Συναγερμός στην Κρήτη για την μετάλλαξη Δέλτα – Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη

συναγερμός-στην-κρήτη-για-την-μετάλλα-1230381

Να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί στην Κρήτη, ήταν το μήνυμα που βγήκε από την τηλε-σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης με την συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θόδωρου Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη αλλά και δημάρχων του νησιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι οι εμβολιασμοί στο νησί δεν προχωρούν με την δέουσα ταχύτητα και ζητήθηκε από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλουν και εκείνοι στο να περάσει το μήνυμα του ταχέος εμβολιασμού.

Επισημάνθηκε ότι αυτό είναι σημαντικό και για να μην υπάρξει πρόβλημα με τον τουρισμό, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται ταχύτερα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες.

Πάντως το κλίμα στη σύσκεψη παρουσιάζεται ως ψύχραιμο, καθώς τα εμβόλια φέρονται να προστατεύουν από τη μετάλλαξη αυτή σε ποσοστό που κυμαίνεται από 88% ως και 95%, γι’ αυτό και η κυβέρνηση θέλει περισσότερους εμβολιασμούς.

Εκπρόσωποι των δήμων που μίλησαν στη σύσκεψη, ανέφεραν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος για να επιλέξει κανείς το εμβόλιο που θα κάνει, καθώς, ειδικά σε απομακρυσμένα σημεία, χρειάζεται κανείς να κάνει μακρινή μετακίνηση για να μεταβεί εκεί όπου κάνουν το εμβόλιο που μπορεί να θέλει. Αυτό αποτελεί παράγοντα που αποθαρρύνει πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.

Επισημάνθηκε πάντως ότι άπαντες πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση.

Πιο έντονη εμφανίζεται η διασπορά στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν 19 κρούσματα μόνο στο Ηράκλειο (σε σύνολο 29 περιστατικών). Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα σε νεαρά άτομα κάτω των 30 ετών.

Η κατά 60 έως 70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου ιού Δέλτα, σε σχέση με τον κυρίαρχο βρετανικό ιό Άλφα, προκάλεσαν την έκτακτη σύσκεψη κυβερνητικών και υγειονομικών υπηρεσιών χθες Τετάρτη.

Οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι, καθώς πρόσφατες μελέτες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι η ινδική μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.

Το εξαιρετικά λοιμογόνο αυτό στέλεχος, που επικράτησε σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία -απειλώντας την μάλιστα ακόμη και με αναστολή της απελευθέρωσης των μέτρων κατά του κορονοϊού- έδειξε “τα δόντια του” στη χώρα μας με 29 κρούσματα, σχεδόν όλα εγχώριας διασποράς.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 19 στο Ηράκλειο Κρήτης, 5 στην Αττική, 1 στην Αχαΐα, 2 στη Θεσσαλονίκη, 1 στην Κορινθία και 1 ακόμη σε ταξιδιώτη, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Στην Κρήτη εντοπίστηκε κυρίως σε νέους, γεγονός που κάνει τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη να υποψιάζεται, ότι η διασπορά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.

“Εγώ υπολογίζω ότι τα νέα κρούσματα που εντοπίζονται σε νέους ανθρώπους, δηλαδή αυτή η μετατόπιση των διαγνώσεων σε νέα άτομα, ενδεχομένως να υποδεικνύει μετάλλαξη και μάλιστα του στελέχους Δέλτα, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα κυκλοφορεί στην κοινότητα. Τώρα σε τι επίπεδο δεν ξέρω”, αναφέρει στο iatropedia.gr.

Σε περίπου δύο με τρεις “κύκλους” ανθρώπων νεαρής ηλικίας εντοπίστηκαν στην Κρήτη τα 19 περιστατικά του στελέχους Δέλτα, όπως αποδείχθηκε από την ιχνηλάτηση του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα ήταν φοιτητές που βρέθηκαν στις ίδιες συναθροίσεις, εργαζόμενοι στην ίδια επιχείρηση ή μέλη ίδιας οικογένειας, όπως αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr ο επικεφαλής του Εργαστηρίου που πραγματοποίησε την ανάλυση των δειγμάτων, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος.

“Είναι μάλλον παραπάνω από 19 περιστατικά στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι σε διαδικασία ελέγχων πολλά ακόμη δείγματα. Αλλά κι αυτά τα 19 δεν είναι “ορφανά”. Είχαν σχέσεις μεταξύ τους. Οπότε δεν έχουμε 19 «εστίες» κι αυτό είναι σημαντικό. Υποψιαζόμαστε με βάση τα εργαστηριακά μας ευρήματα ότι μπορεί να είναι περισσότερα. Συνεχίζουμε την γονιδιωματική μας ανάλυση και θα δούμε πόσα. Το καλό είναι το τα έχουμε βρει έγκαιρα κι έχουν ενημερωθεί και οι άνθρωποι οι ίδιοι έγκαιρα”, αναφέρει.

Ένα, ακόμη πιο ευχάριστο γεγονός είναι, ότι κανένας από τους 19 ανθρώπους δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο εξαιτίας -προφανώς- της νεαρής ηλικίας, ενώ κανένας δεν είχε προλάβει να εμβολιαστεί.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

One thought on “Συναγερμός στην Κρήτη για την μετάλλαξη Δέλτα – Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη

  1. Δεν μας είπαν πως η μετάλλαξη δέλτα ήρθε στο νησί και τη χώρα!! Οι κύριοι της επιτροπής μαζί με τη κυβέρνηση άνοιξαν το τουρισμό για δεύτερη φορά χωρίς σχέδιο και τώρα μας λένε τι??? Είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και την οικονομία της χώρας…έχουν κάνει αρνητές της επιστήμης το μισό πληθυσμό με τις ανακολουθίες την επικοινωνιακή αντιμετώπιση της πανδημίας και τα ψέμματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook