Όλοι το ήθελαν, το υπουργείο Παιδείας… όχι – Δεν επέτρεψε τη λειτουργία τμήματος στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Χανίων κι ας ήταν όλα έτοιμα

όλοι-το-ήθελαν-το-υπουργείο-παιδείας-1480958

Έντονη δυσαρέσκεια και απορία προκαλεί η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μην εγκρίνει τη λειτουργία τμήματος Φυτικής Παραγωγής στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Χανίων, παρά το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν συμφωνήσει και έδωσαν το «ΟΚ» ώστε αυτό να συμβεί.

Η ειδικότητα Φυτικής Παραγωγής εντάσσεται στον τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος και λειτουργούσε στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Χανίων μέχρι το 2016, όταν και έπαψε να διδάσκεται. Ωστόσο, με δεδομένο ότι κάθε χρόνο υπήρχαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι, κινήθηκε η διαδικασία επαναλειτουργίας. Σύμφωνα με μαθητές του ίδιου του ΕΠΑΛ, τουλάχιστον 30 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν ένα τέτοιο τμήμα, την ώρα που ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός είναι 12. 

Το σχετικό αίτημα έγινε από το σχολείο προς τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στη συνέχεια εκείνη το προώθησε στη σχολική επιτροπή του δήμου Χανίων που επίσης συμφώνησε, πέρασε από δημοτικό συμβούλιο σχετική απόφαση που εγγυάται ότι ο δήμος θα αναλάβει τα έξοδα που απαιτούνται (και τα οποία είναι ελάχιστα, διότι η υποδομή και ο εξοπλισμός υπάρχουν ήδη) και καθώς όλοι ήταν σύμφωνοι, η Δευτεροβάθμια απέστειλε το αίτημα στο υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, το γεγονός ότι η διαδικασία έγινε σωστά και ότι κανείς δεν έφερε αντίρρηση, επιβεβαίωσαν στο zarpanews.gr ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αντώνης Βαρδάκης και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Μανώλης Τζανάκης.

Το υπουργείο όμως είπε «όχι», απορρίπτοντας το αίτημα την προηγούμενη εβδομάδα.

Δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση για την εξέλιξη αυτή, ωστόσο ο μόνος πιθανός λόγος φέρεται να είναι ο οικονομικός, γιατί όλες οι υπόλοιπες λεπτομέρειες είχαν τακτοποιηθεί. Για το υπουργείο, η μόνη διαφορά της θετικής από την αρνητική απόφαση, ήταν ότι θα έπρεπε να προσλάβει καθηγητή ή καθηγητές που δεν ήταν απαραίτητο να είναι μόνιμοι, για να διδάξουν την ειδικότητα.

Φαίνεται όμως ότι αυτό το υπουργείο δεν θέλει να προσλάβει ούτε αναπληρωτές.

Στο μεταξύ, μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ έστειλαν ανοιχτή επιστολή με την οποία διαμαρτύρονται για την εξέλιξη αυτή:

«Είμαστε απόφοιτοι του Εσπερινού ΕΠΑΛ Χανίων του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος. Το Εσπερινό ΕΠΑΛ Χανίων είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Κρήτης και σε επιλογές τομέων ειδικοτήτων αλλά και μαθητικού δυναμικού. Μέχρι το 2016 στον τομέα μας, λειτουργούσε η ειδικότητα της Φυτικής Παραγωγής η οποία έκτοτε καταργήθηκε χωρίς να γνωρίζουμε τους λόγους της κατάργησής της.

Κάθε χρόνο, οι εκπαιδευτικοί μας, μας ενημερώνουν ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία της ειδικότητας, έχοντας τη συγκατάθεση του Δήμου Χανίων αλλά και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς όμως αποτέλεσμα. Την φετινή χρονιά, αιτήθηκε και πάλι το σχολείο μας την επαναφορά της ειδικότητας και είχαμε την υπόσχεση ότι η ειδικότητα θα λειτουργήσει.

Προς έκπληξη, δυσαρέσκεια αλλά και αγανάκτησή μας, πληροφορηθήκαμε ότι η αίτησή μας απορρίφθηκε από το Υπουργείο Παιδείας. Δεν μπορούμε να φανταστούμε για ποιο λόγο απορρίφθηκε το αίτημα για τη μη λειτουργία της πιο σημαντικής ειδικότητας του Γεωπονικού τομέα της Τεχνικής Εκπαίδευσης στην περιοχή μας όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα.

Πιστεύουμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν είναι ενήμερη για την απόρριψη του αιτήματός μας, και ζητούμε να ξαναδεί το αίτημά μας με τη δέουσα προσοχή. Επιπλέον, ζητούμε την βοήθεια από τους τοπικούς παράγοντες της πολιτικής ζωής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού ώστε το δίκαιο αίτημά μας να γίνει δεκτό. Επιθυμούμε την επαναφορά της ειδικότητας της Φυτικής Παραγωγής τόσο εμείς οι φετινοί απόφοιτοι, όσο και απόφοιτοι μαθητές προηγούμενων ετών, που σημειωτέον είναι πολύ σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά και της χώρας γενικότερα.

Οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Χανίων.»

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook