Όλα τα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους, ανέργους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

όλα-τα-μέτρα-στήριξης-για-εργαζόμενου-1018007

Νέα μέτρα-«ανάσα» φέρνει η κυβέρνηση σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους, ελέω της επιδημίας του κορονοϊού. «Απλώνουμε δίχτυ ασφαλείας» για την κοινωνία τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιβραβεύει όσους πληρώσουν στην ώρα τους τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, αποφεύγοντας να κάνουν χρήση της αναστολής πληρωμών. Για τους υπόλοιπους πληγέντες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν στην ώρα τους αναστέλλονται οι υποχρεώσεις πληρωμής ενώ παγώνουν έως το τέλος Μαΐου οι δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τα ταμεία.

Η προθεσμία καταβολής τις τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 (που θα πληρώνονταν τέλη Μαρτίου και τέλη Απριλίου) παρατείνεται έως 30 Σεπτεμβρίου και 31 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Η προθεσμία καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων εργοδοτών-επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης παρατείνεται για τρεις μήνες. Δηλαδή «παγώνουν» οι ρυθμίσεις προς τα Ταμεία με προοπτική να ξεπαγώσουν από 1η Ιουνίου.

Αν οι επιχειρήσεις και οι  εργαζόμενοι δεν αξιοποιήσουν τα ευνοϊκά μέτρα περί της αναστολής πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων και καταβάλλουν το φόρο την προβλεπόμενη ημερομηνία, θα έχουν έκπτωση φόρου 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών. Η έκπτωση δεν ισχύει για το ΦΠΑ.

Σκυλακάκης: 4 δις ευρώ για την Ελλάδα από τον ESM

Στην εκπομπή «MEGA Mag» μίλησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης για τα μέτρα που ελήφθησαν προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική οικονομία.

Στο χθεσινό Eurogroup έγινε λόγος για μια πρώτη πρόσθετη απόφαση για ενεργοποίηση του ESM με ένα αρχικό ποσό 2% του ΑΕΠ (4δισ. για Ελλάδα), σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, το οποίο είναι ένα βήμα από τα πολλά που θα ακολουθήσουν, γιατί θα χρειαστούν για τις οικονομίες ολόκληρης της Ευρώπης.

Το κρίσιμο ερώτημα πάντως είναι πόσο καιρό θα διαρκέσουν τα lock down στις χώρες που έχουν επιβληθεί, τι εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν για να απαλυνθούν οι επιπτώσεις στην οικονομία και τι θα συμβαίνει όταν θα ολοκληρώνεται η εποχικότητα του ιού.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Ειδική δέσμη μέτρων ανακοινώθηκε για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και εντάσσονται στους ΚΑΔ που έχει ανακοινώσει και θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών (κλάδοι που πλήττονται από την επέλαση του κοροναϊού).

Ειδικότερα προβλέπεται πως και οι εν λόγω επαγγελματίες και εργοδότες θα λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.

Για τους εργαζόμενους τους ισχύει ότι και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι σε ΚΑΔ επειδή πλήττονται (δικαιούνται τα 800 ευρώ εφόσον ανασταλεί η σύμβασή τους, διαφορετικά πληρώνονται από τον εργοδότη).

Αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες

Μέτρα προβλέπονται και σε ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι και λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές), όπως  πρόσθετη παροχή ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα.

Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών ισχύει αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων, αλλά και το κίνητρο της μείωσης κατά 25% των τρεχουσών εισφορών εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία παρά το δικαίωμα αναστολής. Διευκρινίζεται ότι  όσοι από τους αυτοαπασχολούμενους έχουν ενταχθεί στους ΚΑΔ του υπουργείου οικονομικών ( δικηγόροι) θα λάβουν κανονικά και το επίδομα των 800 ευρώ.

Συνοψίζοντας,  δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ είναι οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που βάσει ΚΑΔ πλήττονται (εκτός από τις προαναφερόμενες ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων) και οι εργαζόμενοι αυτών καθώς και όλοι όσοι έμειναν άνεργοι ή οικειοθελώς αποχώρησαν από 1η Μαρτίου μέχρι 20 Μαρτίου.

Μέτρα για τους εργαζόμενους στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας: Λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ, που είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα, αναστέλλονται οι υποχρεώσεις τους στην εφορία η τις πληρώνουν εμπρόθεσμα με έκπτωση 25%, αναστέλλονται οι πληρωμές των δόσεων των δανείων, καλύπτονται από το κράτος οι εισφορές τους  ενώ μπορούν να καταβάλλουν το 60% του μισθώματος αν πρόκειται για α’ κατοικία. Επιπλέον δικαιούνται το δώρο του Πάσχα στο ακέραιο. Για τις πληγείσες επιχειρήσεις η δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα προς τους εργαζόμενους επεκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι. Αντίθετα ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντα νόμου στις λοιπές επιχειρήσεις.

Μέτρα για τους ανέργους

Παρατείνεται η καταβολή τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για 2 μήνες σε όσους το δικαίωμα επιδότησης που έληξε ή θα λήξει το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Δικαιούνται επίσης αποζημίωση ύψους 800 ευρώ  αν αποχώρησαν οικειοθελώς ή έχουν απολυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020 εφόσον δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Μέτρα για τις επιχειρήσεις

Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται, είτε γιατί το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους είτε γιατί βρίσκονται στην επικαιροποιημένη λίστα των ΚΑΔ, προβλέπονται:

-Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.

-Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 οι οποίες δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα.

-Τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμισμένων εργοδοτών-επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης.

-Παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.

-Αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

-Καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους.

-Δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα προς τους εργαζόμενους επεκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι. Αντίθετα ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντα νόμου στις λοιπές επιχειρήσεις.

-Συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής από το κράτος προς τις επιχειρήσεις, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος.

-Συμμετοχή σε ειδικά χρηματοδοτικά σχήματα επιδότησης επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, εγγυήσεων για χορήγηση δανείων, επιχειρηματικών και επενδυτικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου.

Άνοιξε και η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του επιδόματος των 800 ευρώ για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει διά νόμου τη λειτουργία τους και για τις πρώτες που βρίσκονται στη λίστα του ΚΑΔ που πλήττονται.

Οι εργοδότες δηλώνουν τα στοιχεία των εργαζομένων τους, προκειμένου να καταβληθεί η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.

Πέρα από τους εργαζόμενους στους οποίους έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και δικαιούνται τα 800 ευρώ, οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να συμπεριλάβουν στην υπεύθυνη δήλωση και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τους ίδιους, είτε με οικειοθελή αποχώρηση του εργαζόμενο.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook