Οι υποκλοπές φέρνουν σενάρια πανικού για πρόωρες εκλογές

οι-υποκλοπές-φέρνουν-σενάρια-πανικού-0

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε κλείσει κατηγορηματικά το θέμα των πρόωρων εκλογών ήδη από τις 7 Ιουλίου και η υπόθεση των υποκλοπών ήρθε να επισφραγίσει αυτή την απόφαση.

Εφόσον δηλαδή η κυβέρνηση δεν πέφτει με απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει προφανώς καμία πρόθεση να προσφύγει σε κάλπες μέσα στο σημερινό βαρύ κλίμα. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα αποτελούσε κίνηση πανικού.

Η κυβέρνηση δέχεται όμως… παροτρύνσεις και από φιλικά της ΜΜΕ να δώσει λύση στην πολιτική κρίση με πρόωρες εκλογές, κάτι που κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι δεν συζητείται καν.

Οι ίδιες πηγές απορρίπτουν και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Εξάλλου η παραίτηση Δημητριάδη αποτέλεσε σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό ανάληψη πολιτικής ευθύνης για την υπόθεση των υποκλοπών. Επομένως οι αλλαγές στον κυβερνητικό μηχανισμό σταματούν στο γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού.

Τίθεται όμως το ερώτημα εάν και πότε θα “ξεφουσκώσει” η πολιτική αντιπαράθεση για τις υποκλοπές και εάν η κυβέρνηση μπορεί να φτάσει μέχρι την άνοιξη. Για αυτό και ένα νέο σενάριο προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μόλις ολοκληρώσει τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή και υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι θετικό το αποτέλεσμα για την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει όμως πρώτες κάλπες το Νοέμβριο και άρα δεύτερες μετά τις γιορτές.

Στην πραγματικότητα βέβαια, δεν μπορεί να γίνει κανένας σχεδιασμός εάν δεν “κλείσει” το θέμα των υποκλοπών και εάν δεν βρεθεί ένα στέρεο αφήγημα για την οικονομία. Με τις τιμές στην ενέργεια στα ύψη και με προβλέψεις για ένα δύσκολο χειμώνα, το Μέγαρο Μαξίμου αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να “δει” πιο πέρα από τη ΔΕΘ. Αλλά και το καλάθι της ΔΕΘ αποτελεί μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας μεταξύ πολιτικής ανάγκης και οικονομικής πραγματικότητας. Η κυβέρνηση δε θέλει να δώσει στους εταίρους την εντύπωση παροχών, αλλά θέλει να δώσει στους ψηφοφόρους την αίσθηση στήριξης. Και οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στενεύουν τα περιθώρια.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook