Οι ζωοκλέφτες “ζουν και βασιλεύουν” στα χωριά της Κρήτης | Τι ειπώθηκε χθες σε δίκη στα Χανιά

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δυτικής Κρήτης, στα Χανιά, δύο αδελφοί από περιοχή της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για την κλοπή 16 αρνιών από κτηνοτρόφο γειτονικού χωριού, τον Μάιο 2014.

Ο κτηνοτρόφος παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο χωρίς δικηγόρο, εξηγώντας πως δεν έχει τα χρήματα ούτε για το παράβολο (σσ 700 ευρώ) ωστόσο επιθυμεί οι δράστες να καταδικαστούν για να “σπάσει η σιωπή” γύρω από το αδίκημα της ζωοκλοπής που όπως είπε “ανθεί” και στα χωριά τους και συνολικά στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου και τις περισσότερες φορές, δεν καταγγέλλεται.

Αναφερόμενος στα γεγονότα εκείνης της ημέρας, εξιστόρησε πως όταν πήγε το πρωί στο μαντρί του, από τα 19 αρνιά που είχε, βρήκε μόνο τα τρία. Ο φράχτης ήταν πατημένος, ενώ ακολουθώντας το μονοπάτι που είχε ανοιχτεί ανάμεσα στη βλάστηση, ρωτώντας και φωνάζοντάς τα, τελικά κατάφερε από τα βελάσματα να τα εντοπίσει μαντρωμένα μέσα στο ποιμνιοστάσιο των κατηγορουμένων. Τότε μάλιστα είχε τηλεφωνήσει στον δεύτερο κατηγορούμενο, ο οποίος δήλωσε άγνοια για την υπόθεση και του είπε πως δεν είχε σήμα ενώ τελικά το απόγευμα της ίδιας ημέρας πήρε πίσω τα 16 αρνιά με τη συνδρομή της αστυνομίας. Τόσο ο ίδιος όσο και ο αδελφός του εμφανίστηκαν πεπεισμένοι ότι οι κατηγορούμενοι είχαν κλέψει τα αρνιά, σχολιάζοντας ότι εάν είχαν φύγει μόνα τους, τότε και τα άλλα τρία θα είχαν ακολουθήσει το κοπάδι. Είπαν ακόμα πως με τα τηλεφωνήματά τους έδωσαν την ευκαιρία στον κατηγορούμενο να τους πει μια δικαιολογία για να λήξει η υπόθεση.

Ο κατηγορούμενος από την πλευρά του υποστήριξε πως είχε δει εκείνο το πρωί τα αρνιά στον δρόμο (σσ ότι είχαν φύγει μόνα τους) και μάλιστα είχε ειδοποιήσει τηλεφωνικά έναν γείτονά του, επίσης κτηνοτρόφο, θεωρώντας πως τα αρνιά είναι δικά του. Όπως συμπλήρωσε, ενώ ήταν ο ίδιος που είχε ειδοποιήσει για την κλοπή, βρέθηκε να κατηγορείται ενώ σημείωσε πως εάν ήθελε να τα κλέψει θα τα φόρτωνε σε μία καρότσα και θα τα εξαφάνιζε. Υποστήριξε πως τα αρνιά μόνα τους μπήκαν στο ποιμνιοστάσιό του και ότι από λάθος ο πατέρας του (δεν ζει πια) τα “μάντρωσε” μαζί με τις κατσίκες τους. Τέλος, υποστήριξε πως στο τηλεφώνημα δεν κατάλαβε για ποιο πράγμα του μιλούσαν, γιατί ήταν σε γάμο σε άλλη περιοχή.

Ο δε αδελφός του, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή με το συμβάν και σχολίασε πως οι εκκαλούντες,  το μόνο που λένε είναι “να μπει κάποιος φυλακή, για να μην ξανακλέψει κανείς.

Τελικά το Δικαστήριο τους αθώωσε, παρά την εισαγγελική πρόταση για ενοχή του δευτέρου κατηγορουμένου.

Πάντως, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν στο δικαστήριο οι ισχυρισμοί του εκκαλούντος και του αδελφού του που κατέθεσαν ενόρκως πως οι ζωοκλοπές ανθούν στην περιοχή τους. “Κάθε τρεις μήνες γίνεται  μια ζωοκλοπή” τόνισαν ενώ σε ερώτηση της Προέδρου Εφετών για το εάν η “ζωοκλοπή στην Κρήτη ανθεί” απάντησαν: “Φυσικά και η ζωοκλοπή ανθεί απλώς δεν φτάνει τίποτα στα Δικαστήρια γιατί υπάρχουν τα παρελκόμενα” κάνοντας λόγο για απειλές και εκφοβισμούς που αποτρέπουν τους κτηνοτρόφους από το να καταγγείλουν τέτοια φαινόμενα.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ