Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 80η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης στο Ρέθυμνο

ολοκληρώθηκαν-οι-εκδηλώσεις-για-την-80η-1226629
Φωτογραφία rethemnosnews.gr

Ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις μνήμης για την 80η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης στο Ρέθυμνο, με το σύνολο των πολιτικών αρχών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και πνευματικών και πολιτιστικών φορέων να αποδίδουν τις αρμόζουσες τιμές κατά τη διάρκεια αυτών. Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε και η τελευταία εκδήλωση μνήμης η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Δοκιμών Αστυφυλάκων παρουσία του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλη Καραμαλάκη.

Οι φετινές εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τα υγειονομικά μέτρα και τις επιβεβλημένες προφυλάξεις, είχαν επικεντρωθεί στην καταγραφή της μνήμης, που παρουσιάσθηκε ποικιλοτρόπως στους πολίτες του νομού. Και ήταν όπως τόνισε και ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης «το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους, αλλά και τα ιδανικά για τα οποία έδωσαν το αίμα τους, αυτά της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Για την επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης και σχετικά με τις φετινές εκδηλώσεις ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης έκανε λόγο για το σεβασμό και το δέος που υπάρχει σε όλη την Κρήτη με αφορμή την ιστορική επέτειο, «είναι πολύτιμη η ενδοσκόπηση, η ενδελεχή εσωτερική αναψηλάφηση, ο γόνιμος προβληματισμός και αναστοχασμός που προκαλεί η επικαιροποίηση των μηνυμάτων που οι αγώνες των προγόνων μας για την ελευθερία, εκπέμπουν στο διηνεκές.

Ειδικά στην παρούσα χρονική περίοδο των ανατροπών, των αμφισβητήσεων και της ανυπολόγιστης ψυχικής και κοινωνικής κόπωσης που μας διακατέχει, η ψύχραιμη και αντικειμενική ανάγνωση αυτών των μηνυμάτων, είναι εγγύηση ανάκτησης της τραυματισμένης μας αισιοδοξίας και πίστης στη δύναμη που έχουμε ως κοινωνία αλλά και ως άτομα».

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Ηρώων εντός της Σχολής, είπε πως και οι νεκροί κατά τη μάχη της Κρήτης από τη Σχολή Χωροφυλακής του 1940 – 1941 τιμώνται και φέρνουμε στη μνήμη μέσα από τις σεμνές τελετές τους νεκρούς που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Στεφάνι μεταξύ των άλλων επισήμων κατέθεσαν ο υφυπουργός Υποδομών και μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, και ο ακόλουθος άμυνας της Αυστραλίας Bruce Legge.

Εκδηλώσεις για την επέτειο των 80 χρόνων πραγματοποιήθηκαν στο Ηρώο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο Ηρώο πεσόντων, στην Τοπική Κοινότητα Αρμένων, στο Ηρώο και στην προτομή του Συνταγματάρχου Στυλιανού Ι. Μανιουδάκη, στο Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ηρώο Μνήμης & Ειρήνης Ελλήνων & Συμμάχων στην Πρέβελη, στο Μνημείο Ελλήνων και Συμμάχων Θέση «Μισίρια» στο Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων – Θέση «Λατζιμάς» στο Μνημείο Ελλήνων και Αυστραλών Πολεμιστών – «Θέση Σταυρωμένος» με την παρουσία του Πρέσβη της Αυστραλίας, Αθανάσιου Σπύρου, ο οποίος συμμετείχε και στην εκδήλωση στο Μνημείο Μνήμης της Μάχης της Κρήτης στην πλατεία Εφέδρων Αξιωματικών.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου λειτουργεί υπαίθρια Έκθεση Φωτογραφίας με πρωτότυπο αρχειακό υλικό του Δημήτρη Σκαρτσιλάκη, φωτογραφίες μέρος από τα άλμπουμ Γερμανών και συμμάχων στρατιωτών, που πολέμησαν στην Κρήτη. Κάποιες από αυτές είναι τραβηγμένες από επίσημους στρατιωτικούς φωτογράφους.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιουνίου 2021 και δεν επιχειρεί να καταγράψει όλη τη μάχη της Κρήτης, αλλά να παρουσιάσει ένα μέρος της μέσα από εμβληματικές και σπάνιες πολεμικές φωτογραφίες. Στο πλαίσιο των τιμών που αποδόθηκαν για την 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης στο λιμάνι του Ρεθύμνου βρέθηκε η τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού «ΔΑΝΙΟΛΟΣ» η οποία σήμερα το απόγευμα θα αποπλεύσει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook