Οι τάσεις-κλειδιά που μπαίνουν στη λίστα με τα απαραίτητα του φθινοπώρου

οι-τάσεις-κλειδιά-που-μπαίνουν-στη-λίσ-1520979
Versace/No21/Fendi/Max Mara/Chloe/Hermes/Prada/ imaxtree.com

Μια γιορτή χρωμάτων, λάμψης, ελεύθερης έκφρασης: Κάθε Σεπτέμβριο οι νέες τάσεις της χειμερινής μόδας δεν ανανεώνουν μόνο τα λαχταριστά αντικείμενα στα ράφια και στις κρεμάστρες των καταστημάτων αλλά και την ίδια μας την ψυχολογία. Αυτά τα καινούρια τολμηρά σύνολα και οι φρέσκοι συνδυασμοί πλαισιώνουν τους νέους μας στόχους και μας δίνουν μια χαρούμενη ώθηση να ξεκινήσουμε δυναμικά τη σεζόν. Όπως πάντα, η ομάδα του Marie Claire ετοίμασε για εσάς τον πιο ολοκληρωμένο και έγκυρο οδηγό για τα trends του φθινοπώρου, ελπίζοντας να γίνει μια χρήσιμη και διασκεδαστική συντροφιά από τώρα και για τους επόμενους μήνες.

Μίνι Φούστα

Γυρίζουμε μία σεζόν πίσω όταν ο οίκος Miu Miu είχε κατακλύσει τα social media με τη μικροσκοπική φούστα με τις ξεφτισμένες άκρες, φορεμένη χαμηλά στη μέση με ένα crop top. Σχεδόν κατευθείαν από την πασαρέλα η Έμιλι Ρατακόφκι, η Ζεντάγια και το plus size μοντέλο Παλόμα Έλσεσερ υιοθέτησαν την τάση, ενώ η Νικόλ Κίντμαν φωτογραφήθηκε με αυτό το σύνολο στο εξώφυλλο του Vanity Fair. Με τον ίδιο ενθουσιασμό η Μιούτσια Πράντα συνεχίζει να τροποποιεί το μήκος της πλισέ φούστας του τένις, με τις φασιονίστας να υιοθετούν πιστά κάθε σχέδιό της. Στην πορεία αρκετοί οίκοι ακολούθησαν: ο Versace παρουσίασε την ντένιμ εκδοχή, η Blumarine σε νεορομαντικό ύφος με ανάγλυφα τριαντάφυλλα, ο Γκλεν Μάρτενς στο πρώτο του σόου για την Diesel μετέτρεψε μια δερμάτινη ζώνη σε φούστα, ενώ ο Ολιβιέ Ρουστέν δημιούργησε για το Balmain Army του μια μοντέρνα πανοπλία. Η επιλογή είναι δική σας!

Δέρμα από πάνω ως κάτω

Versace/No21/Fendi/Max Mara/Chloe/Hermes/Prada/ imaxtree.com

Ένα ανθεκτικό υλικό που αξιοποιήθηκε από τους πρώτους ανθρώπους στη Γη για την κάλυψη του σώματος έγινε με την πάροδο της ιστορίας αναπόσπαστο κομμάτι της γκαρνταρόμπας. Με το πέρασμα του χρόνου λατρεύτηκε από ροκ σταρ και ντομινατρίξ μέχρι πρεσβευτές του εκλεπτυσμένου μινιμαλισμού (βλ. Φίμπι Φάιλο) και σήμερα οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας επιλέγουν να παρουσιάζουν στις κολεξιόν τους περισσότερα από ένα δερμάτινα look, κάποια από vegan δέρματα. Αυτόν το χειμώνα το βλέπουμε σε σορτς και μακρύ σακάκι όπως στον οίκο Hermès, ή σε μακριά φούστα με σκίσιμο όπως στον οίκο Ν° 21. Για τις πιο τολμηρές ανάμεσά μας τα δερμάτινα σύνολα σε φωτεινά χρώματα όπως κίτρινο και πορτοκαλί είναι μια εντυπωσιακή εναλλακτική.

Tο φανελάκι

Philosophy Di Lorenzo Serafini/Chloe/Bottega Veneta/Sacai/Acne Studios/Prada/ imaxtree.com

Ρετρό αναφορές από τα 90s ή η επιθυμία των σχεδιαστών για ένα ολικό reset της μόδας με επιστροφή στα basics; Αυτό ήταν το ερώτημα όταν πρωταντικρίσαμε σχεδόν-σε-όλες τις πασαρέλες το βασικό και διαχρονικό λευκό αμάνικο μπλουζάκι. Ενα κομμάτι που πρωτοεμφανίστηκε το 1910 ως ανδρικό εσώρουχο για να φοριέται κάτω από πουκάμισα ή όταν κολυμπούσαν, έχει καταφέρει να αποθεωθεί από γνωστούς σταρ στον κινηματογράφο και φέτος στις πασαρέλες. Το πολυμορφικό unisex μπλουζάκι συνδυάζεται πραγματικά με τα πάντα και μια ματιά στα lookbook των οίκων Prada, Bottega Veneta και Chloé θα σας πείσει πως με αυτό το απλό ρούχο δημιουργούνται θαυμαστά σύνολα.

Ροζ του χειμώνα

Richard Quinn/Versace/Cecilie Bahnsen/Prada/Burberry/Richard Quinn/Chanel/ imaxtree.com

Το ροζ σε όλο το φάσμα του προκαλεί την απόλυτη οπτική συγκίνηση. Από καραμελένιο παστέλ μέχρι το shocking pink της Έλσα Σκιαπαρέλι όλες οι εκφάνσεις του αισιόδοξου χρώματος (ξανά)μαγεύουν την καθημερινότητα. O Πιερπάολο Πικιόλι του αφιέρωσε ολόκληρη συλλογή στον οίκο Valentino, την Pink PP, λέγοντας πως το φωτεινό ροζ είναι το χρώμα της ενδυνάμωσης και οίκοι όπως η Prada και ο Richard Quinn συμφώνησαν μαζί του. Ακόμα και οι ρομαντικοί τόνοι της Cecilie Bahnsen και του Burberry μας έκαναν να ερωτευτούμε λίγο περισσότερο την ονειρεμένη εκδοχή του. Αυτή τη σεζόν think pink λοιπόν!

Γενναίες διαφάνειες

Fendi/Simone Rocha/Loewe/Coperni/Dior/Valentino/ imaxtree.com

Ο κόσμος απαιτεί μεγαλύτερη διαφάνεια σε όλους τους τομείς και το ίδιο ισχύει για τη βιομηχανία της μόδας, που φρόντισε να μεταφέρει το μήνυμα στις πασαρέλες με τη μορφή αραχνοΰφαντων δημιουργιών από φίνα υφάσματα. Οι οίκοι Loewe, Fendi, Valentino και Coperni σαφώς επηρεασμένοι από το κίνημα #FreeTheNipple άφησαν σε κοινή θέα το στήθος των μοντέλων, ενώ άλλοι (Bottega Veneta, Simone Rocha) προτίμησαν να ενώσουν δυο-τρία στρώματα λεπτεπίλεπτων υφασμάτων, μια τεχνική που φέρνει στην επιφάνεια νέες χρωματικές διαστάσεις. Αποτέλεσμα; Ενας νέος ορισμός του eveningwear που ακροβατεί μεταξύ κομψότητας και ντελικάτου sexiness.

Στολή κολεγίου

Off-white/Coperni/Dior/Rokh/Miu Miu/Versace/Louis Vuitton/Gucci/ imaxtree.com

Μετά τις preppy αναφορές των περασμένων σεζόν η σχολική γκαρνταρόμπα επιστρέφει στην πιο αντισυμβατική εκδοχή της. Η ενημερωμένη μαθήτρια εμπνέεται από τη σειρά Gossip Girl και κατατάσσει το λευκό πουκάμισο, τη γραβάτα, το oversized παντελόνι και το καρό ταγιέρ στη λίστα με τα απαραίτητα της καθημερινής στολής. Τα ταγιεράκια των οίκων Chanel, Versace και Off-White παραπέμπουν σε αυτά που φορούσε η Αλίσια Σίλβερστoουν το 1995 στην ταινία Clueless, ενώ ο οίκος Dior προτίμησε να συνδυάσει macro με micro καρό. Και επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η μαθήτρια την επόμενη σεζόν να εγγραφεί σε σχολή Καλών Τεχνών, οι οίκοι Louis Vuitton και Gucci παρουσίασαν πιο καλλιτεχνικές σιλουέτες.

Οικολογικές γούνες

Sportmax/Saint Laurent/Michael Kors Collection/Balmain/Philosophy Di Lorenzo Serafini/Coperni/Dolce & Gabbana/ imaxtree.com

Καθώς όλο και περισσότεροι οίκοι πολυτελείας εντάσσονται στο διεθνή συνασπισμό «Συμμαχία χωρίς φυσική γούνα», συναγωνίζονται για να δημιουργήσουν την τέλεια παραλλαγή της. Chanel, Versace, Prada και όλα τα brands του ομίλου Kering έχουν απαγορεύσει τη ζωικής προέλευσης γούνα από τις συλλογές τους. Απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητά τους, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές σχεδίασαν μία μεγάλη γκάμα από ζεστές eco-friendly γούνες σε γήινα και πιο εντυπωσιακά χρώματα για να φωτίσουν το μουντό σκηνικό του χειμώνα.

Αισθησιακή δαντέλα

Elie Saab/Alberta Ferreti/Balmain/Valentino/Saint Laurent/Alaia/Dior/Dolce & Gabbana/ imaxtree.com

Σε λευκό χρώμα το περίτεχνο ύφασμα παραπέμπει σε νυφικό, όμως σε μαύρο αφηγείται μια τελείως διαφορετική ιστορία, αυτή της σαγηνευτικής femme fatale. Σύμφωνα με τους περισσότερους σχεδιαστές, ο τρόπος για να φορέσει μια γυναίκα τη δαντέλα σήμερα είναι από την κορυφή ως τα νύχια, σαν τατουάζ πάνω στο δέρμα. Φλοράλ σχέδια σε Saint Laurent και Elie Saab, γραφική προσέγγιση στους οίκους Dior, Alaïa και Dolce & Gabbana. Με λίγα λόγια, φέτος τον χειμώνα το «νέο sexy look» έχει τη μορφή μαύρης δαντέλας.

Μακριά γάντια

MM6/No21/Jil Sander/Bibhu Mohapatra/Fendi/Max Mara/ imaxtree.com

Η σεζόν σηματοδοτεί τη μεγάλη επιστροφή των θεατρικών γαντιών που οφείλουν τη δημοτικότητά τους στις αξέχαστες λαμπερές εμφανίσεις της Οντρεϊ Χέπμπορν και της Μέριλιν Μονρόε. Σήμερα, λίγο η εμμονή μας με τη σειρά του Netflix «Bridgerton», λίγο η πλούσια γκάμα από αυτά στις πασαρέλες, και τα μακριά γάντια βρίσκονται σε στυλιστική προτεραιότητα. Η προσθήκη ενός σατέν ζευγαριού γαντιών σε ένα μαύρο στράπλες φόρεμα είναι ένας εύκολος τρόπος για να δώσετε νέα διάσταση σε μια βραδινή εμφάνιση. Εάν πάλι θέλετε να πάτε το look ένα βήμα παραπέρα, φορέστε πάνω από τα γάντια statement δαχτυλίδια ή βραχιόλια.

Λεπτά λουράκια

Ester Manas/Saint Laurent/Jason Wu/Valentino/Diesel/ imaxtree.com

Η δεκαετία του 2000 χαρακτηρίστηκε από τα ψηλοτάκουνα πέδιλα με λεπτά λουράκια και τακούνια (η Πάρις Χίλτον διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή) ενώ πλέον έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης γκαρνταρόμπας, ειδικά αυτά με αστραφτερές λεπτομέρειες. Αρκετές γυναίκες τα προτιμούν από τις γόβες, καθώς μπορούν να φορεθούν τόσο με καλσόν τον χειμώνα όσο και με γυμνά πόδια.

Φλοράλ ταπετσαρία

Louis Vuitton/Marine Serre/Fendi/Dior/ imaxtree.com

Τα μοτίβα είναι ένας τρόπος για να προσθέσετε ενθουσιασμό σε οποιοδήποτε ντύσιμο, και για το φθινόπωρο οι σχεδιαστές εστίασαν στη δύναμη μιας εμπριμέ τσάντας. Χρησιμοποίησαν ως έμπνευση υφάσματα που θυμίζουν νοσταλγικές ταπετσαρίες και τις τύπωσαν πάνω σε εμβληματικά δερμάτινα ή υφασμάτινα σχέδια. Στους οίκους Fendi, Louis Vuitton και Dior θα βρείτε μερικές από τις πιο συλλεκτικές τσάντες.

Πέρλες για πάντα

Givenchy/Blumarine/Y/Porject/Erdem/Simone Rocha/ imaxtree.com

Μια διαχρονική τάση στα κοσμήματα που συνεχίζει να δεσπόζει και αυτή τη σεζόν. Πέρλες σε διάφορα μεγέθη θα συναντήσουμε όχι μόνο σε βικτωριανά κοσμήματα, αλλά και σε πιο απροσδόκητες μορφές: ο οίκος Y/Project διακόσμησε με αυτές ένα ζευγάρι μαύρες γόβες, ενώ ο Givenchy δημιούργησε ένα θεαματικό φόρεμα κεντημένο μόνο με πέρλες. Με λίγα λόγια, In Pearls We Trust!

Ψηλές πλατφόρμες

Valentino/Ports 1961/Giambattista Valli/Bottega Veneta/Balmain/ imaxtree.com

Οι σχεδιαστές έχουν ανακηρύξει τις πανύψηλες -σε βαθμό υπερβολής όμως- πλατφόρμες σε σούπερ σταρ της φθινοπωρινής γκαρνταρόμπας με τα σχέδια των οίκων Versace και Valentino να είναι μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα. Στις βασικές σιλουέτες που χρειάζεται να γνωρίζετε περιλαμβάνονται αυτές με μπαρέτα σε στυλ Mary Janes και τα μποτάκια μέχρι τον αστράγαλο.

Μισοφέγγαρο

Giorgio Armani/Miu Miu/Fendi/Bottega Veneta/Tod’s/ imaxtree.com

Κομψή και πρακτική σε ίσες δόσεις, η τσάντα με καμπυλωμένη τη βάση της παρουσιάστηκε σε μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων και σχεδίων. Ξεχώρισαν η κλασική του οίκου Tod’s, αυτή με χερούλι-κόσμημα του οίκου Bottega Veneta και φυσικά η καπιτονέ Miu Miu σε λαχταριστά χρώματα. Υποκλινόμαστε στην τσάντα-τρόπαιο αυτής της σεζόν!

Ψηλές μπότες

Emporio Armani/Coperni/Acne Studios/Givenchy/MM6/Isabel Marant/GCDS/ imaxtree.com

Οι μπότες που φτάνουν μέχρι το μηρό έγιναν στα 60s ντουέτο με τη μίνι φούστα και μαζί σύμβολο γυναικείας χειραφέτησης, ενώ στην πορεία του χρόνου η λάτεξ εκδοχή τους έντυσε τα πόδια της Τζούλια Ρόμπερτς στην ταινία «Pretty Woman». Εκτοτε έκαναν τη μετάβασή τους στις πασαρέλες. Βρήκαμε αντίστοιχες μαύρες λουστρίνι στους οίκους Emporio Armani και Coperni, ενώ λατρέψαμε αυτές σε στυλ κάλτσας του οίκου Acne Studios και τις καφέ δερμάτινες κροκό της Isabel Marant.

Σουρεάλ στοιχεία

Courrèges/Coperni/Y/Project/Louis Vuitton/Loewe/Sacai/ imaxtree.com

Θυμάστε που για τα zoom calls της καραντίνας αρκούσε να φορά κανείς ένα δυνατό αξεσουάρ αντί για ένα εντυπωσιακό ρούχο; Ε, λοιπόν, οι σχεδιαστές συνεχίζουν να δημιουργούν αξεσουάρ γύρω από τα οποία χτίζεται το υπόλοιπο σύνολο: φαντεζί γλυπτά σκουλαρίκια στον Courrèges, εξίσου ιδιαίτερα γεωμετρικά κοσμήματα για το χέρι και το λαιμό που μοιάζουν με έργα σύγχρονης τέχνης στους οίκους Louis Vuitton και Y/Project, ενώ η Loewe ποντάρει σε γόβες με τακούνι σε σχέδιο μπαλονιού. Genius!

marieclaire.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook