ΟινοΚρητικά 2019 στα Χανιά: Ένα «ταξίδι» στον κόσμο του κρητικού κρασιού και πολιτισμού | Photos

οινοκρητικά-2019-στα-χανιά-ένα-ταξίδι-σ-848153

Την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευτούν τις εκλεκτές ποικιλίες κρασιών από 21 παραγωγούς από την Κρήτη θα έχουν όσοι επισκεφθούν τα «ΟινοΚρητικά» στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Τα ΟινοΚρητικά έγιναν θεσμός ήδη από το 2017, την πρώτη χρονιά της διοργάνωσής τους στα Χανιά. Ήταν η πρώτη οργανωμένη έκθεση κρητικού οίνου στην οποία έλαβαν μέρος τα Κρητικά Οινοποιεία, αλλά και η πρώτη επαφή και βάση της συμμετοχής των Κρητικών Οινοποιείων σε άλλες οργανωμένες Οινικές Εκθέσεις.

Αν κανείς επισκεφθεί την έκθεση θα καταλάβει οτι δεν είναι απλά μια παρουσίαση διαφορετικών κρασιών, αλλά ένα ταξίδι στον πολιτισμό και τον χαρακτήρα της Κρήτης.

Η Μαρία Ανδρονίδου Τζομπανάκη, μιλώντας στο zarpanews.gr αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στον ρόλο της γευσιγνωσίας στην κρητική πραγματικότητα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά οτι «όπως γινόταν στην αρχαιότητα με τα συμπόσια, όπου η μουσική συνόδευε το κρασί, το ίδιο πράγμα έχουμε εδώ. Δείχνουμε στον καταναλωτή πως το προϊόν συνδέεται με την καθημερινότητά του, πως ακολουθεί την ιστορία, τι έχει να του δώσει, αλλά και πως μπορεί να το ενσωματώσει μέσα από τον πολιτισμό.

Όταν ξέρει οτι αυτό το προϊόν δεν είναι ένα ποτό απλά για να… κατέβει πιο ευχάριστα το φαγητό, αλλά να δει τις ποικιλίες που ταιριάζουν ακριβώς στο φαγητό του. Φυσικά, οι εποχές δεν ενδείκνυνται για αυτά, όμως όταν σου δοθεί η ευκαιρία, θα μπορείς να αντιληφθείς τις επιλογές σου και να κάνεις την σωστή, αν έχει μία παιδεία και μια σειρά, χωρίς αυτή απαραίτητα αυτή να είναι ακριβή.»

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη νέα γενιά και την στάση που η έκθεση επιδιώκει να της προωθήσει:

«Το κρασί δεν είναι «πίνω κούπες και μεθώ». Αυτό προσπαθούμε να περάσουμε στα νέα παιδιά. Έχει την δική του ιστορία. Έχει όμως ενσωματωθεί στην πραγματικότητα και είναι σύγχρονο. Είναι ευγενές προϊόν, όχι σκληρό αλκοόλ. Όταν το προσφέρεις σε ένα καλαίσθητο χώρο όπως το ΚΑΜ, μπορείς να το καταφέρεις αυτό. Υπάρχει μεγάλη αποδοχή από τους νέους. Άλλοι με περιέργεια και άλλοι με σιγουριά.Τέλος, έδειξε ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον της έκθεσης και του ρόλους της για την πόλη:

«Θέλουμε να κάνουμε τα Χανιά οινικό τουριστικό προορισμό. Επειδή δεν αφορά μόνο τους ειδήμονες, αλλά όλο τον κόσμο. Η εκδήλωση θα διοργανώνεται κάθε χρόνο το διήμερο του καθολικού Πάσχα. Φέτος την ανοίξαμε και με ξένες γλώσσες, υπάρχουν πολλά ακόμα πλάνα που δουλεύονται. Το 2017 εφαρμόσαμε αυτά που σκεφτόμαστε από το 2007. Βρισκόμαστε πλέον σε αυτήν τη φιλοσοφία, οτι τα «Οινοκρητικά» αφορούν όλη την πόλη, συμμετέχουν πολλοί, κάθε χρόνο περισσότεροι και περισσότερο.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook