Όλο και περισσότεροι Χανιώτες ζητούν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν αλκοόλ και τζόγο

όλο-και-περισσότεροι-χανιώτες-ζητούν-1317817

30% αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια – Από την ηρωίνη στο αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια

Αύξηση των ατόμων που αναζητούν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα εθισμού από το αλκοόλ αλλά και τα τυχερά παιχνίδια καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στα Χανιά.

Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων, η Υπεύθυνη του Προγράμματος Αυτοβοήθειας Χανίων και Ψυχολόγος, MSc Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων και Κοινωνικών Προβλημάτων, Ευγενία Αδαμοπούλου, μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη, με αφορμή τα σεμινάρια αυτοβοήθειας που θα ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα: «Στην αρχή, όταν ξεκινήσαμε το πρόγραμμά μας, τέλη του 2012 αρχές 2013, οι περισσότεροι άνθρωποι που ζητούσαν βοήθεια είχαν ως αίτημα τις παράνομες ουσίες και κατά κύριο λόγο την ηρωίνη. Αυτό σταδιακά με τα χρόνια άλλαξε. Έχουμε μια αύξηση των αιτημάτων με το αλκοόλ δυστυχώς και για τα τυχερά παιχνίδια.»Αιτία της αύξησης των εξαρτήσεων φαίνεται να είναι η κοινωνικοοικονομική κρίση που περνά η χώρα τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει διαπιστωθεί και από την εμπειρία των ειδικών, όπως είπε μεταξύ άλλων η κ. Αδαμοπούλου: «Εμείς που δουλεύουμε στο πεδίο της εξάρτησης, πιστεύουμε ότι είναι απότοκο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώσαμε κι έτσι το πρόβλημα της εξάρτησης, δεν απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικά προβλήματα, αλλά έχει ευρύτερη απεύθυνση δυστυχώς. Αγγίζει ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Ανθρώπους που έχουν μια λειτουργικότητα, που κρατούν τις οικογενειακές τους σχέσεις, το επάγγελμά τους, παρόλα αυτά να αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα κατάχρησης – εξάρτησης από το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια, και από κάποιες παράνομες ουσίες.»

Σημαντικός κρίνεται και ο ρόλος της οικογένειας, η οποία επηρεάζεται από αυτές τις εξαρτήσεις. Επίσης, όταν το εξαρτώμενο άτομο δεν αποδέχεται το πρόβλημα, η οικογένεια είναι αυτή που πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τους ειδικούς. «Πάρα πολλές φορές, η οικογένεια όταν ένα οικείο τους πρόσωπο αντιμετωπίζει προβλήματα εξάρτησης και η ίδια η οικογένεια έχει συνέπειες, βιώνει τις συνέπειες αυτής της εξάρτησης», πρόσθεσε η κ. Αδαμοπούλου.

Ευτυχές είναι το γεγονός, ότι στα Χανιά, υπάρχουν οι κατάλληλες δομές για να στηριχθεί ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη και βιώνει προβλήματα εθισμού. Μιλώντας για τη στήριξη της πολιτείας σε τέτοιου είδους ζητήματα, η Υπεύθυνη του Προγράμματος Αυτοβοήθειας Χανίων, Ευγενία Αδαμοπούλου, είπε πως «ναι, φυσικά υπάρχει η στήριξη της πολιτείας. Στα Χανιά υπάρχουν τρία δημόσια προγράμματα απεξάρτησης, τα οποία χρηματοδοτούνται από το κράτος και ένας άνθρωπος μπορεί να στηριχτεί σε αυτά και να βρει αυτό που του ταιριάζει.»

Δωρεάν Σεμινάρια από το Πρόγραμμα Αυτοβοήθειας Χανίων

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Εξαρτημένων Χανίων, θα διενεργήσει κύκλο τριών δίωρων σεμιναρίων με τίτλο: «Συζητώντας για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης της εξάρτησης: Ο ρόλος της οικογένειας». «Το σεμινάριο απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε συγγενείς και συντρόφους ενηλίκων με πρόβλημα εξάρτησης από παράνομες ουσίες, από το αλκοόλ ή/ και τα τυχερά παιχνίδια.

Το πρόβλημα αυτό όμως φαίνεται ότι δεν αφορά μόνο τους ίδιους τους ανθρώπους που το βιώνουν, αλλά έχει ένα γενικότερο αντίκτυπο στο οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον. Η οικογένεια συνήθως βιώνει άμεσα σημαντικές συνέπειες λόγω του ανθρώπου που έχει προβλήματα εξάρτησης και πολλές φορές χρειάζεται υποστήριξη. Με βάση τα παραπάνω βασικός στόχος των σεμιναρίων είναι η ουσιαστική ενημέρωση των συγγενών και των συντρόφων ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης γύρω από το ζήτημα της εξάρτησης, προκειμένου να μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος του οικείου τους προσώπου.

Τα θέματα που θα προσεγγίσουν τα σεμινάρια είναι τα εξής:

Η φύση του φαινομένου της εξάρτησης

Οι μύθοι που συνοδεύουν το φαινόμενο

Οι τρόποι αντιμετώπισης του συγκεκριμένου φαινομένου και η αξία της αλληλοβοήθειας

Ο ρόλος της οικογένειας και των κοντινών ανθρώπων του εξαρτημένου στην αντιμετώπιση του προβλήματος

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, θα πρέπει πριν την έναρξη των σεμιναρίων να πραγματοποιήσουν μία συνάντηση γνωριμίας με τους εργαζόμενους του προγράμματος όπου θα λάβουν συνολικές πληροφορίες για το σεμινάριο και το πρόγραμμα.

Μετά το τέλος των σεμιναρίων θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής ,όσων ενδιαφέρονται, στις ομάδες υποστήριξης συγγενών και ομάδες υποστήριξης συντρόφων που θα πραγματοποιηθούν στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Εξαρτημένων, καθώς επίσης και να λάβουν εξατομικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης.

Η συμμετοχή στα σεμινάρια, όπως και σε όλες τις δράσεις του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Εξαρτημένων, είναι δωρεάν. Τα σεμινάρια θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 24/11/2021 ώρα 18:00-20:00 και θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη έως τις 8/12/2021. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται έως και την Δευτέρα 22/11/2021 στο τηλέφωνο του προγράμματος: 28210 23432, καθημερινά 9:00-16:00.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι ένα πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υποστηρίζει ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης (από αλκοόλ, παράνομες ουσίες, τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο) και τους συγγενείς τους. Χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και οι υπηρεσίες που παρέχει είναι δωρεάν. Τα ραντεβού κλείνονται άμεσα και πραγματοποιούνται με σεβασμό στο απόρρητο.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν με βάση τα ισχύοντα μέτρα προστασίας για τον COVID-19.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook