Όλα τα tips που πρέπει να ξέρεις για να βάψεις τα μαλλιά σου στο σπίτι

όλα-τα-tips-που-πρέπει-να-ξέρεις-για-να-βάψε-1194292

Αν ψάξεις τις φράσεις “κούρεμα στο σπίτι” ή “βάφω μόνη τα μαλλιά μου” στο YouTube, θα δεις στην οθόνη σου αμέτρητα -κυριολεκτικά- βιντεάκια με ανθρώπους που αποφασίζουν να αλλάξουν μόνοι look στα μαλλιά τους. Τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα είναι μέτρια, κάποια δείχνουν σχεδόν επαγγελματικά και κάποια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως #epicfails. Τα βίντεο αυτά είναι εθιστικά και μόλις ξεκινήσεις να τα βλέπεις, α)δεν θα μπορείς να σταματήσεις και β) θα νιώσεις την ανάγκη να ανανεώσεις κι εσύ με κάποιον τρόπο τα μαλλιά σου.

Το θέμα είναι όμως πως αυτή την περίοδο, αν θες να κάνεις κάτι στα μαλλιά σου, πρέπει να το κάνεις μόνη σου ή έστω με τη βοήθεια κάποιου προσώπου από την οικογένειά σου (hello lockdown), αφού τα κομμωτήρια είναι κλειστά.

Οι δικές μας συμβουλές όσον αφορά στα κουρέματα είναι οι εξής: μην κάνεις μία δραματική αλλαγή, εκτός κι αν είσαι κομμώτρια ή απολύτως σίγουρη για αυτό που πας να κάνεις. Περιορίσου στο να τριμάρεις ελαφρώς τις άκρες, αν τα μαλλιά σου έχουν εμφανίσει ψαλίδα ή δείχνουν κατεστραμμένα. Όχι, το να κόψεις αφέλειες μόνη σου στις 2 το βράδυ δεν είναι καλή ιδέα, όσο κι αν χαζεύεις στο instagram τις φωτογραφίες της Jeanne Damas (been there, done that).

Το βάψιμο των μαλλιών στο σπίτι όμως είναι ελαφρώς διαφορετική υπόθεση. Είναι κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να γίνει – είτε επειδή η ρίζα έχει κατέβει και σε ενοχλεί, είτε επειδή θες να καλύψεις τα λευκά. Τα αποτελέσματα δεν χρειάζεται να είναι καταστροφικά, σαν αυτά που ίσως δεις online, εκτός κι αν προσπαθήσεις να βάψεις πλατινέ ξανθά τα μαύρα μαλλιά σου μέσα σε μία ημέρα. Εάν οι αλλαγές είναι μικρές και σκοπός σου είναι να πετύχεις ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα γεμάτο λάμψη, τότε αυτό είναι εφικτό να γίνει στο σπίτι, ακόμα κι αν μέχρι π.κ. (προ καραντίνας) έβαφες τα μαλλιά σου μόνο στο κομμωτήριο.

Επειδή ξέρουμε πόσο τρομακτική μπορεί να σου φαίνεται η διαδικασία αν δεν την έχεις ξανακάνει και ίσως έχεις πολλές απορίες, ρωτήσαμε και μάθαμε από την hair colorist Αφροδίτη Βάσου όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι βαφών;

Έχουμε δύο ειδών βαφές: τις ημιμόνιμες και τις μόνιμες. Η ημιμόνιμη βαφή είναι εκείνη που μένει στο εξωτερικό περίβλημα της τρίχας, με αποτέλεσμα στη διάρκεια του μήνα να φεύγει με τα λουσίματα. Η μόνιμη βαφή είναι εκείνη που αλλάζοντας το pH του περιβάλλοντος της τρίχας, ανοίγει τα λέπια και τα χρωστικά εισχωρούν στο εσωτερικό της, έτσι έχουμε μόνιμο αποτέλεσμα. Η επανάληψη της θα χρειαστεί μετά από 30-40 ημέρες, που θα έχουν βγει οι ρίζες.

Γιατί να επιλέξω βαφή χωρίς αμμωνία;

Υπάρχουν μόνιμες βαφές με αμμωνία και χωρίς αμμωνία. Γιατί να επιλέξω μία βαφή χωρίς αμμωνία; Γιατί είναι λιγότερο επιθετική και (για) τα μαλλιά και το τριχωτό. Οι σύγχρονες βαφές χωρίς αμμωνία έχουν ως αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα μαλλιών μετά από κάθε εφαρμογή.

Πώς περιγράφεται η βαφή;

Η βαφή περιγράφεται από τον τόνο και απ’ την απόχρωση. Ο τόνος είναι το ψηφίο πριν από την τελεία και μας δείχνει το πόσο σκούρο ή το πόσο ανοιχτό είναι το χρώμα της βαφής μας. Ξεκινάει από το ένα και όσο ανεβαίνει, ανοίγει. Η απόχρωση είναι το ψηφίο μετά την τελεία και μας δείχνει το τι χρώμα απόχρωσης έχει η βαφή μας. Το μηδέν μας δείχνει φυσικό. Το ένα, σαντρέ. Το τρία, χρυσό μελί. Το εφτά, σοκολατί. Το 77, εδώ έχουμε διπλό ψηφίο σοκολατί. Αυτό σημαίνει ότι η απόχρωση είναι ακόμα πιο έντονη. Το 4, χάλκινο κόκκινο. Σε αυτό εδώ το κομμάτι υπάρχει ένας κωδικός, το 77.44, διπλό ψηφίο και στον τόνο και στην απόχρωση. Αυτό δείχνει ότι η απόχρωση του χάλκινου είναι διπλά έντονη. Και το έξι που είναι το κόκκινο.

Έβαφα τα μαλλιά μου στο κομμωτήριο. Σήμερα θέλω να τα βάψω στο σπίτι στο ίδιο χρώμα. Πώς επιλέγω τη σωστή απόχρωση;

Εάν ξέρουμε τον κωδικό της βαφής μας, άνετα μπορούμε να κάνουμε την αντιστοίχιση με το χρωματολόγιο. Υπάρχει μία κοινή αντιστοίχιση με μικρές αποκλίσεις από εταιρία σε εταιρία. Σε περίπτωση που δε γνωρίζουμε τον κωδικό μας, τότε κάνουμε αντιστοίχιση του τμήματος των μαλλιών δύο πόντους κάτω από τη φυσική μας ρίζα με το τουφάκι στο χρωματολόγιο. Ποτέ από τις άκρες, γιατί με την πορεία του χρόνου έχουν ξεθωριάσει.

Θέλω να σκουρύνω τα βαμμένα μου μαλλιά.

Σε περίπτωση που θέλουμε να σκουρύνουμε τα βαμμένα μαλλιά, είναι πάρα πολύ απλό. Μπορούμε να το σκουρύνουμε όσους τόνους θέλουμε.

Θέλω να ανοίξω τα βαμμένα μου μαλλιά.

Σε περίπτωση που θέλουμε να ξανοίξουμε τα βαμμένα μαλλιά, εδώ υπάρχει περιορισμός. Γιατί; Γιατί τα βαμμένα μαλλιά δεν ανοίγουν με βαφή. Το μοναδικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση είναι να ανοίξουμε το πολύ έναν τόνο. Θα περάσουμε μόνο τη ρίζα, και στο τελευταίο πεντάλεπτο του χρόνου παραμονής θα περάσουμε και τις άκρες, ίσα ίσα για λάμψη.

Θέλω να σκουρύνω τα φυσικά μου μαλλιά [1η φορά βαφή].

Αν θέλουμε να σκουρύνουμε το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας, μπορούμε να το κάνουμε άνετα, όσους τόνους θέλουμε.

Θέλω να ανοίξω τα φυσικά μου μαλλιά [1η φορά βαφή].

Για να ανοίξουμε το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας, μπορούμε να το κάνουμε όσο μας επιτρέπει ο τόνος και το developer. Οι βαφές από το ένα έως και το εφτά περιέχουν είκοσι βαθμών developer, ενώ από οχτώ έως και δέκα περιέχουν τριαντάρι βαθμών developer. Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα: Εάν το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας είναι στο ύψος τόνου του 5, η επιλογή μας είναι το 6 το οποίο περιέχει είκοσι βαθμών developer, τότε έχουμε ανοίξει έναν τόνο, όσο μας επιτρέπει ο τόνος και η απόχρωση. Εάν η επιλογή μας είναι στον τόνο του εφτά, που κι εκείνο περιέχει είκοσι βαθμών developer, τότε έχουμε ανοίξει δύο τόνους. Στο ύψος του τόνου του οχτώ, το οποίο περιέχει τριάντα βαθμών developer, μπορούμε να ανοίξουμε μέχρι και τρεις τόνους. Γιατί; Γιατί μας το επιτρέπει και ο τόνος και η απόχρωση.

Μπορώ να αναμείξω διαφορετικές αποχρώσεις για να πετύχω τον προσωπικό μου τόνο;

Βεβαίως, ακόμα και στην περίπτωση που οι βαφές της επιλογής μας έχουν διαφορετικών βαθμών developer, παραδείγματος χάριν οι βαφές εφτά και οχτώ.

Πόσα κουτιά βαφής χρειάζομαι για να βάψω τα μαλλιά μου;

Το ένα κουτί βαφής αντιστοιχεί σε μεσαίας πυκνότητας μαλλιά, μέχρι τους ώμους. Εάν δε χρειαστούμε ολόκληρη τη βαφή για την κάλυψη των μαλλιών μας, τότε φυλάμε τη βαφή και το developer στις αντίστοιχες συσκευασίες τους.

Έχουν ξανοίξει οι άκρες μου. Πόση ώρα βάζω την βαφή στην ρίζα & πόση ώρα στις άκρες;

Στα καστανά και στα ξανθά ακολουθούμε κανονικά τις οδηγίες της βαφής, ακόμα κι όταν έχουν ξανοίξει τα μαλλιά μας. Ενώ στα κόκκινα ή στα χάλκινα, εφαρμόζουμε στις άκρες δέκα λεπτά μετά την εφαρμογή στη ρίζα.

Tips κάλυψης επίμονων λευκών

Συνδυάζουμε τη βαφή της επιλογής μας με την αντίστοιχη φυσική απόχρωση. Παραδείγματος χάριν, το 7.3 με το 7.0.

Σε μαλλιά με πάνω από 70% λευκά, συνδυάζουμε τη βαφή της επιλογής μας με ένα τόνο σκουρότερη φυσική απόχρωση, παραδείγματος χάριν το 7.3 και το 6.0 και το χρωματικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Συμβουλές περιποίησης μαλλιών για πριν ή μετά την βαφή.

Η βαφή εφαρμόζεται πάντα σε άλουστα μαλλιά, γιατί το φυσικό σμήγμα προστατεύει το τριχωτό. Χρησιμοποιούμε προϊόντα τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για βαμμένα μαλλιά, όπως σαμπουάν, conditioner, μάσκες: διατηρούν το χρώμα, θρέφουν και ενυδατώνουν τα μαλλιά και βελτιώνουν την ανταπόκριση της τρίχας στην επόμενη βαφή.

marieclaire.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook