Όλα ανοικτά για τον χρόνο άρσης των μέτρων – Φοβίζουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας

όλα-ανοικτά-για-τον-χρόνο-άρσης-των-μέτ-1247405

Όλα ανοικτά είναι τα σενάρια για τη σταδιακή αποκλιμάκωση του νέου πανδημικού κύματος της Όμικρον, καθώς, παρά τη σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων, οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες τρομάζουν – μόνον χθες είχαμε 101 θανάτους – ενώ εντείνονται οι φόβοι και για την ομαλή λειτουργία των σχολείων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, θα αναλυθούν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε χθες ότι επίκειται σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ενώ οι πληροφορίες εμφάνιζαν την Επιτροπή έτοιμη να εισηγηθεί, σε πρώτη φάση, δηλαδή, από την επόμενη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, οπότε και θα έχουν λήξει τα μέτρα που σήμερα είναι ισχύ, να επανέλθει η μουσική εστίαση και να διευρυνθεί το ποσοστό της παρουσίας φιλάθλων στα γήπεδα, αρχικά από 10% σε 20% ή σε 30%.

Και σε δεύτερη φάση, δηλαδή από τα τέλη του μήνα, αν δεν υπάρξει ανατροπή των υφιστάμενων υγειονομικών δεδομένων, θα αρθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και τα πράγματα θα επανέλθουν στην προ της επέλασης της Όμικρον κατάστασης.

Ωστόσο, σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής δεν θα πρέπει να προεξοφλείται ούτε ότι θα υπάρξει εισήγηση των επιστημόνων, ούτε πολύ περισσότερο σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί, καθώς οι αριθμοί εξακολουθούν να σοκάρουν, με 101 νεκρούς και 672 διασωληνωμένους ασθενείς χθες, σε συνδυασμό με την παραμονή σε υψηλά επίπεδα των ημερήσιων εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

«Για μία ακόμα φορά η πολιτική προηγείται της επιστήμης. Οι εισηγήσεις θα λάβουν υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα και μόνον αυτά» τονίζουν στο iEideiseis.gr επώνυμα μέλη της Επιτροπής, υπονοώντας σαφώς ότι χρειάζονται δεύτερες και τρίτες σκέψεις για τη χαλάρωση, έστω και μερικών από τα υφιστάμενα μέτρα και ότι υπό τα νέα δεδομένα, πιο πιθανό είναι να υπάρξει εισήγηση για παράταση των μέτρων κατά μία εβδομάδα, παρά για σταδιακή άρση τους.

Όλα αυτά, την ώρα που η κατάσταση στα σχολεία εξακολουθεί να προβληματίζει αρκετά από τα μέλη της Επιτροπής, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό παιδιών και εφήβων που χρειάστηκαν εισαγωγή στα νοσοκομεία από την ημέρα που χτύπησε ξανά το σχολικό κουδούνι, αλλά και το γεγονός ότι μετά τη διεξαγωγή των χθεσινών self test, καταγράφηκαν 6240 μολύνσεις στις ηλικίες 0-17 ετών.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook