Οι πολύκροτες δίκες που πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη το 2022

οι-πολύκροτες-δίκες-που-πραγματοποιή-1598803

Πολύκροτες υποθέσεις κλήθηκαν να εξετάσουν τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαστήρια της Κρήτης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.

Στα ποινικά δικαστήρια έφτασαν μεγάλες υποθέσεις ανθρωποκτονιών, επιθέσεων με πρόκληση σωματικών βλαβών, σεξουαλικές κακοποιήσεις κ.ά. με τους δικαστές να καλούνται να βγάλουν την ετυμηγορία τους βάσει των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν και ανατροπές με το δευτεροβάθμιο δικαστήριο να αθωώνει τους κατηφορούμενους.

Το cretapost σήμερα σας παρουσιάζει, χρονολογικά, τις πιο σημαντικές δίκες που πραγματοποιήθηκαν το 2022. Ανάμεσά τους είναι η υπόθεση του θανάτου της 4χρονης Μελίνας, η γυναικοκτονία στα Μεσκλα, η εκτέλεση του «Λάερτη» στο Πετροκεφάλι, η εκτέλεση του Κώστα Κατσουλάκη και ο βιασμός του 19χρονου ΑμεΑ.

Στη ψυχιατρική ο μητροκτόνος

Σε ειδική ψυχιατρική κλινική εισήχθη ο 44χρονος μητροκτόνος μετά από απόφαση του δικαστηρίου για την άγρια δολοφονία της μητέρας του αλλά και τις σωματικές βλάβες που προξένησε στην αδερφή του.

Το άγριο έγκλημα είχε σημειωθεί στις 26 Οκτωβρίου του 2020 στον Μασταμπά με τον 44χρονο δράστη να κάθεται στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτό Δικαστηρίου Ηρακλείου στις 15 Φεβρουαρίου του 2022.

Το δικαστήριο αποφάσισε ο 44χρονος να νοσηλευτεί για πέντε χρόνια σε ειδική ψυχιατρική κλινική καθώς έκρινε πως είχε το ακαταλόγιστο.

Δολοφονία Ανδρουλιδάκη: Μείωση ποινής

Το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στις 16 Φεβρουαρίου 2022, στον 27χρονο που κατηγορείται για την δολοφονία του 71χρονου Όθωνα Ανδρουλιδάκη το 2015 στις Μοίρες.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, ωστόσο του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς. Η ποινή που επιβλήθηκε στον 27χρονο είναι 22 έτη ποινή κάθειρξης (εκτιτέα τα 20).

Ισόβια για την εκτέλεση του Κώστα Κατσουλάκη

Μνήμες από την δολοφονία του Κώστα Κατσουλάκη ο οποίος εκτελέστηκε μέσα στο μίνι μάρκετ που διατηρούσε στο Βαμβακόπουλο Χανίων τον Μάιο του 2019 από τον 63χρονο, σήμερα, συγχωριανό του ξύπνησαν στο Εφετείο Χανίων όπου εκδικάστηκε στις 10 Μαρτίου 2022, η πολύκροτη υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Στο εδώλιο κάθισε εκ νέου ο 63χρονος κατηγορούμενος ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί από το δικαστήριο Ρεθύμνου σε ισόβια κάθειρξη.

Το Εφετείο Χανίων αποφάσισε να διατηρηθεί ως έχει η πρωτόδικη ποινή με αποτέλεσμα ο 63χρονος να επιστρέφει στις φυλακές για να εκτίσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Με το άκουσμα της απόφασης του Εφετείου η πλευρά της πολιτικής αγωγής αλλά και των μελών της οικογένειας του θύματος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Πατέρας ασέλγησε στην κόρη του

Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης ο πατέρας ο οποίος κατηγορείται για ασελγείς πράξεις εναντίον της 10χρονης –τότε- κόρης του. Το Δικαστήριο στη Νεάπολη στις 18 Μαρτίου του 2023 καταδίκασε τον άνδρα σε ποινή κάθειρξης 12 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό είχε συμβεί πριν από περίπου δέκα χρόνια στο Ηράκλειο.

Ένοχος ο 20χρονος για το θάνατο του Γιάννη και της Στέλλας

Το φριχτό τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2017 όταν ο 20χρονος Γεωργιανός παρέσυρε τους δύο φοιτητές, Γιάννη και Στέλλα, έξω από το Πολυτεχνείο Χανίων οδηγώντας τους στο θάνατο, αναβίωσε τον Μάρτιο του 2022 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία τον 20χρονο και του επέβαλε ποινή 4 ετών για κάθε θανόντα και συνολικά 6 ετών και 9 μηνών (κατά συμψηφισμό), με ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση. Η ποινή ειναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ τη μέρα.

Ξυλοδραμός διασώστη του ΕΚΑΒ

Σε 22 μήνες συνολική ποινή φυλάκισης κατά συγχώνευση (έκαστος) με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν οι δύο νεαροί, οι οποίοι την 9η Φεβρουαρίου 2020 συνελήφθησαν για απρόκλητη επίθεση σε βάρος δύο ατόμων, ενός 45χρονου διασώστη του ΕΚΑΒ και ενός αλλοδαπού, στην Αλικαρνασσό Ηρακλείου.

Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης έγινε στις 26 Μαρτίου η δίκη στο Τριμελές Πλημμελιοδικείο Ηρακλείου με τους δύο νεαρούς να ζητούν συγγνώμη από το θύμα και να υποστηρίζουν ότι πλέον έχουν αλλάξει πλήρως τρόπο ζωής και συνήθειες.

Ισόβια στον γυναικοκτόνο στα Μέσκλα

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση επέβαλε στις 15 Απριλίου του 2022 το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου στον 49χρονο Νορβηγό που στις 17 Ιανουαρίου 2021 σκότωσε την 54χρονη σύντροφό του στα Μέσκλα.

Το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του απορρίπτοντας όλα τα ελαφρυντικά που είχε καταθέσει η υπεράσπιση, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα.

Ένοχος για το θάνατο 47χρονης

Ένοχο έκρινε το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων για την δολοφονία της 47χρονης Έφης Τσιχαλάκη στο Κολυμπάρι το 2016.

Στις 24 Μαΐου 20200, ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία και του επεβλήθη ποινή φυλάκισης 8 ετών από την οποία θα αφαιρεθεί το διάστημα των 17 περίπου μηνών που έχει εκτίσει.

155 χρόνια φυλάκισης σε τρεις διακινητές

Ποινές φυλάκισης 155 ετών χωρίς αναστολή σε τρία άτομα που κατηγορούνταν ως πλήρωμα του δουλεμπορικού σκάφους που έφτασε το Σεπτέμβριο του 2021 στη Κουντούρα μεταφέροντας 149 μετανάστες επέβαλλε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2022 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων.

Το ίδιο δικαστήριο επέβαλλε ποινή δίμηνης φυλάκισης και σε ένα τέταρτο άτομο που ήταν ανήλικος και επίσης κατηγορούνταν ως μέλος του πληρώματος.

Οι δικηγόροι των καταδικασθέντων δήλωσαν πως θα προχωρήσουν σε έφεση προκειμένου η υπόθεση να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό.

Υπεξαίρεση στη Γαύδο

Ένα γενναίο «κούρεμα» στην ποινή της πρωτόδικης απόφασης, επεφύλασσε το Εφετείο Κρήτης στον πρώην ταμία του Δήμου Γαύδου, για την υπαιξέραιση ποσού 585.000 ευρώ και την πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος. To πενταμελές Εφετείο Δυτικής Κρήτης στα Χανιά, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2022, έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο και τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια κάθειρξης, από ισόβια συν 14 έτη που του είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως.

Ισόβια για την εκτέλεση του κτηνοτρόφου στο Πετροκεφάλι

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου στον 28χρονο Ρουμάνο για την δολοφονία του 39χρονου κτηνοτρόφου Νίκου Μπιτσακάκη (γνωστού ως «Λαέρτη») που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2021 στο Πετροκεφάλι.

Το δικαστήριο, στις 23 Σεπτεμβρίου του 2022, έκρινε ένοχο τον 28χρονο ενώ αθώωσε τον 31χρονο Ρουμάνο συγκατηγορούμενό του.

Ανατροπή: Αθώος ο γιος

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου εκδικάστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου η υπόθεση του θανάτου της 70χρονης γυναίκας στα Πραιτώρια Ηρακλείου τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στο εδώλιο κάθισε ο 51χρονος, σήμερα, γιος της ο οποίος κατηγορούνταν για ενδοοικογενειακή βία που προκάλεσε τον θάνατο της άτυχης γυναίκας. Μάλιστα, ο ίδιος βρισκόταν στη φυλακή καθώς μετά την απολογία του είχε κριθεί προφυλακιστέος.

Το δικαστήριο όμως αποφάσισε την αθώωσή του προς ικανοποίηση τόσο του ίδιου όσο και των συγγενών του.

Υπόθεση Μελίνας: «Έκλεισε» η υπόθεση

Νέα ανατροπή στην πολύκροτη υπόθεση του τραγικού θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, που έχασε την ζωή της μετά από εγχείριση ρουτίνας στο Βενιζέλειο νοσοκομείο τον Δεκέμβριο του 2015.

Στις 25 Νοεμβρίου του 2022 ήταν να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό ωστόσο οι συνήγοροι της αναισθησιολόγου κατέθεσαν ένσταση λόγω μη αιτιολόγησης της έφεσης που άσκησε ο εισαγγελέας ζητώντας την ακύρωση της διαδικασίας.

Το δικαστήριο αφού εξέτασε την ένσταση, την έκανε δεκτή με αποτέλεσμα να «κλείσει» η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

 

Διπλό φονικό στ’ Ανώγεια

Στις 10 Νοεμβρίου ξεκίνησε η δίκη σε δεύτερο βαθμό για το διπλό φονικό στα Ανώγεια τον Μάιο του 2020, με θύματα τον 63χρονο μαντιναδολόγο Λευτέρη Καλομοίρη και τον 32χρονο κτηνοτρόφο, Γιώργο Ξυλούρη.

Στο εδώλιο κάθισε εκ νέου ο γιος του μαντιναδολόγου, που έχει ήδη καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τον θάνατο του Γιώργου Ξυλούρη.

Μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου κατέθεσαν πλήθος μαρτύρων για τα όσα έγιναν εκείνη τη μοιραία νύχτα καθώς απολογήθηκε και ο 31χρονος κατηγορούμενος. Η δίκη έχει διακόψει και αναμένεται να ξανασυνεδριάσει πάλι στις 13 Ιανουαρίου.

Η απόφαση και οι ποινές για το άγριο έγκλημα στο Σφηνάρι

Ομόφωνα ένοχους έκρινε στις 28 Νοεμβρίου 2022 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Κρήτης τους δύο κατηγορούμενους για την υπόθεση της άγριας δολοφονίας των ηλικιωμένων στο Σφηνάρι Κισσάμου που έγινε τον Φεβρουάριο του 2015.

Συγκεκριμένα ομόφωνα ένοχος για δυο ανθρωποκτονίες, απόπειρα ληστείας και οπλοχρησία ο 57χρονος και ο 40χρονος ομόφωνα ένοχος για απλή συνέργεια στον φόνο του ηλικιωμένου, άμεση συνέργεια στον φόνο της ηλικιωμένης, απόπειρα ληστείας και οπλοχρησίας.

Δίκη για βιασμό 19χρονου ΑμεΑ

Στις 23 Δεκεμβρίου του 2022 ολοκληρώνεται η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης του βιασμού του 19χρονου ΑμεΑ Γιάννη.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου κρίνει ένοχους τον πατέρα του 19χρονου για συνέργεια σε κατ’ εξακολούθηση βιασμό και για κακομεταχείρισή του και τον 68χρονο φίλο του πατέρα για βιασμό.

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι δύο ιερείς και ο αδερφός του ενός από αυτούς, οι οποίοι κατηγορούνταν για τον ομαδικό βιασμό του 19χρονου ΑμεΑ.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά σε κανέναν από τους δύο κατηγορούμενους. Για τον 68χρονο φίλο του πατέρα του Γιάννη, το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 15 έτη. Στον 67χρονο πατέρα, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών για την πρώτη πράξη και 10 ετών για τη δεύτερη, τα οποία με τη συγχώνευση καταλήγουν σε 14 έτη.

Τον πυροβόλησαν την ώρα που έτρωγε

Ένοχοι κρίθηκαν και οι πέντε κατηγορούμενοι για την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2021 σε ταβέρνα στις Γούβες. Θύμα ένας 38χρονος που έτρωγε με την οικογένειά του, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά από τους πυροβολισμούς.

Το δικαστήριο στις 7 Δεκεμβρίου καταδίκασε τον 30χρονο σε ποινή κάθειρξης 16 ετών και 3 μηνών, τον 28χρονο αδερφό του σε ποινή κάθειρξης 12 ετών, τον 33χρονο σε κάθειρξη έξι ετών ενώ στους δύο άλλους κατηγορούμενους ηλικίας 31 και 19 ετών επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 5 ετών.

cretapost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook