Οι προοπτικές της κρητικής σταφίδας – Μεγάλη η παραγωγή φέτος

οι-προοπτικές-της-κρητικής-σταφίδας-1097332

Ελπιδοφόρο νέο ξεκίνημα στη σουλτανίνα της Κρήτης – αλλά την ίδια ώρα με 50 τόνους κατεστραμμένους λόγω «Ιανού» και άνω των 200 τόνων απούλητης στις αποθήκες των παραγωγών σταφίδας λόγω κορωνοϊού – έγινε φέτος, με τη διπλάσια παραγωγή σε σχέση με πέρυσι στον νομό Ηρακλείου. Πάνω από 2.000 τόνοι παρήχθησαν φέτος, όπως εκτιμούν, τόσο οι εκπρόσωποι των αμπελουργών, όσο και οι ιδιώτες.

Την ίδια ώρα, όμως, δεν έχουν σταματήσει οι εισαγωγές της τουρκικής σταφίδας, αφού πολλές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το προϊόν ως πρώτη ύλη, αντί να αγοράσουν την κρητική, προτιμούν τη σουλτανίνα της Τουρκίας, βάζοντας το κέρδος πάνω από την ποιότητα και την καθαρότητα της σουλτανίνας του νησιού μας!

«Βγήκε φέτος σταφίδα που ξεπέρασε τους 2.000 τόνους. Εισακούστηκαν οι προτροπές μας προς τους παραγωγούς», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Την ίδια ώρα όμως έχουμε κάποιες ζημιές οι οποίες δεν αποζημιώνονται ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε από τα ΠΣΕΑ, στην απλωμένη σταφίδα που καταστράφηκε από τις πλημμύρες που έφερε στην Κρήτη ο «Ιανός» στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου, και που δεν μπορούσαν να τον προβλέψουν οι μετεωρολόγοι ώστε να είναι οι παραγωγοί ενήμεροι και να λάβουν τα μέτρα τους», σύμφωνα με τον πρόεδρο των αμπελουργών. «Είναι πολλοί λίγοι οι παραγωγοί αυτοί. Έχουν όμως χάσει γύρω στους 50 τόνους. Έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες και θα ήταν απολύτως αναγκαίο και έντιμο να βρεθούν τρόποι για την αποζημίωσή τους», όπως δήλωσε στη «Νέα Κρήτη» χθες ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

Ο λόγος που δεν αποζημιώνεται η βρεγμένη σταφίδα από τα ΠΣΕΑ είναι ότι δεν αποτελεί το 30% της συνολικής σταφίδας στον νομό, ενώ από τον ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνεται επειδή δεν είναι “ηρτημένη παραγωγή”, δηλαδή δεν πρόκειται για την καταστροφή των σταφυλιών πριν κοπούν από τις κουρμούλες για να σταφιδοποιηθούν.

Πέρα από τους 50 τόνους ζημιάς, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης τονίζει ότι υπάρχουν και στις αποθήκες των σταφιδοπαραγωγών απούλητες σταφίδες γύρω στους 200 τόνους. «Συνολικά οι σταφίδες που παρήχθησαν φέτος, και με προτροπή δικιά μας, έχουν ξεπεράσει τους 2.000 τόνους. Ήταν δυναμική φέτος η παραγωγή της σταφίδας. Και δε νομίζω ότι οι ζημιές αποθαρρύνουν τον κόσμο. Διότι οι ζημιές στη σταφίδα είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο. Είναι πολύ λίγη η σταφίδα που καταστράφηκε. Ενώ κι άλλες εποχές έχει παρατηρηθεί την περίοδο αυτή να υπάρχει απούλητη σταφίδα. Αλλά εμείς επισημαίνουμε το πρόβλημα στην τουρκική σταφίδα που μπαίνει μες στη χώρα και η οποία μπαίνει νόμιμα. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να γίνει έλεγχος στην τουρκική σταφίδα για θέματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Μόνο από ’κει μπορείς να αποκλείσεις την τουρκική σταφίδα και από πουθενά αλλού…». Εξάλλου, όπως τονίζει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «η Βουλγαρία έχει ήδη πετάξει έξω από τη χώρα της πάρα πολλά προϊόντα λόγω υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων. Από ’κει και πέρα βασιζόμαστε και στην ίδια τη λογική των Ελλήνων καταναλωτών, που θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο, γνωρίζοντας από τη συσκευασία ότι είναι τουρκική η σταφίδα, αυτοί να την αγοράζουν επειδή είναι πιο φτηνή…».

«Η τουρκική σταφίδα μάς εκτοπίζει»

Ο μεταποιητής σταφίδας Γιάννης Περδικογιάννης επιβεβαιώνει την πληροφορία για την παραγωγή άνω των 2.000 τόνων σταφίδας φέτος στον νομό Ηρακλείου, ενώ το φαινόμενο των απούλητων σταφίδων το αποδίδει στο γεγονός ότι η τουρκική σταφίδα, που μπαίνει στη χώρα, είναι τόσο φτηνή, που εκτοπίζει τη δική μας.

«Υπάρχουν σταφίδες ακόμα στις αποθήκες των παραγωγών αρκετές, που δεν μπορούμε να τις πάρουμε αν δεν πουλήσουμε όσες έχουμε ήδη αγοράσει. Διότι πήραμε περίπου τις διπλάσιες σταφίδες από πέρυσι, ενώ έχουμε πάνω από 40% μείωση των πωλήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο. Και αυτό συμβαίνει λόγω του κορωνοϊού αλλά και λόγω της τουρκικής σταφίδας…».

Συγκεκριμένα, τόσο η ΚΣΟΣ, όσο και οι ιδιώτες μεταποιητές Περδικογιάννης και Τοσκούδης έδωσαν φέτος τιμές παραγωγού από 1,40 έως και 1,75 ευρώ το κιλό στη συμβατική, ενώ η τιμή στη βιολογική σταφίδα έφτασε τα 2 ευρώ το κιλό.

«Την ίδια ώρα, έρχεται η σταφίδα της Τουρκίας έτοιμη στην αγορά της χώρας μας με 1,70 ευρώ το κιλό. Οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να τη συναγωνιστούμε», σύμφωνα με τον Γιάννη Περδικογιάννη.

Πάντως, πέρα από τα προβλήματα αυτά, ο ίδιος εκφράζεται με αισιοδοξία λέγοντας πως «φέτος είχαμε περίπου τη διπλάσια παραγωγή σε σχέση με πέρυσι. Είναι χωριά που ήταν ξεχασμένα. Ας ελπίσουμε ότι από φέτος θα γίνει μια νέα αρχή στην παραγωγή της κρητικής σουλτανίνας και να δούμε και την περίφημη αναμπέλωση, που τόσα χρόνια ακούμε, να γίνεται πραγματικότητα», καταλήγει ο μεταποιητής σταφίδας Γιάννης Περδικογιάννης.

«Μπράβο στους σταφιδοπαραγωγούς»

«Μπράβο στους σταφιδοπαραγωγούς. Μπράβο και στην ΚΣΟΣ, όπως και στους ιδιώτες μεταποιητές!», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς. «Μετά από τις παραινέσεις των ίδιων των οργανώσεων που μπήκαν μπροστά, πολύς κόσμος ακολούθησε και μπράβο του πραγματικά! Και ο κόσμος αυτός επιβραβεύτηκε, αφού πληρώθηκε σε μια πολύ καλή τιμή για τα δεδομένα της αγοράς. Και ελπίζουμε του χρόνου οι 2.000 τόνοι να γίνουν 4.000 τόνοι. Και αυτό το χρυσοφόρο προϊόν σιγά-σιγά να ξαναβρεί τον δρόμο του, μιας και είναι και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και είναι και αυτό ένα «συν» που πρέπει να εκμεταλλευτούμε, και πιστεύω ότι φέτος έγινε μια πολύ καλή αρχή…».

Στο σημείο αυτό, ο Σταύρος Γαβαλάς επισημαίνει: «Οι 2.000 τόνοι σταφίδας αντιστοιχούν περίπου σε 7.500 με 8.000 τόνους σουλτανίνας. Ένα πολύ μεγάλο νούμερο. Είναι κάτι που βοήθησε και τα οινοποιεία να πάρουν περισσότερες ποιοτικές οινοποιήσιμες ποικιλίες και όχι να παίρνουν σουλτανί σταφύλια. Γενικά ότι ο κόσμος σταφιδοποίησε, ήταν κάτι που έκανε καλό παντού…».

Καταλήγοντας, ο συνεταιριστής απευθύνει μήνυμα στους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές λέγοντας πως «είναι ντροπή να αγοράζουν σταφίδα Τουρκίας όταν έχουμε εμείς τόσο καλό προϊόν. Καλώ τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους να βγουν στην αγορά και να ελέγξουν τη σταφίδα για το ενδεχόμενο ελληνοποιήσεων…».

ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ

Κάλεσμα στους νέους παραγωγούς να επιστρέψουν στους… οψιγιάδες

Απ’ την πλευρά του, ο αμπελουργός και στέλεχος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Γιώργος Στειακάκης, λέει στη “Νέα Κρήτη”: «Εγώ καλώ τους νέους αγρότες να προχωρήσουν από τώρα και μετά σε αξιόλογες παραγωγές σταφίδας. Δε θεωρώ ότι για μας τους παλιούς αγρότες θα ήταν εύκολο κάτι τέτοιο. Μην ξεχνάμε ότι τώρα με την κλιματική αλλαγή η παραγωγή της σταφίδας έχει γίνει ακόμα δυσκολότερη σε σχέση με το παρελθόν. Πάντως είναι πολύ καλή αυτή η εξέλιξη. Εγώ θυμάμαι τον πατέρα μου να παράγει πάνω από 30 τόνους σταφίδας και έχω παιδικά βιώματα που με κάνουν να είμαι υπέρ της σταφίδας, αλλά δεν είναι όμως σήμερα τόσο απλά τα πράγματα. Άλλωστε μόλις σε ποσοστό 2% οι αμπελουργοί έχουν κρατήσει τους οψιγιάδες τους στον νομό Ηρακλείου. Για τους νέους αγρότες, όμως, είναι κάτι που τους το συνιστώ ανεπιφύλακτα και μακάρι να είναι φέτος μια νέα αρχή…»

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook