«Οι «γραβάτες» να ενωθούν με τα ροζιασμένα χέρια του εργάτη» – Ο δικηγόρος Χανίων, Μανώλης Παπαδομανωλάκης για το φορολογικό νομοσχέδιο

οι-γραβάτες-να-ενωθούν-με-τα-ροζιασ-1800536

Κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση της Τετάρτης στις 12 έξω από την ΔΟΥ Χανίων, απευθύνει ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Μανώλης Παπαδομανωλάκης, με αίτημα η κυβέρνηση να αποσύρει το φορολογικό νομοσχέδιο.

Γράφει αναλυτικά:

Το μέλλον που μας ετοιμάζουν και πώς να το αντιπαλέψουμε !

Πολλοί είναι αυτοί που ξαφνιάστηκαν από το δυναμικό ξέσπασμα διαμαρτυρίας, το οποίο συνεχίζεται, μεγάλης μάζας δικηγόρων, όπως και μηχανικών, γιατρών, δικαστικών επιμελητών, άλλων επιστημόνων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στο φορολογικό νομοσχέδιο με τα εξωπραγματικά τεκμήρια, το διατηρούμενο χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος, την τρομοκρατία των ελέγχων.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η φορολογική πολιτική που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν είναι τίποτε άλλο παρά συνέχεια της φορολογικής πολιτικής που τα προηγούμενα χρόνια εφάρμοσαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις. Ένταση της επίθεσης στα εργατικά – λαϊκά στρώματα, στους επιστήμονες, στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, ώστε να διασφαλιστούν πρόσθετα κεφάλαια για να στηρίξει το κράτος την καπιταλιστική ανάπτυξη, τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Οι επιπλέον φόροι από τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο μειώνουν τους ήδη ισχνούς φόρους που πληρώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως άμεσες επιδοτήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό επιβεβαιώνει και ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και προβλέπει 6,2 δισ ευρώ παραπάνω φόρους με αύξηση των κατά 8,1% σε σχέση με φέτος, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα πάρουν 12,1 δισ ευρώ “ζεστό χρήμα” μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δεν πυροβολούν μόνο στα πόδια τους ελευθεροεπαγγελματίες αλλά και στο κεφάλι!

Ωστόσο ο στόχος του φορολογικού νομοσχεδίου “Χατζηδάκη” για τους ελευθεροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους δεν είναι μόνο η φορολογική αναδιανομή, αφού με το ένα χέρι τα “παίρνει” από αυτούς και με το άλλο τα “δίνει”, με το ίδιο νομοσχεδίου, σε φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως την μείωση στη συγκέντρωση κεφαλαίου από 0,5% σε 0,2%, την μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών και την κατάργηση του φόρου των τόκων σε κρατικά ομόλογα, με δημοσιονομικό κόστος 50 εκατ. ευρώ.

Αποτελεί και εργαλείο για να πετύχει το στόχο της δραστικής μείωσης του αριθμού των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Άλλωστε είναι μόνιμη επωδός ότι η Ελλάδα έχει υπερβολικά μεγάλο αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων και χρειάζεται λιγότερους. Σ΄ αυτό το σοβαρό οικονομικό – κοινωνικό έδαφος αναπτύσσεται η έντονη αντίδραση των “ευγενών” επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στο φορολογικό νομοσχέδιο. Αν ψηφιστεί θα τους οδηγήσει, πολύ πιο μαζικά απ’ ό,τι μέχρι τώρα, είτε στον εκτοπισμό από το επάγγελμα και στην ανεργία, είτε στην υποαπασχόληση και την ετεροαπασχόληση, είτε στην υπαλληλοποίηση.

Δεν τους αρκούσε η πραγματική “θηλιά” που βάζουν στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες με την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις κάρτες, την ηλεκτρονική καταγραφή στο αρχείο της ΑΑΔΕ όλων των παραστατικών εσόδων – εξόδων μιας επιχείρησης, την δυνατότητα συγκριτικών ελέγχων εσόδων – αγορών με αυτοματοποιημένο τρόπο, το «πλαστικό χρήμα», τις έμμεσες τεχνικές στους φορολογικούς ελέγχους που ακυρώνουν τα βιβλία για να αυξήσουν τον όγκο των φορολογικών εσόδων που απομυζεί το κράτος από τους αυτοαπασχολούμενους και από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Τώρα “κλωτσάνε και το σκαμνί”. Καταργούν στην ουσία τον λογιστικό προσδιορισμό και την βασική παραδοχή που εφαρμόζεται από το 2010 ότι όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται έσοδα μείον έξοδα και ό,τι είναι έξοδο για τον έναν, για κάποιον άλλο πρέπει να είναι έσοδο και το αντίθετο. Επαναφέρουν το μοντέλο της τεκμαρτής φορολογίας και όλοι θα λογίζονται ότι έχουν πάντοτε κέρδη και σε κανέναν δεν θα γίνονται δεκτές ζημιές, δηλαδή όλοι και μέχρι την τελευταία μέρα που θα διακόψουν τη δραστηριότητά τους αναμένεται ότι θα έχουν πελάτες, θα έχουν έσοδα, θα πηγαίνουν καλά οι δουλειές τους και θα φορολογούνται σε ένα ελάχιστο ορισμένο εισόδημα των 10.920 ευρώ το χρόνο, το οποίο θα αυξάνεται ανάλογα με τα έτη στα 14.196 ευρώ, τη συνολική μισθοδοσία, το μεγαλύτερο καταβαλλόμενο μισθό σε υπάλληλο και τους παράγοντες που ανακοινώθηκαν.

Πράγμα που μεταφράζεται σε ετήσιο φόρο εισοδήματος (ακόμα και με ζημιές) 1.102 και 1.823 ευρώ, ποσά που προστίθενται στην προκαταβολή φόρου και στα 488 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος. Πόσοι άραγε ελευθεροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που ασκούν επάγγελμα ή διατηρούν επιχείρηση για μια 10ετία μπορούν να πληρώνουν (ακόμα και με ζημιές) το λιγότερο 2.300 ευρώ φόρο αλλά και τις αυξημένες κάθε χρόνο ασφαλιστικές εισφορές;;;

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

To 1976 ο Λάσκαρης υπουργός Εργασίας της πρώτης μεταπολιτευτικής κυβέρνησης της Ν.Δ. υποστήριξε ότι με τον αντεργατικό νόμο 330 θα απαγορεύσει την πάλη των τάξεων. 47 χρόνια μετά ο Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης της ΝΔ, ως άλλος Λάσκαρης, εξαφανίζει, με μαγικό τρόπο, την φτώχεια και την υποαπασχόληση στους ελευθέρους επαγγελματίες, υποστηρίζοντας ότι όποιος έχει εισόδημα μικρότερο των 10.920 ευρώ, είτε είναι ανίκανος και δεν έχει θέση στο επάγγελμα που ασκεί, για το οποίο μόχθησε επί πολλά χρόνια, είτε είναι “φοροφυγάς”.

Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την ελάχιστη φορολογία ότι «δεν μπορεί να ζει ένας αυτοαπασχολούμενος με κάτω από 10.920 ευρώ» είναι κάλπικο, δεν βρίσκει έρεισμα στην πραγματικότητα, γιατί πρέπει να βλέπουμε αθροιστικά το εισόδημα ως οικογένεια, στο ανδρόγυνο, γι΄ αυτό και τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης λαμβάνουν ως βάση το οικογενειακό εισόδημα.

Το “μέλλον που μας ετοιμάζουν” δεν κρύβεται από την ενορχηστρωμένη άθλια κυβερνητική προπαγάνδα περί “φοροφυγάδων”, ότι δεν έχουμε “φορολογική συνείδηση” και μας κοροϊδεύουν ότι η φοροαφαίμαξη είναι …για το καλό μας, επειδή μόνο έτσι μπορούν να γίνουν σχολεία, νοσοκομεία, δρόμοι. Τα λένε αυτοί που με το ένα χέρι εμπορευματοποιούν την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, το ρεύμα και το νερό, για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο, και με το άλλο «αμπαλάρουν» με τους φόρους του λαού νέα προνόμια στους «επενδυτές».

Γιατί η αλήθεια είναι, με επίσημα στοιχεία από την ΑΑΔΕ, ότι το 0,2% των ΑΦΜ χρωστά το 78,2% των ληξιπρόθεσμων χρεών και οι συνολικοί φόροι των επιχειρήσεων αντιστοιχούν μόλις στο 2% του ΑΕΠ, με τον ΦΠΑ να υπερβαίνει το 8% και τη φορολογία του εισοδήματος μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων το 6%, με τη διάρθρωση αυτή να παραμένει πρακτικά ίδια όλη τη 10ετία.

Δεν υπάρχει περιθώριο για μισόλογα, ούτε για αναμονή.

Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι “αιτία πολέμου”. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι δεν αποδεχόμαστε ότι πρέπει να ματώνουμε για να διασφαλίζονται τα κέρδη των μεγάλων ομίλων, για να θωρακίζεται η ανάπτυξη τους. Δεν αποδεχόμαστε τον μύθο της «ανάπτυξης για όλους», αφού η καπιταλιστική ανάπτυξη έρχεται μέσα από τη φτηνότερη εργασία, την καταστροφή των αυτοαπασχολούμενων, την εξαθλίωση των μαζών ως μονόδρομο. Μονόδρομος όμως για εμάς είναι οι σημερινοί και αυριανοί αγώνες μας με πίστη στη δύναμη μας για τη δική μας αντεπίθεση.

Παλεύουμε να μην περάσει το φορολογικό νομοσχέδιο έκτρωμα. Μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για να μετατοπιστεί η φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο, με 45% φόρους σε διανεμόμενα και μη κέρδη, με κατάργηση των φοροαπαλλαγών σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, τραπεζίτες, μεγαλοξενοδόχους, διεκδικώντας να ελαφρυνθεί η φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, με ατομικό αφορολόγητο στα 12.000 χιλιάδες ευρώ.

Την Τετάρτη 22 Νοέμβρη θα είμαστε όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι στον δρόμο. Εδώ στα Χανιά στις 12 το μεσημέρι μαχητικά, αγωνιστικά έξω από την Δ.Ο.Υ. για να απαιτήσουμε να πάρουν πίσω το «νόμο λαιμητόμο». Και θα τον πάρουν πίσω όταν οι “γραβάτες” ανεμίσουν με τα μουντζουρωμένα ρούχα του αυτοαπασχολούμενου και συναντηθούν με τα ροζιασμένα χέρια του εργάτη και του αγρότη διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Χανιά, 21 Νοέμβρη 2023

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

Δικηγόρος, Μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων.

zarpanews.gr

3 thoughts on “«Οι «γραβάτες» να ενωθούν με τα ροζιασμένα χέρια του εργάτη» – Ο δικηγόρος Χανίων, Μανώλης Παπαδομανωλάκης για το φορολογικό νομοσχέδιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook