Ολοκληρώθηκαν το σεμινάριο και η διαδικτυακή ημερίδα «Προσαρμογή της Περιφέρειας Κρήτης στην Κλιματική Αλλαγή»

ολοκληρώθηκαν-το-σεμινάριο-και-η-διαδ-1413853

Με επιτυχία και συμμετοχή ολοκληρώθηκαν η διαδικτυακή Ημερίδα και το τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης με κεντρικό θέμα τον «Περιφερειακό Σχεδιασμό της Κρήτης για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή».

Στόχος η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της Κρήτης σχετικά με τους ευάλωτους τομείς του νησιού και τους τρόπους για την καλύτερη προσαρμογή τους στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 16 Μαρτίου και ήταν μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) στοπλαίσιο του έργου LIFE-IP AdaptInGR, το οποίο συντονίζει το ΥΠΕΝ και αποτελεί το σημαντικότερο έργο για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Την Ημερίδα χαιρέτησαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλλιανίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ν. Ξυλούρης, ο Γενικός Διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ Κ. Δημόπουλος, ο Πρόεδρος Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Κασαπίδης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου , ο Δήμαρχος Χερσονήσου και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κ.Ε.Δ.Ε., Ι. Σέγκος.

Στην Ημερίδα έγινε η παρουσίαση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της Περιφέρειας Κρήτης και πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες καιεμπλεκομένους εμπειρογνώμονες σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής στην Κρήτη, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τις αναμενόμενες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν για την προσαρμογή και αυτοπροστασία τους, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην προσαρμογή της περιφέρειάς τους στην κλιματική αλλαγή.

Το τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Περιφέρειας και του Πράσινου Ταμείου στις 30 και 31 Μαρτίου στο Ibis Styles Hotels στο Ηράκλειο και στη 1 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, επίσηςστο πλαίσιο του έργου LIFE-IP AdaptInGR.

Το Σεμινάριο χαιρέτησαν ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, Π. Βαρελίδης, ο ΑντιπεριφερειάρχηςΠεριβάλλοντος Ν. Ξυλούρης, ο Πρόεδρος Πράσινου Ταμείου Σ. Σταθόπουλος, και στα Χανιά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων και εντεταλμένος ΠΣ για την ενέργεια και κλιματική αλλαγή Ν. Καλογερής.

Στόχος του σεμιναρίου ήταν η παροχή της απαραίτητης γνώσης και των εργαλείων σε φορείς λήψης αποφάσεων, σε στελέχη τεχνικών και άλλων υπηρεσιών και λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη, σε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με έμφαση στους τομείς υψηλής τρωτότητας της Περιφέρειας.

Απώτερος στόχος οι νέες αυτές γνώσεις και δεξιότητες να συμβάλουν στην υλοποίηση μέτρων προστασίας από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στην αξιοποίηση αναδυόμενων ευκαιριών και τέλος, στην επιτυχή υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και τη θωράκιση της Περιφέρειας Κρήτης έναντι των επιπτώσεων αυτής.

Η Περιφέρεια Κρήτης έχει ολοκληρώσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό της για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ) και βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΠΕΣΠΚΑ.

Το έργο ADAPTinGR το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE και το Πράσινο Ταμείο, αποτέλεσε την αφορμή για τη συνεργασία της Περιφέρειας με το ΥΠΕΝ, την ΕΝΠΕ, την ΚΕΔΕ, το Πράσινο Ταμείο και την ΕΛΛΕΤ ώστε να υπάρξει μια προστιθέμενη αξία στις δράσεις της Περιφέρειας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και φορέων της Κρήτης στα θέματα κλιματικής αλλαγής, με επίκεντρο την γνωστοποίηση του ΠΕΣΠΚΑ που θα αποτελέσει στο εξής τον κεντρικό σχεδιασμό δράσεων για όλα τα σχετικά έργα στην Κρήτη.

 

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook