Οι παρεμβάσεις του Μαξίμου στον Τύπο και τους δημοσιογράφους

οι-παρεμβάσεις-του-μαξίμου-στον-τύπο-κ-1151895

Οι δηλώσεις Πέτσα, ότι η κυβέρνηση αφήνει ανεπηρέαστα τα ΜΜΕ, έπειτα από τον εξαναγκασμό σε παραίτηση της Δήμητρας Κρουστάλλη από το «Βήμα» ακούγονται σαν άνοστο ανέκδοτο, αφού όσοι ζουν στον χώρο της ενημέρωσης ξέρουν πως η αλήθεια είναι εκ διαμέτρου αντίθετη.

Οσο και αν ξέρουμε πια πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας δεν είναι ο πολιτικός που θα μείνει στην Ιστορία ως ο νέος Καποδίστριας π.χ., ούτε καν ο (ανθ’ ημών) Γουλιμής, δεν παύει να μας εκπλήσσει διαρκώς. Ετσι, στον εξαναγκασμό σε παραίτηση της συντάκτριας του ΒΗΜΑτος Δήμητρας Κρουστάλλη βγήκε να κάνει την εξής, αστεία πραγματικά, δήλωση:

«Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει ούτε στα Μέσα Ενημέρωσης ούτε στη δουλειά των δημοσιογράφων. Σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία τους. Οταν απαιτείται, απαντά στα δημοσιεύματά τους και φυσικά δεν ασχολείται με εσωτερικά ζητήματα του κάθε μέσου». Σημειώνει, μάλιστα, ότι για μια φιλελεύθερη κυβέρνηση όπως αυτή της Νέας Δημοκρατίας, φιλελεύθερη τη λέει ο ίδιος δηλαδή, «η ελευθεροτυπία και η κριτική αποτελούν στοιχεία της Δημοκρατίας».

«Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στα ΜΜΕ» διαλαλεί λοιπόν ο κ. Πέτσας, «ασκήθηκε ασφυκτική πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου» αντιτείνει η Δήμητρα Κρουστάλλη. Εσείς ποιον από τους δύο πιστεύετε; Και όχι, προλαβαίνω κάποιους, μη βιαστείτε, η συγκεκριμένη δημοσιογράφος δεν βλέπει με συμπάθεια τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο, μάλιστα: «Ο αγώνας που δώσαμε οι δημοσιογράφοι του Βήματος και των Νέων ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, για να μείνουν ζωντανές και όρθιες οι δύο εφημερίδες, με βοηθά να τοποθετήσω τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση», έγραψε.

Οι αναβαθμισμένοι

Αλλά γιά να δούμε, όντως η κυβέρνηση και βασικά το μέγαρο Μαξίμου δεν παρεμβαίνουν στα ΜΜΕ και στη δουλειά των δημοσιογράφων; Διότι, εμείς, άλλα ζούμε στον χώρο της ενημέρωσης.

● Στην ΕΡΤ πρόεδρος διορίστηκε ο Κωνσταντίνος Ζούλας, ο διευθυντής Επικοινωνίας του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Ηταν σαν να έβαζε ο ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη θέση τον Θανάση Καρτερό. Καταλαβαίνετε τι θα γινόταν; Θα την κατεδάφιζαν την ΕΡΤ οι Νεοδημοκράτες…

● Και δεν είναι μόνο ο πρόεδρος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, είναι και οι συντάκτες που έκαναν το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας στην ΕΡΤ και αναβαθμίστηκαν. Ο Φώτης Καφαράκης ανέλαβε γενικός διευθυντής Ενημέρωσης και ο Γιάννης Τρουπής ορίστηκε διευθυντής Ειδήσεων και Ενημερωτικών Εκπομπών. Ο Γιάννης Τρουπής ήταν ο ένας από τους δύο δημοσιογράφους που έκαναν εκείνη την περίφημη συνέντευξη-ξεσκόνισμα σακακιού-αγιογραφία Σαμαρά στην τότε ΝΕΡΙΤ με την οποία γέλαγαν και τα πόμολα και με ερωτήσεις του τύπου «Εσείς πώς θα συνοψίζατε το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης;». Ο άλλος δημοσιογράφος ήταν ο Γιώργος Ευθυμίου που, πλέον, είναι διορισμένος στο μέγαρο Μαξίμου.

● «Στα δημοσιογραφικά γραφεία μιλούν για επιθυμίες Μητσοτάκη που απομάκρυναν κάποιους συντάκτες από το κομματικό και κυβερνητικό ρεπορτάζ – και υποδείξεις για αντικατάστασή τους με “καταλληλότερους”. Ο σημερινός Πρωθυπουργός, από τη στιγμή που έγινε αρχηγός κόμματος, θεώρησε ότι του πέφτει λόγος στην αρχισυνταξία των ΜΜΕ. Δεν το έκρυβε καν», έγραψε ο Γιώργος Λακόπουλος.

Ετσι είδαμε κόσμο να βγαίνει εκτός ρεπορτάζ Νέας Δημοκρατίας, τον Σπύρο Γκουτζάνη στο ΑΠΕ, τον Γιώργο Τερζή στην «Καθημερινή» (στην «Καθημερινή» τότε μετακόμισε από τα ΝΕΑ η Αριστοτελία Πελώνη και λίγο μετά έγινε αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος), τον Αρη Ραβανό στο ΒΗΜΑ, την Ελλη Τριανταφύλλου και άλλους. Δεν είναι να παίζουμε με αυτά θα σκέφτηκαν από το Μαξίμου.

● Ο Γιώργος Λακόπουλος έγραψε και κάτι ακόμα: «Δεν θα επεκταθώ στην προσωπική μου περίπτωση, όταν απείλησε εργοδότη μου να με απομακρύνει».

● Ο Γιώργος Τράγκας ωστόσο επεκτάθηκε και είπε πολλά την περίοδο που απομακρύνθηκε από τα «Παραπολιτικά 90.1». Ηταν 11 Μαΐου 2020 όταν ο ραδιοσταθμός ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας τους με δελτίο Τύπου στις 7 και μισή το πρωί, αχάραγα! «Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να ακούγομαι το πρωί, όχι μόνο από τα “Παραπολιτικά” αλλά από πουθενά» είπε ο δημοσιογράφος λίγο μετά. Ενώ, μερικές ημέρες νωρίτερα έλεγε, από μικροφώνου πάντα, «ουδείς σκεπτόμενος ιδιοκτήτης δεν μπορεί να μη λάβει υπ’ όψιν του τις πιέσεις της εξουσίας. Οι πολιτικοί που αγαπούν τον ολοκληρωτισμό αγαπούν τη νοσηρότητα», κατηγορώντας το μέγαρο Μαξίμου.

● Το «Documento» κατήγγειλε ευθέως τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του ότι έχει παρέμβει σε διαφημιστικές εταιρείες και διαφημιζόμενους ώστε να μη δίνουν διαφημίσεις στην εφημερίδα.

Γράφει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook