Όλα ανοιχτά για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Αυτά είναι τα μηνύματα από 4 δημοσκοπήσεις

όλα-ανοιχτά-για-νδ-και-συριζα-αυτά-εί-1649580

Ένα νέο πολιτικό σκηνικό αποτυπώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι το σενάριο για αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος δεν «βγαίνει», ενώ πλέον «παίζεται» η πρωτιά στις εκλογές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις – των MRB και PRORATA – η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτω από το 3%, κινούμενη στο όριο του στατιστικού λάθους.

Αναλυτικά, όλα τα ευρήματα από τις τελευταίες τέσσερις δημοσκοπήσεις των MRB, GPO, MARC και PRORATA.

Η δημοσκόπηση της MRB

Την αλλαγή των συσχετισμών των κομμάτων καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της MRB για το κεντρικό δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού OPEN. Κυριαρχεί η οργή και ο θυμός μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Αρνητική είναι η αξιολόγηση για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τέως υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Αναλυτικά για τη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN:

Η οργή είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στους πολίτες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση:

Σε ποσοστό 46,8% απαντούν ότι για το δυστύχημα στα Τέμπη ευθύνεται η κυβέρνηση:

Αρνητική αξιολόγηση κυβέρνησης και Κ. Μητσοτάκη

Αρκετά αρνητικά (18,1%) και πολύ αρνητικά (44,4%) – συνολικά 62,5% – κρίνουν τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μεγάλο ποσοστό (62,9%) κρίνουν αρνητικά τη στάση των ΜΜΕ στην κάλυψη του δυστυχήματος των Τεμπών:

Στο ερώτημα κατά πόσο θα επηρεάσει τους πολίτες το δυστύχημα στα Τέμπη για την επιλογή τους στις επικείμενες εκλογές απαντούν:

Οι απαντήσεις «πολύ» και «αρκετά» αθροίζουν ένα ποσοστό 55,6%.

Δημοσκόπηση MRB – Η πρόθεση ψήφου στις εκλογές 2023

Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται για πρώτη φορά κάτω από το 2,9%. Απώλειες καταγράφει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με αναγωγή στα έγκυρα είναι στο 3,2%.

Η ΝΔ εμφανίζεται με ποσοστό 30,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27,2%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 10%, το ΚΚΕ στο 7% και η Ελληνική Λύση στο 5%.

Η δημοσκόπηση της PRORATA

Σημαντική μείωση της διαφοράς ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και το μηνιαίο βαρόμετρο που διενεργεί η εταιρία δημοσκοπήσεων PRORATA για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο κόμματα μειώνεται στο μισό και από τις πέντε μονάδες (προηγούμενη μέτρηση PRORATA) πέφτει πλέον στις δυόμιση.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5% (από 31%), ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 26%, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ενισχύονται κατά 0,5% (9,5 και 5% αντίστοιχα), ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 16%. Στα ίδια ποσοστά (3,5 και 3%), παραμένουν Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ 25.

Στην ερώτηση πού οφείλεται η τραγωδία των Τεμπών, μόνο το 16% θεωρεί ότι αυτό που επέφερε το πολύνεκρο δυστύχημα ήταν το «ανθρώπινο λάθος», το 41% θεωρεί υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ το 43% επιρρίπτει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις. Το 48%, πάντως, θεωρεί ότι μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, ενώ το 43% θεωρεί ότι όλες οι κυβερνήσεις φέρουν την ίδια ακριβώς ευθύνη.

Θετική είναι η γνώμη των ερωτηθέντων για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού (το 51% εκφράζει ικανοποίηση), αρνητικά βαθμολογούν ωστόσο την κυβέρνηση όταν ερωτώνται για το αν είναι ικανοποιημένοι από τον βαθμό ενημέρωσης των συγγενών των θυμάτων και του κοινού (37%), το επίπεδο συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα (22%) και την ανάληψη πολιτικής ευθύνης (33%).

Η κοινή γνώμη εκτιμά ότι η ειδική επιτροπή που συστάθηκε για να αναζητήσει τα αίτια της τραγωδίας, δεν πρόκειται να συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης (το 64% των ερωτηθέντων βαθμολογεί αρνητικά τη συγκεκριμένη επιλογή), ενώ επτά στους δέκα πολίτες χαρακτηρίζουν μεροληπτικό τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ κάλυψαν το πολύνεκρο δυστύχημα.

Δείτε ΕΔΩ.

Η δημοσκόπηση της Marc

Στη δημοσκόπηση της Marc (9/3) η πτώση της Νέας Δημοκρατίας είναι σημαντική καθώς η κυβέρνηση μετρά απώλειες με το ποσοστό της να πέφτει κάτω από το 30% και διαμορφώνεται στο 29,6%. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25%, το ΠΑΣΟΚ με 9,7%, το ΚΚΕ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 3,9% και η ΜέΡΑ 25 με 3,5%.

Στη δημοσκόπηση της Marc για τον Ant1 οι αναποφάσιστοι είναι στο 10%.

Η τραγωδία στα Τέμπη απασχολεί -όπως αναμενόταν- ιδιαίτερα τους πολίτες και η άποψη που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως το δυστύχημα οφείλεται σε τραγικό ανθρώπινο λάθος δεν φαίνεται να έχει απήχηση (12,1%).

Ειδικότερα, στο που οφείλεται το ατύχημα μόνο το 12,1% μίλησε για ανθρώπινο λάθος/κακιά στιγμή με το 87% να απαντούν πως υπάρχουν άλλες ευθύνες λέει το 87%.

Στο ερώτημα για το ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών αυτή την περίοδο το δυστύχημα στα Τέμπη είναι πρώτο με 86% και ακολουθούν η ακρίβεια/ανατιμήσεις με 69%, οι υποθέσεις διαφθοράς με 23,1%, η εγκληματικότητα με 22,1% και τα εθνικά θέματα με 16,4%.

Σε σχέση με το πότε θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές το 46,4% λέει αργότερα τον Μάιο ενώ το 45,2% στις 9 Απριλίου.

Αρνητικά αξιολογούν την κυβέρνηση οι πολίτες

Η συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης έχει ως εξής σύμφωνα με την έρευνα της Marc: Το 42% απαντά ότι την αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά, έναντι 56,7% την κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά.

Τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες σύμφωνα με τη Marc

Στο ερώτημα τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες, το 28,1% απαντά «αυτοδύναμη ΝΔ». Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το 14,3%. Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ θέλει το 15,8% ενώ κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμεί το 23,2%.

Σε σχέση με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, το 38,9% των ερωτηθέντων κρίνουν θετικά/μάλλον θετικά τον Κυριάκο Μητσοτακή, ενώ αρνητικά το 60,3%. Παράλληλα θετικά/ μάλλον θετικά κρίνει το 28,5% τον Αλέξη Τσίπρα και αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το 70,9.

Δείτε το βίντεο με τη δημοσκόπηση της Marc στον ΑΝΤ1:

Η δημοσκόπηση της GPO

Στις 3,9 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην δημοσκόπηση της GPO (11/3), τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσε η εφημερίδα Παραπολιτικά.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,6%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 9,2%, το ΚΚΕ 6,7%, το ΜέΡΑ25 3,3%, η Ελληνική Λύση 3%, οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,4%, η Εθνική Δημιουργία 1,4%, το άλλο κόμμα 3,6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 16,3%.

Αναλυτικότερα, το κυβερνών κόμμα καταγράφει απώλειες 4,3%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χάνει ποσοστό κάτω του 1%.

Ειδικότερα, η ΝΔ κατέγραφε ποσοστό 33,8% τον Φεβρουάριο και 33,3% τον Ιανουάριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε 26,4% τον Φεβρουάριο και 26,2% τον Ιανουάριο. Το ΠΑΣΟΚ 9,8% τον Φεβρουάριο και 9,6% τον Ιανουάριο. Το ΚΚΕ 6,4% τον Φεβρουάριο και 6,3% τον Ιανουάριο. Η Ελληνική Λύση 3,4 τον Ιανουάριο και 3% τον Φεβρουάριο. Το ΜέΡΑ25 2,4% τον Φεβρουάριο και 2,2% τον Ιανουάριο, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ήταν στο 11,3% τον Φεβρουάριο και 12,6% τον Ιανουάριο.

Τέλος, σε ερώτηση για το «αν το δυστύχημα στα Τέμπη θα επηρεάσει την ψήφο σας στις εκλογές», το 36,3% απαντά θετικά (27,2% Ναι-9,1% μάλλον Ναι) και το 62,4% απαντά αρνητικά (53,3% Όχι-9,1% μάλλον Όχι).

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook