Όλα στον αέρα για τον τουρισμό στα Χανιά: «Πάμε για ακόμα μία ‘last minute’ χρονιά»

όλα-στον-αέρα-για-τον-τουρισμό-στα-χανι-987462

«Πάγωσαν» οι κρατήσεις – Επιφυλακτικοί λόγω του πολέμου αλλά και της πανδημίας οι ταξιδιώτες

Όλα στον αέρα βρίσκονται για την φετινή τουριστική σεζόν στα Χανιά, με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εξέλιξη της πανδημίας να έχουν «παγώσει» τις κρατήσεις στα τουριστικά πρακτορεία.

Κι ενώ βρισκόμαστε προ των πυλών για την έναρξη της τουριστικής περιόδου, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, μετά και την αεροπορική οδηγία για την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας, που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα και με τον Πρόεδρο Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Δυτικής Κρήτης Μιχάλη Κυριακάκη, υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον φέτος, ένα ανοδικό κύμα κρατήσεων από τους tour operators σε ξενοδοχείο, ωστόσο αυτή την στιγμή όμως έχουν «παγώσει» οι κρατήσεις κυρίως από επισκέπτες από την Σουηδία, Φινλανδία, ακόμα και από το Λονδίνο.

«Θέλω να πιστεύω πως θα κατασταλάξει η υπόθεση αυτή ώστε να συνεχιστεί η ροή των κρατήσεων των υπολοίπων. Η Κρήτη είχε ένα μεγάλο ποσοστό Ρώσων και Ουκρανών» είπε ο κ. Κυριακάκης.

Από τον εσωτερικό τουρισμό – μετά την απελευθέρωση των μέτρων – υπήρχε ενδιαφέρον όμως παρήλθε αυτό το διάστημα γιατί οι ξενοδόχοι είναι προς αναζήτηση προσωπικού, με μία έλλειψη που υπάρχει στην αγορά (δείτε και ΕΔΩ)

Τεράστια η έλλειψη σε προσωπικό

Η μεγάλη έλλειψη που υπάρχει στην αγορά εργασίας στον τουριστικό κλάδο, φέρνει επιπτώσεις και στον εσωτερικό τουρισμό.

Όπως είπε ο κ. Κυριακάκης «από τον εσωτερικό τουρισμό – μετά την απελευθέρωση των μέτρων – υπήρχε ενδιαφέρον όμως παρήλθε αυτό το διάστημα γιατί οι ξενοδόχοι είναι προς αναζήτηση προσωπικού, με μία έλλειψη που υπάρχει στην αγορά, είτε γιατί κάποιοι άλλαξαν επάγγελμα λόγω της πανδημίας ή της εποχικότητας του επαγγέλματος στον τουριστικό κλάδο. Άλλοι έφυγαν στο εξωτερικό, άλλοι βρήκαν δουλειές πλήρους απασχόλησης»

Σε ότι αφορά το «outgoing» από Έλληνες

«Δεν τολμάει κανείς να πει ότι θα πάει ένα ταξίδι. Αυτοί που το τολμάνε, είναι εκείνοι που βρίσκουν προσφορές για ένα διήμερο, τριήμερο, σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους Χανιώτες για πακέτα. Είναι βέβαια νωρίς ακόμα. Το ταξίδι είναι ψυχολογία, φοβούνται. «Που να πάω, τι θα μου συμβεί. Μέχρι και οι συνταξιούχοι που υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον σκέφτονται τα μέτρα, είναι συγκρατημένοι».

Επίσης, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που επιδιώκουν την ασφάλιση, σου λέει «δεν ξέρω τι θα μου τύχει».

Είμαστε σε μία εποχή που μεταβάλλονται πολλά πράγματα. Σε ποιον θα έλεγες πως το 2019 πως η παγκόσμια οικονομία και ο παγκόσμιος τουρισμός θα υποστεί μία τέτοια ύφεση λόγω της πανδημίας. Θα σε περνούσαν για τρελό! Το ’21 ευτυχώς χωρίς να το περιμένει κανείς «φούλαρε σε δυόμιση-τρεις μήνες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακάκης.

«Πάμε για ακόμα μία ‘last minute’ χρονιά»

Η κίνηση είναι υποτονική σε αγορές πακέτου, επιβεβαιώνει και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Δυτικής Κρήτης, Αντώνης Γελασάκης καθώς όπως είπε οι περισσότεροι Έλληνες προτιμούν τα εντός Ελλάδας ταξίδια, όμως κι αυτό συγκρατημένο.

«Δειλά-δειλά αρχίζει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τουρίστες του εξωτερικού.

Τον τελευταίο μήνα, υπάρχει μία αυξητική τάση σε κρατήσεις από Γερμανούς, Άγγλους, Ιταλούς και Αμερικάνους. Όλοι ελπίζουν ότι το επόμενο δίμηνο θα γίνει εντατικό έτσι ώστε να πούμε πως θα αρχίσει μία κίνηση στα τέλη του Απρίλη.

Ωστόσο, όλα είναι θεωρητικά. Τα πράγματα αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη. Αν εντατικοποιηθούν οι κρατήσεις το επόμενο δίμηνο, ο Μάϊος θα φέρει μία αχτίδα αισιοδοξίας» κατέληξε ο κ. Γελασάκης.

zarpanews.gr – Ειρήνη Ξενάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook