Όλα ανοιχτά για άρση μέτρων στην εστίαση πριν το Πάσχα 2022

όλα-ανοιχτά-για-άρση-μέτρων-στην-εστία-1216110

 Έρχεται εβδομάδα εξελίξεων και οριστικών αποφάσεων

Καμία χαλάρωση ή κατάργηση των μέτρων στην εστίαση είπε στην τελευταία της συνεδρίαση η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, ωστόσο, το θέμα δεν έχει κλείσει και ακόμα δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις.

Έτσι, το θέμα παραμένει ανοιχτό, με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να μην δίνει στις πιο πρόσφατες δηλώσεις του χρονικό ορίζοντα και ημερομηνία της άρσης των περιορισμών που ισχύουν -κυρίως- για τους ανεμβολίαστους, λέγοντας μάλιστα ότι το πλάνο για τους επόμενους μήνες συζητείται και ενδεχομένως να κλείσει την εβδομάδα που έρχεται.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας έχει παρουσιάσει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ένα πλάνο συνολικής αποκλιμάκωσης των μέτρων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο, κατά τους θερινούς μήνες, να μη χρειάζεται επίδειξη πιστοποιητικού για είσοδο σε χώρους, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή.

Επειδή γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση και υπάρχουν και διάφορες διαρροές, διευκρινίζω ότι αφού ολοκληρωθεί άμεσα, ενδεχομένως και την άλλη εβδομάδα, αυτή η συζήτηση σε επίπεδο Επιτροπής, η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα συνολικό πλάνο αποκλιμάκωσης όταν θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα.»

Οι 2 πιθανές ημερομηνίες για το τέλος στα μέτρα

Η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού κάνει την επιστροφή των ανεμβολίαστων στην εστίαση χωρίς αρνητικό rapid test δεδομένη, όμως ακόμα υπάρχουν αδιευκρίνιστες λεπτομέρειες.

Ένα από τα ερωτήματα είναι για παράδειγμα αν θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός τους στους κλειστούς χώρους των μπαρ, κέντρων διασκέδασης, κλπ, ή αν η μη υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος τεστ θα αφορά μόνο τους ανοιχτούς χώρους. Ένα ακόμα ερώτημα είναι και το πότε θα γίνει αυτό.

Πάντως, σύμφωνα με το πλάνο που διέρρευσε πρόσφατα, οι πιο πιθανές ημερομηνίες για το τέλος στα μέτρα είναι:

18 Απριλίου: Η άρση όλων περιορισμών πριν το Πάσχα

2 Μαΐου: Η κατάργηση μετά την Πρωτομαγιά είναι και το επικρατέστερο σενάριο

Τι θα ισχύει στο λιανεμπόριο το Πάσχα 2022

Οι ανακοινώσεις που αναμένονται θα σηματοδοτήσουν και μεγάλες αλλαγές στα καταστήματα λιανεμπορίου. Με την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού δεν θα χρειάζεται στο εξής να γίνεται έλεγχος στην είσοδο για ψώνια ούτε για εμβολιασμένους, αλλά ούτε και για ανεμβολίαστους.

Αν δε, οι αποφάσεις ληφθούν για κατάργηση των μέτρων πριν το Πάσχα, τότε οι ανεμβολίαστοι θα μπορέσουν να κάνουν τα πασχαλινά τους ψώνια -μετά από πολύ καιρό- χωρίς το κόστος του rapid test.

Δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά

Την ίδια ώρα που συζητούνται όλα τα παραπάνω, ο ΕΟΔΥ καταγράφει δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά. Χθες, Σάββατο 2/4, ανακοινώθηκαν 15.823 νέες μολύνσεις, με την Αττική να συνεχίζει να «βράζει» με 6.297 σε 24 ώρες.

Ωστόσο, μόλις την Τρίτη τα νέα κρούσματα έφτασαν κοντά στις 30.000 και συγκεκριμένα στα 28.933.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία και για τους εμβολιασμένους που καταλήγουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό μόλις στις 31/3 είχαμε 355 άτομα στις ΜΕΘ της χώρας εκ των οποίων 209 (58.87%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 146 (41.13%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook