Οι σωματικές και ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές στην εφηβεία – Συμβουλές για τους γονείς από την ψυχολόγο Φανή Κουκουτσάκη

οι-σωματικές-και-ψυχοσυναισθηματικέ-1354540

Στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η κυρία Φανή Κουκουτσάκη, ψυχολόγος, στο κέντρο κοινότητας Κισσάμου. Το θέμα που ανέπτυξε είναι η εφηβεία, μία σημαντική αλλά και ιδιαίτερη ηλικιακή περίοδος του ανθρώπου, που συνοδεύεται από πολλές σωματικές και ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές.

Τα όσα ανέφερε είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα.

Η εφηβεία είναι το στάδιο της ανάπτυξης του ανθρώπου, μετά την παιδική ηλικία και πριν την ενηλικίωση. Ουσιαστικά με τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία το άτομο οδηγείται σιγά σιγά στην ενηλικίωση. Παλαιότερα η εφηβεία υπολογίζεται ότι ξεκινούσε περίπου στην ηλικία των 13 ετών, την τωρινή εποχή όμως τα όρια αυτά έχουν αλλάξει και πλέον θεωρείται ότι ξεκινάει στα 10-12 έτη.

Αυτό συμβαίνει λόγω των αλλαγών στις περιβαλλοντικές συνθήκες, μέσα στις οποίες ζούμε και μεγαλώνουμε, οι οποίες αναθεωρούν και τη βιβλιογραφία για διάφορα θέματα. Η εφηβεία χαρακτηρίζεται από μια έκρηξη αλλαγών σωματικών, συναισθηματικών, ψυχολογικών και κοινωνικών για το άτομο, αλλαγές οι οποίες συνοδεύονται και από έντονες συναισθηματικές εκρήξεις ή μεταπτώσεις.

Οι έφηβοι προσπαθούν να βρουν τη δική τους ταυτότητα μέσα στον κόσμο, που ζουν, να αυτονομηθούν από τους γονείς τους και να διερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να παραμείνουν ψύχραιμοι σε αυτές τις αλλαγές και να κρατήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τα παιδιά τους.

Φυσικά εάν η επικοινωνία γίνει πολύ δύσκολη μπορούν πάντα να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό για συμβουλευτική γονέων ή για υποστήριξη του εφήβου.

Οι φωνές και οι εντάσεις συνήθως αποτελούν εμπόδια στην επικοινωνία με τους εφήβους και οδηγούν σε αδιέξοδα.

Η εφηβεία είναι πολύ σημαντικό αναπτυξιακό στάδιο και χρειάζεται να δείξουμε κατανόηση σε αυτά που νιώθει το άτομο και στην ανάγκη του να απευθύνεται και να εμπιστεύεται περισσότερο άτομα της ηλικίας του.

Το κάθε παιδί βιώνει την εφηβεία διαφορετικά και μοναδικά όπως μοναδικός είναι ο κάθε άνθρωπος. Επομένως δεν εκδηλώνουν όλοι οι έφηβοι τις ίδιες συμπεριφορές και συναισθήματα.

Ακαδημαϊκές επιδόσεις, αποδοχή από συνομήλικους, σχέση με το άλλο φύλο, εικόνα του σώματος, σεξουαλικότητα, άγχος είναι ορισμένα μόνο από τα τόσα πολλά θέματα, που απασχολούν τους εφήβους τη σύγχρονη εποχή.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook