Οι «τρεις αστερίσκοι» για την εκκίνηση της εστίασης

οι-τρεις-αστερίσκοι-για-την-εκκίνησ-1192805

Ξεκινά με προσδοκίες ανάκτησης μια χαμένης κανονικότητας η εστίαση κι η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με βροχή κρατήσεων. Ωστόσο καθοριστική για την πορεία των επόμενων εβδομάδων είναι μια σειρά από τρεις μεταβλητές που θέτουν αστερίσκους στο όλο εγχείρημα.

Το πρώτο έχει να κάνει με τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων. Μπορεί να έγινε μια διόρθωση σε σχέση με τους αρχικούς περιορισμούς με τους ΚΑΔ που αφορούσε καφέ, μπαρ, κτλ αλλά πολλές είναι οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο λειτουργίας. Εκτιμάται ,δε, ότι από τις περίπου 77.000 επιχειρήσεις του κλάδου μόλις ένα 20%- δηλαδή περίπου 16.000 επιχειρήσεις- δεν μπορούν να απλώσουν τραπεζοκαθίσματα παρά τις όποιες παραχωρήσεις και των δήμων. Βέβαια και πολλοί από τους επαγγελματίες που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν δεν συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα τετραγωνικά για να μπορούν να διασφαλίζουν επαρκή έσοδα. Βέβαια τα θέματα του ωραρίου αλλά και της μη ύπαρξης μουσικής βάζουν άλλη μια δυσκολία σε όσους ανοίξουν.

Ο δεύτερος αστερίσκος έχει να κάνει με τη ρευστότητα πολλών επιχειρήσεων, καθώς μετά από 6 μήνες αναγκαστικής αργίας η επανεκκίνηση θέτει μεγάλα προβλήματα επί τάπητος και απαιτεί αποθέματα κεφαλαίου κίνησης για να γίνουν παραγγελίες ή να αποπληρωθούν προμηθευτές. Βέβαια 55.000 επιχειρήσεις εστίασης εκτιμάται ότι κατάφεραν να διασφαλίσουν κάποια ποσά από την Επιστρεπτέα 7. Βέβαια ένας μέσος όρος που αναλογεί γύρω στα 3.000 ευρώ κατά μέσο όρο, δεν είναι αρκετός για επιχειρήσεις που χρειάζονται κατ΄ εκτίμηση 10.000 για να καλύψουν πλήρως τα πρώτα κόστη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ειδικό πρόγραμμα επιδοτήσεων για αγορά πρώτων υλών, που αρορά κονδύλι 330 εκατ. Ευρώ, προβλέπεται να ανοίξει ως τις 10 του μήνα για αιτήσεις και η πίστωση των κεφαλαίων κίνησης σε περίπου 35.000 δικαιούχους εκτιμάται ότι θα γίνει ως το τέλος του μήνα.

Επίσης όπως είχε αναφερθεί από τον αναπλ. υπ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη στις 11 Μαρτίου προβλέπεται η δυνατότητα, για επιχειρήσεις με εργαζομένους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και δικαιούνται έκπτωση 50% στις Επιστρεπτέες 1 έως 3, να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως ένα πιστωτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, έως τα τέλη του 2021. Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί εντός Μάη.

Δυνητικοί ωφελούμενοι είναι σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει τότε ο αναπ. Υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης τουλάχιστον 25.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις επιστρεπτέες 1 έως 3, έχουν εργαζόμενους και έχουν πτώση τζίρου >30%

Το μέτρο αυτό, όπως είχε τονιστεί τότε, αφορά οριακές θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς δίνει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εργαζομένους, που είναι σε δυσκολία και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, πρόσθετη ρευστότητα άμεσα, με τη μορφή του πιστωτικού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τις άμεσες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Έχει μεγάλη σημασία για επιχειρήσεις που έχουν μείνει χωρίς ρευστό μετά τη μακρά κρίση και ενώ είναι βιώσιμες έχουν δυσκολία στη φάση της επανεκκίνησης.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι επιχειρήσεις εστίασης μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους των οποίων δεν θα απαιτηθεί η εργασία κατά την λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών τον Μάιο. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα πρέπει να έχουν προσληφθεί έως και τις 31 Ιανουαρίου. Μόνη προϋπόθεση είναι το εβδομαδιαίο ωράριο αυτών των εργαζομένων να είναι τουλάχιστον 16 ώρες, όπως προκύπτει από την ΕΡΓΑΝΗ κατά τις 29 Απριλίου.

Τρίτη μεταβλητή έχει να κάνει με το άνοιγμα του Τουρισμού μετά το β΄15ήμερο του Μάη. Το άνοιγμα των μεγάλων αγορών της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας είναι το κρίσιμο ζήτημα. ‘Ήδη η ΤUI έχει ανακοινώσει έναρξη πτήσεων από Γερμανία στις 14 Μάη, αλλά άγνωστο παραμένει τη θα γίνει από τη Μ. Βρετανία στις 17 Μάη οπότε και αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις. Άλλωστε είναι μια μεγάλη αλλά και βέβαια εμβολιασμένη αγορά, κρίσιμη για τη φετινή πορεία του τουρισμού. Πάντως πολλές είναι οι επιχειρήσεις που ειδικά σε τουριστικές περιοχές περιμένουν το άνοιγμα της σεζόν

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook