Οι τιμές της μάσκας υψηλής προστασίας στα Χανιά, οι ουρές για τα ράπιντ τεστ και η αδιαφορία για το εμβόλιο της γρίπης

οι-τιμές-της-μάσκας-υψηλής-προστασίας-1346126

Τέλος στην αισχροκέρδεια βάζει η αυξημένη ζήτηση των πολιτών για τις μάσκες υψηλής προστασίας τύπου ΚΝ95 και FFP2.

Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, ότι από τις 24 Δεκεμβρίου η χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας είναι υποχρεωτική για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, παρατηρήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες, οι οποίοι έτρεξαν στα φαρμακεία να τις προμηθευτούν, σε ιδιαίτερα «τσιμπημένες»  τιμές.

Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο οι μάσκες αυτού του τύπου εξαντλήθηκαν ωστόσο ήδη από χθες τα φαρμακεία και στα Χανιά έχουν προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών. Αυτό τόνισε το πρωί, μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Μανώλης Κατσαράκης:

«Ήταν ξαφνική και απότομη η ζήτηση και είναι λογικό, οι ποσότητες της συγκεκριμένου τύπου μάσκας, η FFP2 και η ΚΝ95, λόγω της μεγάλης ζήτησης και των πολλών τεμαχίων που ζητούσαν οι πελάτες, να εξαφανιστούν. Όμως η συνεταιριστική φαρμακαποθήκη και οι υπόλοιπες φαρμακαποθήκες και οι προμηθευτές ανταποκρίθηκαν σε αυτή τη ζήτηση και πλέον δεν παρουσιάζεται έλλειψη αλλά υπάρχουν μεγάλες ποσότητες, οι οποίες μπορούν να καλύψουν οποιαδήποτε ζήτηση. Και αυτό ήταν κάτι το οποίο έριξε και τις τιμές.

Δηλαδή ενώ η μάσκα αρχικά ζητείτο περιορισμένα, ήταν μια μάσκα υψηλής προστασίας, η οποία ήταν για ιατρική χρήση και ήταν δύσκολο να την αναπνεύσεις για πάρα πολλές ώρες, είχε μια χαμηλή ζήτηση. Όμως, οι καινούριες προδιαγραφές και οι απαιτήσεις να χρησιμοποιείται η μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκεί που υπάρχει συγχρωτισμός, στα σούπερ μάρκετ ή σε οποιουσδήποτε άλλους χώρους, έφερε και μεγάλη ζήτηση και πλέον οι μάσκες, τις οποίες παίρνουμε από τους χονδρέμπορους, τιμολογούνται λιγότερο απ’ ότι γινόταν συνήθως. »

Από 0,50 ευρώ μέχρι 1 ευρώ, η τιμή πώλησης της μάσκας Ν95 

Στα φαρμακεία των Χανίων οι μάσκες υψηλής προστασίας KΝ95 πωλούνται από 0,50 ευρώ μέχρι και 1 ευρώ, γεγονός που επιβεβαίωσε ο Μανώλης Κατσαράκης: «Τιμολογούνται ανάλογα την ποσότητα αλλά και τις προσφορές που γίνονται ανάλογα με το πόσα τεμάχια θα προμηθευτεί κάποιος και δεν έχουμε εικόνα ότι πωλούνται πάνω από 1 ευρώ».

Ο κ. Κατσαράκης εξήγησε ότι αυτή η αύξηση ήταν φυσιολογική: «Όπως είδαμε να συμβαίνει και με την χειρουργική μάσκα, στην αρχή της καραντίνας ήταν δυσεύρετες, είχε γίνει προϊόν αισχροκέρδειας και στη συνέχεια όταν υπήρχαν αυτές οι μάσκες, όπως υπάρχουν και τώρα, η τιμή της έχει κατέβει ακόμα και στα 0,15 ευρώ. Αντίστοιχα θα συμβεί και με τις ΚΝ95. Μπορεί να ήταν προσωρινή η αύξηση στις τιμές τους,  αλλά οι τιμές με τις οποίες αγοράζουμε τώρα, δε δικαιολογούν καμία περίπτωση αισχροκέρδειας.»

Οι φαρμακοποιοί ολόκληρης της χώρας, είναι αυτοί που έχουν επωμιστεί όλο το βάρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και  συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας: «Τα φαρμακεία δεν έχουν κλείσει ούτε μια μέρα από την αρχή της πανδημίας και ανταποκρίνονται σε ότι τους έχει ανατεθεί, είτε αυτό αφορά το κλείσιμο ραντεβού στην πλατφόρμα για εμβολιασμό του covid, είτε για δωρεάν παροχή σελφ τεστ.

Ουρές στα φαρμακεία για ράπιντ τεστ, πριν την έξοδο των Χριστουγέννων

Ουρές σχημάτιζαν οι πολίτες το Σαββατοκύριακο έξω από τα φαρμακεία της πόλης, προκειμένου να κάνουν ράπιντ τεστ για την έξοδό τους. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο κ. Κατσαράκης, λέγοντας πως «Έχει πέσει στην αντίληψή μας ότι σχηματίζονται ουρές στα διημερεύοντα της Κυριακής. Υπήρχε αυξημένη ζήτηση για όλα τα είδη και για τα ράπιντ τεστ ενόψει εξόδου. Όλοι ήθελαν να αυτοεξεταστούν προκειμένου να επισκεφθούν ένα συγγενικό σπίτι ή να συμμετέχουν σε ένα τραπέζι, ακόμη και η επισκεψιμότητα στο νοσοκομείο απαιτεί ράπιντ τεστ.»

Τα φαρμακεία διενεργούν το 65-70% των ράπιντ τεστ, όπως δήλωσε ο κ. Κατσαράκης: «Τα ράπιντ έχουν μπει στη ζωή μας. Οι αριθμοί διαμορφώνονται ως εξής: τον Σεπτέμβριο διενεργήθηκαν 1,8 ράπιντ, τον Οκτώβριο ήταν 3,1 , το Νοέμβριο εκτινάχθηκαν στα 6,3 εκατομμύρια τεστ.»

Πάνω από 1 εκατομμύριο εμβόλια γρίπης στα ψυγεία των φαρμακείων 

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι 1.200.000 εμβόλια για τον ιό της γρίπης (περίπου 30%) παραμένουν αδιάθετα στα ψυγεία των φαρμακείων.

Είναι αλήθεια, πως το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό απέναντι στην covid-19  έχει ατονήσει το ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό έναντι της γρίπης. Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης: «Πολλοί για διάφορους λόγους, κράτησαν αποστάσεις μεταξύ των εμβολίων, του κορονοϊού και της γρίπης. Οι πολίτες προτίμησαν να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό και την αναμνηστική δόση, η οποία έτυχε να συμπίπτει με την περίοδο που γίνεται και το εμβόλιο της γρίπης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γρίπη είναι εδώ και σκοτώνει συνανθρώπους μας.»

Για το λόγο αυτό, οι φαρμακοποιοί έκαναν παρέμβαση στο Υπουργείο για να ξεκινήσει εκ νέου καμπάνια εμβολιασμού για τη γρίπη και την ενημέρωση ιδιαίτερα των πολιτών αυξημένου κινδύνου: «Κάναμε αυτή την παρέμβαση στο Υπουργείο και προτείνουμε να χορηγείται το εμβόλιο εκτάκτως χωρίς συνταγογράφηση. Πέρσι τον Δεκέμβριο δεν υπήρχαν  αποθέματα αντιγριπικών εμβολίων, αφού είχαν ήδη εξαντληθεί από το Νοέμβριο 4.300.000 δόσεις», επεσήμανε ο κ. Κατσαράκης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook