Ολλανδία: Η τεχνική του deepfake – Πώς η αστυνομία εξιχνίασε τη δολοφονία ενός 13χρονου μετά από 19 χρόνια

ολλανδία-η-τεχνική-του-deepfake-πώς-η-αστυνο-1451364

Χάρη σε μία νέα τεχνική, αυτή του deepfake, οι αστυνομικές Αρχές στην Ολλανδία κατάφεραν να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με την ανεξιχνίαστη υπόθεση δολοφονίας ενός 13χρονου αγοριού, το 2003. Αυτή είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως, που χρησιμοποιείται η εν λόγω τεχνική στο πλαίσιο μίας αστυνομικής έρευνας.

Η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε καμιά δεκαριά “πληροφορίες” για την υπόθεση, μετά τη μετάδοση ενός deepfake, ενός πλαστού βίντεο, γυρισμένου με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης, στο οποίο ένας 13χρονος “εμφανίζεται” να ζητεί ο ίδιος να εξιχνιαστεί η δολοφονία του.

Ο 13χρονος ποδοσφαιριστής, Σεντάρ Σοάρες, δολοφονήθηκε το 2003, ενώ έπαιζε χιονοπόλεμο με φίλους του στο πάρκινγκ ενός σταθμού του μετρό στο Ρότερνταμ. Στο βίντεο που κυκλοφόρησε σχεδόν 20 χρόνια μετά τον θάνατό του, ένας έφηβος διασχίζει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, κρατώντας μια μπάλα, περιτριγυρισμένος από συγγενείς, καθηγητές και συναθλητές του, κάποιοι εκ των οποίων του δίνουν ενθαρρυντικά χτυπηματάκια στον ώμο. Στο τέλος του βίντεο, το παιδί σταματά, κοιτάζει την κάμερα και ρωτάει: “Ξέρεις περισσότερα; Μίλα, τώρα”.

Βρισκόταν “στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή”

Όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, ο Σοάρες βρισκόταν “στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή”. Η αστυνομία ελπίζει, τώρα, ότι θα μπορέσει χάρη σε αυτές τις νέες πληροφορίες να ξεδιαλύνει αυτήν την ανεξιχνίαστη υπόθεση.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει, φαίνεται πως δίπλα στον σταθμό του μετρό, όπου δολοφονήθηκε ο νεαρός Σένταρ, διακινητές ναρκωτικών εξαπατούσαν τους χρήστες, κλέβοντας τα χρήματα και τα ναρκωτικά τους. Η αστυνομία πιστεύει ότι ο έφηβος δολοφονήθηκε από τον υπόκοσμο, κατά λάθος, και αναζητά μαρτυρίες από άτομα που γνώριζαν την απάτη ή όσους έτυχε να μάθουν αργότερα γι’ αυτή την τραγωδία.

“Το γεγονός ότι λάβαμε πληροφορίες είναι πολύ θετικό”, είπε η Λίλιαν φαν Νταϊφενμπόντε, η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ρότερνταμ, την επομένη της προβολής αυτού του βίντεο. “Όμως δεν έχουμε ακόμη διαπιστώσει, εάν οι πληροφορίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν”, πρόσθεσε.

Η τεχνική του deepfake επιτρέπει τη δημιουργία “ρεαλιστικής” προσομοίωσης πραγματικών ανθρώπων, αντικαθιστώντας το πρόσωπο ενός ηθοποιού με ένα άλλο ή μια φωνή με μια άλλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook