Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Κάτω τα χέρια από τα δέντρα της πόλης

οικολογική-πρωτοβουλία-χανίων-κάτω-τ-1096558

Η επίθεση στα δέντρα της πόλης που αναφέραμε και σε προηγούμενα κείμενά μας δυστυχώς συνεχίζεται και με τη συνδρομή μάλιστα «ειδικών», τους οποίους επικαλούνται ή επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν για να κόψουν κι άλλα δέντρα μέσα στο Δημοτικό Κήπο, στα πλαίσια της «ανάπλασης»!

Εμείς όμως δεν ξεχνάμε ότι ειδικοί ήταν κι αυτοί που έφτιαξαν και διαχειρίζονταν το Τσέρνομπιλ, ειδικοί φτιάχνουν τα πυρηνικά όπλα Οι ειδικοί είναι ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο, στις δημοκρατίες όμως είναι οι πολίτες που λαμβάνουν τις αποφάσεις, ακούγοντας βέβαια και τις συμβουλές των ειδικών. Στις δημοκρατίες είναι οι πολίτες που δίνουν τις κατευθύνσεις στους ειδικούς, γιατί η δημοκρατία δεν είναι δικτατορία κανενός «ειδικού».

Έτσι, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Κήπου, εάν οι οδηγίες των πολιτών στους ειδικούς είναι «βρείτε τρόπο να διατηρηθούν τα δέντρα», τότε αυτοί θα πρέπει να βρουν λύσεις. Ένα απλό παράδειγμα – ιδέα μπορεί να είναι ότι ακόμη και δέντρα που κινδυνεύουν να πέσουν, αντί να κοπούν μπορούν να στηριχθούν με κάποιο τρόπο και να μετατραπούν σε παιχνίδι για τα παιδιά! Αυτά όμως θέλουν φαντασία και θέληση, και βεβαίως πολιτική βούληση από πλευράς Δήμου.

Και δεν πρέπει επιπλέον να ξεχνάμε ότι τα δέντρα του Δημοτικού Κήπου είναι, εκτός των άλλων, και μνημεία ιστορικής και πολιτιστικής αξίας. Έχουν φυτευτεί εκεί τον 19ο αιώνα, στην τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας, κι η ιστορία τους είναι συνδεδεμένη με την Ιστορία της πόλης από την περίοδο εκείνη μέχρι τις μέρες μας. Πώς και γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα δέντρα, γιατί δημιουργήθηκε ο Κήπος, ποιες υπήρξαν οι χρήσεις του από τότε ως σήμερα, αυτά όλα είναι αντικείμενο της Ιστορίας της πόλης. Έτσι η όποια επέμβαση στα δέντρα του Κήπου δεν είναι θέμα μόνο ενός ειδικού.

Επισκέπτες της πόλης από διάφορες χώρες αλλά και ντόπιοι μένουν άναυδοι με πόση ευκολία θυσιάζονται μεγάλα δέντρα χάριν των όποιων σχεδιασμών ορισμένων! Τα δέντρα δεν είναι ένα ακόμη οικοδομικό υλικό της πόλης, που το γκρεμίζουν ανά πάσα στιγμή για να δώσει τη θέση του σε κάτι άλλο. Είναι κατοικία πουλιών, μας δίνουν οξυγόνο, συγκρατούν νερό με τις ρίζες τους και μας προστατεύουν από τις πλημμύρες, χαρίζουν σκιά και δροσιά το καλοκαίρι, απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κι αποφεύγουμε χάρη σε αυτά την αύξηση της θερμοκρασίας.

Η Κλιματική Κρίση θεωρούν κάποιοι ότι είναι κάτι που δεν μας αφορά κι ας βιώνουμε καύσωνες ανοιξιάτικα και πλημμύρες καλοκαίρια. Θυσιάζουν τη σκιά, τη δροσιά, το οξυγόνο τού ΣΗΜΕΡΑ με την υπόσχεση ότι μετά από 20-30 χρόνια θα έχουν επιβιώσει τα νέα μικρά δέντρα που φυτεύουν. Αυτά τα σχέδια έχουν ένα τεράστιο ΚΕΝΟ 20-30 χρόνων μέχρι να μεγαλώσουν (εάν επιβιώσουν) τα νέα δέντρα που υποτίθεται θα αντικαταστήσουν τα μεγάλα παλιά δέντρα.

Εν τω μεταξύ, καλούμαστε να ζήσουμε σε κρανίου τόπο για τα επόμενα 20-30 χρόνια με την Κλιματική Κρίση να θεριεύει! Χρειαζόμαστε όλα τα δέντρα που υπάρχουν κι ακόμη περισσότερα, αυτό ας καταλάβουν οι πολιτικές ηγεσίες κι ας δώσουν οδηγίες στους «ειδικούς» να βρουν λύσεις! Δεν μπορεί οι «ειδικοί» να καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας. Είναι η βούληση των πολιτών που ζητάνε σκιά, δροσιά, οξυγόνο, πράσινο παντού που επιβάλλουν στους ειδικούς να βρούνε λύσεις για προστασία των δέντρων!

2 thoughts on “Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Κάτω τα χέρια από τα δέντρα της πόλης

  1. Επιτέλους σταματήστε να κόβετε δέντρα!
    Αυτός ο δήμαρχος θα μείνει στην ιστορία ως ο υλοτόμος των Χανίων!
    Ποτέ δεν έχουν κοπεί τόσα πολλά μεγάλα δέντρα στην πόλη μας.
    Τι μανία σας έχει πιάσει! Τώρα πάτε και μέσα στον Δημοτικό Κήπο να κόψετε δέντρα. Φτάνει πια.

  2. Γιατί Αντιδράτε.
    Τι τα θέλουμε τα δέντρα.
    Τώρα έχουμε τα Φίλτρα του Μπακογιάννη.
    Τέλος τα δέντρα, που θέλουν νερό και φροντίδα.
    Τώρα : Φίλτρα.
    ακολουθούμε την τεχνολογία.
    Τέλος η Ζωή, όπως την ξέραμε.

    Πάμε ολοταχώς στην Ελλάδα 2.0

    Δουλίτσες να γίνονται και φίλτρα ν΄ αγοράζονται

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook