Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη δίνουν «χώρο» για στοχευμένες παροχές

οι-προβλέψεις-για-την-ανάπτυξη-δίνουν-1316181

Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν που ανεβάζουν στο 7,1% τον πήχη για την φετινή ανάκαμψη φαίνεται να δίνουν το έναυσμα για την εξέταση μιας περαιτέρω διαδικασίας παροχών, περιορισμένης όμως κλίμακας.

Προφανώς η πέραν των αναμένων πορεία της ανάπτυξης δημιουργεί τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο, ώστε το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις που προφανώς θα έχουν κι ένα έντονο πολιτικό πρόσημο. Από την επόμενη εβδομάδα, πάντως, στο τέλος της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού θα μπει σε τροχιά το «ζύγισμα» των πιθανών μέτρων, με τις οι τελικές αποφάσεις να παραπέμπονται για τον Δεκέμβριο και σε κάθε περίπτωση μετά το Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου. Τότε θα συζητηθεί η έκθεση για την 12η αξιολόγηση, ενώ θα έχει φανεί και ένας πιο καθαρός ορίζοντας για την πορεία των τιμών. Επίσης στις 6 Δεκεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Βέβαια τα περιθώρια λόγω της επιβάρυνσης με 500 δισεκ. του προϋπολογισμού από τις αποκαταστάσεις για τις πυρκαγιές αλλά και με άλλα 500 εκ. για τα μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια που σε ένα ποσοστό βαρύνουν τον προϋπολογισμό, (πέρα από τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ) είναι μικρά. Μάλιστα με βάση πληροφορίες, δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Άλλωστε τα στοιχεία της Κομισιόν αλλά και του Υπ. Οικονομικών για το πρωτογενές έλλειμμα αλλά και το έλλειμμα συνολικά δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, αφού και φέτος καταγράφεται ρεκόρ στο πρωτογενές με ποσοστό πάνω από 7,7% του ΑΕΠ.

Στην πρώτη γραμμή πάντως για ενδεχόμενη στήριξη είναι κοινωνικές ομάδες όπως οι υγειονομικοί, αλλά και ευπαθείς ομάδες που πλήττονται από την ακρίβεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα σπάσει το φράγμα του 4% τους επόμενους δύο μήνες έναντι 3,4% που έκλεισε τον Οκτώβριο.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook