Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: «Μην ανανεώσετε τη σύμβαση για το Λόφο Καστέλι»

οικολογική-πρωτοβουλία-χανίων-μην-α-1118775

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί το Πολυτεχνείο Κρήτης να μην ανανεώσει τη σύμβαση της ιδιωτικής εταιρείας στην οποία είχαν εκχωρηθεί τα ιστορικά μνημεία και η πλατεία του Λόφου Καστέλι. Η λήξη της σύμβασης είναι μια ευκαιρία για την άμεση απεμπλοκή του Πολυτεχνείου από τα σχέδια ξενοδοχοποίησης – ιδιωτικοποίησης του ιστορικού Λόφου Καστέλι.

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων είχε καταθέσει ήδη από το 2017 πρόταση για δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα, την εκπαιδευτική κι όχι εμπορευματική χρήση προς όφελος των φοιτητών και της πόλης.

Αναλυτικά, η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων αναφέρει:

Επισημαίνουμε ότι σε όποια πρόταση διεξόδου θα πρέπει να υπάρξει διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στο «μπαλκόνι των Χανίων» (πλατεία Διοικητηρίου) και της δυνατότητας οργάνωσης εκδηλώσεων πολιτιστικών, εκπαιδευτικών κλπ από φορείς της πόλης. Να μην αποκοπεί δηλαδή η πόλη, η νεολαία κι οι φορείς της από τη χρήση του χώρου.

Τονίζουμε αυτό που έχει ήδη διαφανεί εδώ και χρόνια ότι υπάρχει, μέσα από το δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε, μια ευρύτατη δημόσια σύγκλιση πολιτών και φορέων των Χανίων σε 5 σημεία για το Λόφο Καστέλι:

1. Όχι στην ξενοδοχοποίηση των μνημείων και της πλατείας του Λόφου Καστελιού.

2. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του χώρου.

3. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και της ελεύθερης πρόσβασης πολιτών και επισκεπτών στο Λόφο Καστέλι χωρίς εισιτήρια.

4. Δημόσια χρήση του χώρου για εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς σκοπούς και για τις ανάγκες της νεολαίας και των φοιτητών.

5. Δυνατότητα των φορέων της πόλης και της νεολαίας να χρησιμοποιούν δωρεάν το χώρο για πολιτιστικές, εκπαιδευτικές κι άλλες εκδηλώσεις..

Επισημαίνουμε ακόμη τη σημασία του χαρακτηρισμού από το Δήμο, στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Χανίων ως «Αμιγής κατοικία» για το Λόφο Καστέλι και «Κοινωφελείς χρήσεις» για τα κτήρια που επιτρέπει τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές χρήσεις, όχι όμως και ξενοδοχεία πάνω στον αρχαιολογικό χώρο.

zarpanews.gr

One thought on “Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: «Μην ανανεώσετε τη σύμβαση για το Λόφο Καστέλι»

  1. Οποιος παει μια βολτα απο τον λοφο θα καταλαβει τι γινεται..

    Επικρατει το απολυτο χαος, διαφορα φρικια εχουν καταλαβει τον χωρο, κανουν συσσιτια το μεσημερι εξω, εχουν μαζεψει οτι σκουπιδι υπαρχει εκει γυρω. Επισης τα κτηρια ειναι σε τραγικη κατασταση, βρωμανε και ειναι ετοιμοροπα. Μια κακομοιρια και μια παρακμη ειναι εκδηλη στον αερα. Οι ανθρωποι εχουν κανει το καλυτερο οικοπεδο της πολης, χωρο διακοπων ολων των καταληψιων της Ευρωπης. Εχουν μαθει απο ολη την Ευρωπη τι γινεται και ερχονται για διακοπες… Παρακμη…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook