Οι τρεις κύριες μορφές της long COVID και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

οι-τρεις-κύριες-μορφές-της-long-covid-και-ποιοι-1180724

Μια νέα μελέτη επιδιώκει να κατανοήσει την long COVID και οι επιστήμονες καταλήγουν ότι αυτή η κατάσταση έχει 3 μορφές, ανάλογα με τον τύπο των συμπτωμάτων που εμφανίζονται.

Οι συγγραφείς της μελέτης βρίσκουν επίσης σχέση μεταξύ των παραλλαγών της COVID-19, των συμπτωμάτων και της long COVID.

Καθώς οι ειδικοί προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι των συμπτωμάτων και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της μακροχρόνιας COVID», αυτή η νέα μελέτη προσπαθεί να αποσαφηνίσει την κατάσταση.

Αναλύοντας δεδομένα που συλλέγονται σε μια εφαρμογή μελέτης υγείας από την εξατομικευμένη εταιρεία ZOE, ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αρχίσει να βάζουν κάποια τάξη στο χάος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εφαρμογή ZOE έχει ελληνική υπογραφή, καθώς συνιδρυτής και πρόεδρος της healthtech εταιρείας που δημιουργήθηκε το 2017 με έδρα το Λονδίνο και τη Βοστώνη για να συλλέγει δεδομένα σχετική με τη διατροφή, τον κορωνοϊό και την COVID-19 είναι ο Έλληνας Γιώργος Χατζηγεωργίου.

Οι 3 κύριες μορφές της long COVID

Η μελέτη διαπιστώνει ότι η long COVID μπορεί να ομαδοποιηθεί σε τρεις τύπους συμπτωμάτων:

  • νευρολογικά συμπτώματα,
  • αναπνευστικά συμπτώματα και
  • συστηματικά/φλεγμονώδη και κοιλιακά συμπτώματα.

Τα νευρολογικά συμπτώματα – τα πιο συχνά μακροχρόνια συμπτώματα της COVID – περιλαμβάνουν ανοσμία/δυσοσμία , ομίχλη εγκεφάλου, πονοκέφαλο, παραλήρημα, κατάθλιψη και κόπωση. (Η απώλεια γεύσης από την COVID συνήθως αποδίδεται σε απώλεια όσφρησης.)

Τα αναπνευστικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πιθανή βλάβη στους πνεύμονες με σοβαρή δύσπνοια, αίσθημα παλμών, κόπωση και πόνο στο στήθος.

Τα συστηματικά/φλεγμονώδη και κοιλιακά συμπτώματα περιλαμβάνουν μυοσκελετικό πόνο, αναιμία, μυαλγίες , γαστρεντερικές διαταραχές, κακουχία και κόπωση.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 336.652 άτομα που συλλέχθηκαν από τη μελέτη συμπτωμάτων COVID της ZOE. Από αυτήν την ομάδα, 1.459 ανέφεραν συμπτώματα μετά τη νόσο COVID-19 που ορίστηκαν ως περισσότερες από 12 εβδομάδες μετά την οξεία μόλυνση COVID-19.

Ο Δρ Jai Marathe της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης στη Μασαχουσέτη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε στο Medical News Today, ότι «αυτή η μελέτη σίγουρα βελτιώνει την κατανόησή μας για το σύνδρομο μετά την COVID-19 και το πιο σημαντικό είναι ότι δείχνει ποιος μπορεί να κινδυνεύει από παρατεταμένη ασθένεια και αδυναμία».

«Οι γιατροί και οι ασθενείς», επεσήμανε ο Δρ Marathe, «ψάχνουν απαντήσεις σχετικά με το ποιος κινδυνεύει να αναπτύξει μακρά COVID, πόσο θα διαρκέσουν τα συμπτώματα, τι θα βοηθήσει στην επίλυση των συμπτωμάτων κ.λπ. Αν και αυτή η μελέτη δεν απαντά σε όλα αυτά τα ερωτήματα, παρέχει ένα ισχυρό πλαίσιο για να προχωρήσουμε».

Η μελέτη για τις 3 μορφές long COVID, έχει προδημοσιευθεί στη medRXiV.

Πώς οι παραλλαγές επηρεάζουν τα συμπτώματα

Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να αρχίσουν να εντοπίζουν τις ομάδες συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις παραλλαγές του SARS-CoV-2 και τον εμβολιασμό.

Η Δρ. Liane S. Canas, συγγραφέας της μελέτης και συνεργάτης στο King’s College του Λονδίνου, είπε στο Medical News Today :

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με το στήθος (αναπνευστικό σύμπλεγμα) στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν πιο εμφανή μεταξύ των μη εμβολιασμένων ασθενών που είχαν μολυνθεί από την αρχική μορφή του ιού την «άγρια» παραλλαγή».

«Οι ασθενείς με παραλλαγές Άλφα ή Δέλτα έχουν δείξει υψηλότερη συχνότητα νευρολογικών συμπτωμάτων, όπως ανοσμία και εγκεφαλική ομίχλη» εξήγησε.

«Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να αξιολογήσουμε σθεναρά την επίδραση του εμβολιασμού για αυτές τις δύο παραλλαγές. Για την Άλφα, δεν είχαμε αρκετά εμβολιασμένα άτομα τη στιγμή της μόλυνσης. Για τη Δέλτα, δεν είχαμε αρκετά μη εμβολιασμένα άτομα τη στιγμή της μόλυνσης που ανέπτυξαν μακρά COVID», επεσήμανε.

Οι συστηματικές/φλεγμονώδεις και οι κοιλιακές παθήσεις συσχετίστηκαν ελαφρά με όλες τις παραλλαγές.

Η διάρκεια των συμπτωμάτων

«Κατά μέσο όρο», είπε η Δρ Κάνας, «η άγρια μορφή του ιού έχει δείξει μεγαλύτερο επιπολασμό συμπτωμάτων, 30 εβδομάδες σε σύγκριση με το Delta και το Alpha στις 24 και 25 εβδομάδες αντίστοιχα».

«Ωστόσο», σημείωσε, «καθώς αναλύσαμε μόνο δεδομένα από άτομα με ασθένεια για περισσότερο από 12 εβδομάδες, αυτά τα αποτελέσματα είναι λιγότερο σημαντικά από το προφίλ των ομάδων και θα απαιτούσαν περαιτέρω έρευνα, η οποία θα εξετάσει επίσης την επίδραση του εμβολιασμού. ”

«Τα ευρήματα της μελέτης», είπε ο Δρ Marathe, «υποδεικνύουν ότι τα άτομα που παλεύουν με μακροχρόνια COVID, που παρουσιάζουν σοβαρή δύσπνοια, βραχνή φωνή, απώλεια όσφρησης, κόπωση, παραλήρημα, ανοσμία, πονοκέφαλο και πυρετό είχαν περισσότερες πιθανότητες για παρατεταμένα και σοβαρά συμπτώματα».

«Οι γιατροί που διαθέτουν αυτές τις πληροφορίες», είπε, «μπορεί να είναι σε θέση να συμβουλεύουν καλύτερα τους ασθενείς τους και τις προσδοκίες τους για βελτίωση των συμπτωμάτων. Μπορούν επίσης να εργαστούν προς στοχευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις που αντιμετωπίζουν το σύμπλεγμα συμπτωμάτων που επηρεάζουν και ελπίζουμε να βελτιώνουν την κλινική φροντίδα για τους ασθενείς».

Τι γίνεται με την Omicron;

Οι συγγραφείς της μελέτης εξακολουθούν να αναλύουν δεδομένα που σχετίζονται με τις παραλλαγές του Omicron, και έχουν κάποιες πρώτες γνώσεις.

Η Δρ Canas είπε, “Τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν ότι ο επιπολασμός της μακροχρόνιας COVID μεταξύ των ασθενών που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή Omicron είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν των άλλων παραλλαγών.”

Μία έρευνα από το ZOE αναφέρει ότι οι πιθανότητες να έχετε μακροχρόνια COVID από την Omicron ήταν 20%-50% λιγότερες από άλλες παραλλαγές, με τις περιπτώσεις Omicron να αντιπροσωπεύουν μόλις το 4,4% των περιπτώσεων που μελετήθηκαν, σε σύγκριση με το 10,8% των περιπτώσεων της παραλλαγής Delta .

Ο Δρ Marathe ανέφερε άλλες έρευνες σχετικά με τη σχέση μεταξύ των παραλλαγών της Omicron και του long COVID:

«Ορισμένες μελέτες ανέφεραν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μακράς διάρκειας COVID μετά από μόλυνση από COVID-19 με την παραλλαγή Omicron σε σύγκριση με την παραλλαγή Delta, ενώ άλλες έχουν σημειώσει ότι οι ασθενείς που αναπτύσσουν μακροχρόνια COVID μετά από λοίμωξη από την παραλλαγή Omicron έχουν λιγότερο σοβαρή νόσο. Αυτό ισχύει επίσης για τη συνολική μειωμένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης Omicron».

Παρόλο που ένα χαμηλότερο ποσοστό ατόμων με λοιμώξεις COVID-19 από τις παραλλαγές Omicron αναπτύσσουν μακροχρόνια COVID-19, η μεγαλύτερη μολυσματικότητα των στελεχών σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται και, επομένως, περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν μακροχρόνια COVID.

Όσον αφορά τα μακροχρόνια συμπτώματα τhw COVID με πρόσφατες παραλλαγές, δεν έχουν αλλάξει πολλά, είπε:

«Δεν έχουμε παρατηρήσει μεγάλη διαφορά στα μακρά συμπτώματα τhw COVID μεταξύ των παραλλαγών Omicron που κυκλοφορούσαν κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες. Η κόπωση, η δύσπνοια, οι διαταραχές της διάθεσης και η ομίχλη του εγκεφάλου εξακολουθούσαν να είναι τα πιο κοινά παράπονα που αναφέρθηκαν από ασθενείς με μακροχρόνια COVID.

Ο Δρ Marathe θεώρησε τη νέα μελέτη πολύτιμη:

«Αυτή η μελέτη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για πρόσθετες ερευνητικές προσπάθειες για την αξιολόγηση των διαφορετικών παθοβιολογικών οδών που μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη της μακροχρόνιας COVID και να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε την κατάσταση με μεγαλύτερη επιτυχία».

«Νομίζω ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος κινδυνεύει να αναπτύξει μακροχρόνιο COVID και γιατί κινδυνεύει. Καθώς αυξάνουμε την κατανόησή μας για αυτήν την ασθένεια, θα βοηθήσει στην ενημέρωση στρατηγικών σχετικά με τη θεραπεία και την πρόληψη του long COVID», πρόσθεσε.

healthstories.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook