για το 2018. Εμείς προτείναμε να δοθούν περισσότερα χρήματα και ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα της υπηρεσίας, τότε να ζητηθούν κονδύλια απευθείας από το κράτος και είχαμε τονίσει ότι εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας να απειλήσουμε ευθέως ότι θα αποχωρήσει όλος ο Δήμος από τη δακοκτονία. Για να γίνει βέβαια κάτι τέτοιο χρειάζεται αποφασιστικότητα, τόλμη και ασφαλώς πολλή δουλειά. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια δεν μας δείξατε τέτοια χαρακτηριστικά, αλλά δυστυχώς το ακριβώς αντίθετο. Στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο δημότης μας έχασε την παραγωγή του σε ποσοστό από 30% έως 70%. Για την κατάσταση αυτή τη κύρια ευθύνη την έχετε εσείς.

ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο Δήμος έδωσε 170.000 ευρώ το 2018 για ναυαγοσωστικές υπηρεσίες. Η εταιρία που είχε πάρει το σχετικό διαγωνισμό εκβίασε (η υπόθεση έφτασε στον εισαγγελέα) και εσείς ως Δημοτική Αρχή αντί να αντιδράσετε και να οργανώσετε δική μας ναυαγοσωστική υπηρεσία, καλύπτοντας την ανάγκη προστασίας των παραλιών μας, προϋπολογίσατε για το 2019 ποσό ύψους 240 χιλιάδων ευρώ. Δεν καταλαβαίνουμε ποιο είναι το σκεπτικό σας. Θα μπορούσατε εάν θέλατε να οργανώσετε την υπηρεσία αυτή και έτσι θα πετυχαίνατε και καλύτερες υπηρεσίες στο δημότη και τον επισκέπτη του τόπου μας, θα δημιουργούσατε θέσεις εργασίας και θα εξοικονομούσατε από 50 έως 70 χιλιάδες ευρώ.

ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΟΦΟΡΑ

Φανερώθηκε η προχειρότητα του Δήμου, όταν πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η προμήθεια 3 απορριμματοφόρων για την αποκομιδή των απορριμμάτων με αυτεπιστασία, ενώ συγχρόνως προϋπολογίζεται ποσό 535.000€ για εργολαβία αποκομιδής στην ΔΕΔΙΣΑ, αλλά και επιπρόσθετο ποσό για μίσθωση απορριμματοφόρου.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΣΑΡΩΣΗ

Τα χρήματα που δίδεται για τη σάρωση είναι εξαιρετικά πολλά. Θα μπορούσατε να οργανώσετε υπηρεσία σάρωσης στο Δήμο μας με αυτεπιστασία, ώστε να προσφέρετε καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες μας συνολικά, αλλά και να μειώσετε το κόστος από 100 έως 150 χιλιάδες ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

Η ανεπαρκής συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού, και η ελλιπής προγραμματισμένη αξιοποίηση του, δημιουργεί τις προϋποθέσεις, δαπάνης μεγάλων ποσών σε μισθώσεις μηχανημάτων, που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα των δημοτών. Αν η υπηρεσία αυτή οργανωνόταν από τον Δήμο με μηχανικό αυτοκινήτων, φανοποιό, υδραυλικό, ηλεκτρολόγο και ενδεικτικά δύο εργάτες γενικών καθηκόντων για την αντιμετώπιση των διαφόρων μικροπροβλημάτων – μικροεπισκευών θα σας κόστιζαν περίπου 100 χιλιάδες ευρώ και θα κερδίζατε άλλες 100 χιλιάδες ευρώ συγκριτικά με τον τρόπο που διαχειρίζεστε σήμερα το ζήτημα της συντήρησης. Ο Δήμος έχει τόσα κτίρια και τόσο μηχανολογικό εξοπλισμό (οχήματα, φωτιστικά, πάρκα, πλατείες κ.λπ.), που ασφαλώς η υπηρεσία αυτή θα είχε τεράστιο όφελος για το δημότη.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ryanair – Fraport

Σας έχουμε τονίσει επανειλημμένως την αναγκαιότητα σύστασης επιτροπής για να διαχειρίζεται με υπευθυνότητα τα θέματα των αεροπορικών εταιριών Low Cost.

Πέρυσι κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού σας είχα αναφέρει -εγκαίρως- και γνωρίζοντας το τουριστικό προϊόν του τόπου μας:

Ο τουρισμός όπως έχει μετεξελιχτεί σήμερα στην περιοχή μας διατρέχει 3 κίνδυνους:

1. Από εταιρείες Low Cost και ειδικά τη Ryanair η οποία ελέγχει μεγάλο ποσοστό αφίξεων.

2. Από την Fraport η οποία ελέγχει το αεροδρόμιο (με ότι σημαίνει αυτό σε σύγκριση με το αεροδρόμιο Ηρακλείου, όσον αφορά φόρους – τέλη κ.λπ.)

3. Από τις Σκανδιναβικές χώρες, καθώς από αυτές εξαρτάται το 50% των αφίξεων μας. Για αυτόν το λόγο τονίζουμε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η διεύρυνση της τουριστικής μας αγοράς με τη δυναμική προσέλκυση επισκεπτών από χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα κτλ.

Η αποχώρηση της Rynair, δημιούργησε τεράστια προβλήματα ειδικά στα μικρά καταλύματα, αλλά και σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, τα οποία είχαν κενά δωμάτια στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, ακόμα και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Δεν υπήρχε σωστή επικοινωνία με την Ryanair και οι παράγοντες που συμμετείχαν στις συζητήσεις, από ότι φάνηκε απέτυχαν, διότι δεν ενημέρωναν τους αρμοδίους, προκειμένου να παρθούν άμεσα ορθές αποφάσεις, ώστε να παραμείνει η εταιρεία στα Χανιά.

BOAK

Είχαμε στείλει από την ΠΕΔ επιστολή στον πρωθυπουργό ότι η εθνική οδός τελειώνει στην Κίσσαμο. Δυστυχώς οι κύριοι που αποφασίζουν κατάλαβαν ότι θα πρέπει η νέα εθνική οδός να σταματάει στον Πλατανιά. Ζημία από την απόφαση αυτή δεν παθαίνει μόνο ο Δήμος Κισάμου αλλά και ο δικός μας Δήμος.

ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Διαχείριση της ακίνητης περιουσίας ανύπαρκτη, θα μπορούσατε τουλάχιστον να την απογράψετε. Παρόλο που σας το επισήμαναν οι ορκωτοί, εσείς το αγνοήσατε. Μήπως εξυπηρετούνται κάποια συμφέροντα και για αυτό ο δημότης δεν πρέπει να γνωρίσει την περιουσία του Δήμου; Ή μήπως δεν προλάβατε κατά τη διάρκεια των 9 ετών της διακυβέρνησης του Δήμου από εσάς;

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΙΕΙΑΣ

Σκεφτήκατε και αποφασίσατε είτε να το κρατήσετε κλειστό είτε να το μετατρέψετε σε παρκινγκ είτε οτιδήποτε άλλο. Η εγκατάλειψη αυτή δε σας ενοχλεί; Ασυντήρητα αφήσατε και τα εκθέματα και τα κτίρια. Τα εκθέματα που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο, έχουν καταστραφεί. Κύρια πηγή για τη δημιουργία αυτού του μουσείου ήταν τα χρήματα των δημοτών τα οποία φαίνεται ότι δε σέβεστε. Τουλάχιστον το αισθητικό κομμάτι έπρεπε να σας έχει συγκινήσει, διότι η εικόνα που παρουσιάζετε είναι επιεικώς απαράδεκτη.

ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ

Σύνδεση της ενδοχώρας με τη παραλιακή ζώνη: Ταυρωνίτης – Ν. Ρούματα, Βατόλακος – Ν. Ρούματα, ολοκλήρωση δρόμου Κολυμβάρι – Κακόπετρο. Διεκδίκηση κατασκευής κόμβου στο Μάλεμε. Η κατασκευή των έργων αυτών και η ορθή αντιμετώπιση της καθημερινότητας των Δημοτών θα αλλάξουν τα δεδομένα της ενδοχώρας. Επιπλέον, απουσιάζουν έργα ετήσιας συντήρησης υποδομών κυρίως Δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας με αποτέλεσμα η πολύχρονη εγκατάλειψη να απαιτεί σήμερα ανακατασκευή πολλών έργων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Τα έργα για την καθημερινότητα του Δημότη είναι ανύπαρκτα. Οι δημότες δηλώνουν ότι υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη στην αγροτική οδοποιία , στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, στην κοπή κλαδιών , στην αντικατάσταση λαμπτήρων , σε έργα πρασίνου. Αυτή δυστυχώς η κατάντια επικρατεί σε όλο το Δήμο τόσο στην ενδοχώρα όσο και στην παραλιακή ζώνη.

ΚΑΤΑΤΜΗΣΕΙΣ – ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ

Θα μπορούσατε να ομαδοποιήσετε όλα τα μικρά έργα που αφορούν ομοειδείς εργασίες και να κάνετε διαγωνισμό ή να τα υλοποιήσετε με δικά μας συνεργεία.

ΕΡΓΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ – ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ

Στον τουριστικό Δήμο μας δεν υπάρχει σχέδιο πρασίνου καλαισθησίας και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, παντού φαίνεται η εγκατάλειψη η ερήμωση και η μιζέρια. Εν όψει των Χριστουγεννιάτικων γιορτών που όλη η Ελλάδα και η Ευρώπη ντύνονται στα γιορτινά τους, ο Δήμος μας αρκέστηκε σε μερικά λαμπιόνια και μερικά δενδράκια, με το Δημαρχείο να είναι έρημο και σκοτεινό. Ευτυχώς που τα καταστήματα με τις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες μας θυμίζουν τις γιορτές.

Επιπροσθέτως, απουσιάζουν:

– Αναπλάσεις ΠΕΟ και παραλιακής ζώνης.

– Ολοκληρωμένο σχέδιο πεζοδρομίων και σχετικού επαρκούς φωτισμού.

– Αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών.

– Πολεοδομήσεις και πράξεις εφαρμογής.

– Κτίριο για στέγαση υπηρεσιών-επιχειρήσεων-συνεργείων του Δήμου.

– Έργα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και προώθησης ήπιων μορφών ενέργειας με κοινωνική συμμετοχή.

– Έργα που να λαμβάνουν υπόψη τους την κλιματική αλλαγή.

– Έργα δεντροφυτεύσεων, έργα πρασίνου και καλαισθησίας αστικού περιβάλλοντος.

– Έργα δημιουργίας συνθηκών επισκεψιμότητας στα Διαμερίσματα της ενδοχώρας.

– Κυκλοφοριακές συνδέσεις μεταξύ των χωριών του Δήμου μας.

– Ποδηλατόδρομοι και οργανωμένες φυσιολατρικές διαδρομές.

– Κοινωνικές δομές (καλοκαιρινά παιδικά κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, παιδικές κατασκηνώσεις κτλ).

– Υποδομές στήριξης της επιχειρηματικότητας σε όλο τον παραγωγικό ιστό του Δήμου.

Κλείνοντας, κ. Δήμαρχε μην προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε έργα άλλων όπως της Περιφέρειας και μη διαστρεβλώνετε την αλήθεια. Έχετε προσλάβει γραμματείς και συμβούλους των οποίων το έργο δε φαίνεται επίσης. Την ευθύνη την έχετε εσείς οι αιρετοί και κυρίως εσείς κ. Δήμαρχε.

Κύριε Δήμαρχε, πολλές φορές σας έχουμε κάνει προτάσεις προκειμένου να αλλάξετε κάποιες κατευθύνσεις, ώστε ο Δήμος να ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Αυτό το μήνυμα που προσπαθήσατε να περάσετε στο Δημότη μας ότι μειώθηκαν οι πόροι και δεν έχουμε χρήματα και δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα, δεν περνάει άλλο. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Τοπικοί πλέον γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεστε τα χρήματα.

Κατά τη ψήφιση του τεχνικού προγράμματος σας ζητήσαμε τις προτάσεις (τη γνώμη) των Τοπικών Συμβουλίων, τις οποίες δεν είχατε. Τη Δευτέρα 17/12/2018 ζητήσαμε και εγγράφως να μας δοθούν οι αποφάσεις, τις οποίες αναμένουμε να είναι άμεσα διαθέσιμες. Δε ζητάμε τις προτάσεις των Τοπικών Συμβουλίων για τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά διότι θεωρούμε ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι απολύτως ελλιπές και δεν υπάρχει ισότητα στον καταμερισμό χρημάτων ανά κοινότητα. Σε κάθε περίπτωση, η δημοκρατία απαιτεί να ακούσουμε όλες τις απόψεις.

Ο Δήμος Πλατανιά, έχει αναμφισβήτητα μεγάλες προοπτικές. Ο τουρισμός και η γεωργική – κτηνοτροφική παραγωγή προσδίδουν μεγάλη δυναμική, αλλά απαιτείται διαχείριση της καθημερινότητας με δουλειά, υπευθυνότητα και κυρίως με δικαιοσύνη απέναντι σε όλους τους Δημότες μας, χωρίς διαχωρισμούς. Ο τρέχον προϋπολογισμός της Δημοτικής αρχής φανερώνει, βάσει όλων των προαναφερθέντων, την έλλειψη βασικών υποδομών και σχεδίου για το μέλλον. Επί 9 χρόνια ακούστηκαν πολλές δικαιολογίες, αλλά όμως είχατε όλο τον χρόνο και τους πόρους για να υλοποιήσετε έργα πνοής, τα οποία δεν προχωρήσατε ποτέ. Από την πλευρά μας, σας παρουσιάζουμε τις θέσεις μας με επιχειρήματα, χωρίς όμως να μας δίνετε επαρκείς απαντήσεις. Οι Δημότες μας, όμως απαιτούν αυτές τις απαντήσεις και κρίνουν. Η πολιτική διαχείριση της καθημερινότητας που κάνετε δεν αρκεί. Απαιτούνται έργα, τα λόγια δε φτάνουν και εκεί φαίνεται ξεκάθαρα το πρόβλημα της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Οι καιροί απαιτούν ευθύνη και οι προκλήσεις απαιτούν Δήμους με μετρήσιμα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς και εκεί το ισοζύγιό σας παραμένει εκκωφαντικά αρνητικό. Ως υπεύθυνη αντιπολίτευση και με πλήρη συναίσθηση του ρόλου μας, κάνουμε ρεαλιστικές προτάσεις, έχοντας ειλικρινή αγωνία για το μέλλον. Βλέποντας, όμως ότι ο Δήμος χάνει συνεχώς αναπτυξιακές ευκαιρίες, έχοντας μικροπολιτικές προτεραιότητες, με αίσθημα ευθύνης καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό αυτό.

Με εκτίμηση,

Ντουντουλάκης Μανώλης

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook