Οι πλούσιοι θα εμβολιάζονται, οι φτωχοί θα πεθαίνουν – Αναπτυγμένες χώρες στερούν το εμβόλιο από τις φτωχές

οι-πλούσιοι-θα-εμβολιάζονται-οι-φτωχο-1179201

Οι πλούσιες χώρες έχουν παραγγείλει και δεσμεύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων Covid-19 περισσότερες από ό,τι χρειάζονται, αφήνοντας τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν χωρίς όπλα την πανδημία, εκτιμά έκθεση οργάνωσης για την καταπολέμηση της φτώχιας.

Η οργάνωση ONE Campaign καλεί τις πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς να διαθέσουν το πλεόνασμα εκεί όπου χρειάζεται και να ενισχύσουν έτσι την παγκόσμια μάχη κατά του κοροναϊού.

Η έκθεση της ONE εξέτασε τα συμβόλαια που έχουν συναφθεί μέχρι σήμερα με τις πέντε κυριότερες παρασκευάστριες εταιρείες: Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca, Johnson & Johnson και Novavax.

Υπολογίζει ότι οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία, Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία έχουν εξασφαλίσει περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια δόσεις –πάνω από ένα δισεκατομμύριο περισσότερες από ό,τι χρειάζονται για να εμβολιαστούν οι 2,06 δισεκατομμύρια πολίτες τους με δύο δόσεις.

«Το γιγάντιο αυτό πλεόνασμα είναι η επιτομή του εθνικισμού των εμβολίων» δήλωσε η Τζένι Ότενχοφ, διευθύντρια πολιτικής στην ONE Campaign.

«Οι πλούσιες χώρες έπαιξαν το στοίχημα των εμβολίων νωρίς στη διάρκεια της πανδημίας, τώρα όμως που το στοίχημα υπεραποδίδει απαιτείται μια δραστική αλλαγή πορείας αν θέλουμε να προστατεύσουμε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.

Και επισήμανε ότι η διάθεση του πλεονάσματος όπου χρειάζεται περισσότερο όχι μόνο θα σώσει ζωές στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά επιπλέον θα περιορίσει τον κίνδυνο εξάπλωσης νέων στελεχών και θα φέρει πιο κοντά το τέλος της πανδημίας.

Είχε προηγηθεί την Πέμπτη έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις πλούσιες χώρες να μην διαθέσουν το περίσσευμα με δικές τους πρωτοβουλίες αλλά να το δωρίσουν στον μηχανισμό COVAX για όσο γίνεται πιο δίκαιη διανομή.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook