Οι συνήθειες που θα ενισχύσουν την ψυχική ανθεκτικότητα

οι-συνήθειες-που-θα-ενισχύσουν-την-ψυχ-1705020

Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα που έχουμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις που μας φέρνει η ζωή, οπότε καταλαβαίνεις πως είναι πολύ σημαντική δεξιότητα για να ξεπερνάς τα εμπόδια και να προχωράς μπροστά. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις τρεις πρακτικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να ενισχύσεις την ψυχική σου ανθεκτικότητα.

Ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα θα σε βοηθήσει να κάνεις παύση, ώστε να μάθεις να απαντάς σε ό,τι συμβαίνει και όχι να αντιδράς. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φέρεις την ενσυνειδητότητα στη ζωή σου με πρακτικές αναπνοής, διαλογισμό, yoga κ.ά. Εφαρμόζοντάς τες θα αντιληφθείς ότι σε ενδυναμώνουν ώστε να μπορείς να ελέγχεις τις αυθόρμητες αντιδράσεις που σε σαμποτάρουν και αντί αυτών να απαντάς συνετά και πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά θα ήθελες. Η ικανότητα αυτή, σαφώς, χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση για να αναπτυχθεί αλλά σίγουρα θα σε βοηθήσει να «χτίσεις» ψυχική ανθεκτικότητα και να διαχειρίζεσαι καλύτερα τις καταστάσεις. Για παράδειγμα σκέψου πόσο καλύτερα θα διαχειριζόσουν μία σύγκρουση με τ@ σύντροφο, τ@ φίλ@ ή τ@ manager σου, αν δεν αντιδρούσες κατευθείαν αλλά σκεφτόσουν πρώτα τον τρόπο που θα ήθελες το χειριστείς.

Ψυχοθεραπεία

Το να δουλέψεις τον εαυτό σου με τη βοήθεια ενός ειδικού σίγουρα θα αυξήσει την ψυχική σου ανθεκτικότητα, καθώς όχι μόνο θα μάθεις καλύτερα εσένα, αλλά και θα μπορείς να αντιλαμβάνεσαι και να αντιμετωπίζεις καλύτερα τους γύρω σου.

Άσκηση

Η άσκηση παίζει καθοριστικό παράγοντα στο «χτίσιμο» της ψυχικής ανθεκτικότητας. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η έκφραση «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Από τα αρχαία κιόλας χρόνια, η άσκηση αποτελούσε καθημερινή συνήθεια για τους ανθρώπους, όχι μόνο για να έχουν σωματική δύναμη αλλά και για να μπορούν να ανταπεξέλθουν ψυχικά στις καθημερινές δυσκολίες. Η άσκηση, αποδεδειγμένα, αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, τα οποία βοηθούν στην αύξηση ενέργειας, τη μείωση του άγχους, την καλλιέργεια της μνήμης και της φαντασίας κ.ά. Γενικά καλό θα ήταν να θυμάσαι πως η ψυχική υγεία συνδέεται άμεσα με τη σωματική.

Αντιστάσου στο να μένεις για πολλή ώρα στο κεφάλι σου

Πολλές φορές αφήνουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται για μεγάλο χρονικό διάστημα το μέλλον ή να υπαραναλύει καταστάσεις, το οποίο μας κάνει να νιώθουμε ευάλωτοι και ψυχικά αδύναμοι. Οι σκέψεις αυτές μπορεί να αφορούν τη δουλειά ή τη σχέση σου, κάποιο πρόβλημα με την οικογένειά σου κ.λπ.

Αν νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε ένα διανοητικό… ταξίδι, το οποίο σου δημιουργεί συναισθήματα άγχους και ανησυχίας ή χαμηλή αυτοπεποίθηση ή ενθαρρύνει την αρνητική αυτοκριτική, καλό θα ήταν να πεις δυνατά ένα στοπ. Προσπάθησε να αποστασιοποιηθείς από τις σκέψεις αυτές για 30 δευτερόλεπτα ή να φέρεις στο μυαλό σου μία εικόνα που σε γαληνεύει. Σίγουρα οι σκέψεις, αν μάθεις να τις διαχειρίζεσαι σωστά, μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην ενίσχυση της ψυχικής σου ανθεκτικότητας.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook