Οι παράδοξοι παράγοντες που πυροδοτούν τον κίνδυνο εμφράγματος

οι-παράδοξοι-παράγοντες-που-πυροδοτο-1285477

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, τα πολλά λιπαρά και η αποχή από τη γυμναστική συμβάλλουν σημαντικά στον κίνδυνο εμφράγματος.

Οι επιστήμονες ωστόσο, ανακαλύπτουν συνεχώς και άλλους παράγοντες που βλάπτουν την καρδιά μας, ώστε να μπορούμε να προστατευθούμε καλύτερα.

Δείτε τέσσερις από αυτούς που σίγουρα δεν γνωρίζετε:

Aντικολλητικά σκεύη

Μελέτες δείχνουν ότι τα υπερφθοροοκτανοϊκά οξέα (PFOA) συνδέονται άμεσα με την υπογονιμότητα, την υψηλή χοληστερόλη και την υπερκινητικότητα. Έκθεση που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine παρουσιάζει την άμεση σχέση μεταξύ αυτών των χημικών ουσιών και της καρδιοπάθειας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ασχέτως ηλικίας, Δείκτη Μάζας Σώματος ή προϋπάρχουσας ασθένειας, τα άτομα που έχουν στον οργανισμό τους υψηλά επίπεδα PFOA διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Τα PFOA δε βρίσκονται μόνο σε αντικολλητικά σκεύη αλλά και σε αδιάβροχα υφάσματα και σε συσκευασίες τροφίμων.

Kλιματική αλλαγή

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου φαίνεται πως επηρεάζει σημαντικά την υγεία μας. Η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας έχει σαν αποτέλεσμα το σχηματισμό μικροσκοπικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, τα οποία είναι γνωστά με την ονομασία PM2.5. Τα σωματίδια αυτά προσκολλώνται στους πνεύμονες όταν εισπνέουμε. Είναι τόσο μικρά που δε συγκρατούνται από τα βιολογικά φίλτρα του οργανισμού και μεταφέρονται με αίμα σε κάθε σημείο του σώματος, συμβάλλοντας στη σκλήρυνση των αρτηριών.

Κονσέρβες

Μια τοξική ουσία που βρίσκεται σε εκατοντάδες αλουμινένιες συσκευασίες είναι η δισφαινόλη Α (BPA). Το χημικό αυτό διαταράσσει την παραγωγή ορμονών και συμβάλλει στον καρκίνο του μαστού, την παχυσαρκία και την υπογονιμότητα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE έδειξε ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα έκθεσης στη δισφαινόλη μπορεί να οδηγήσουν στην αρρυθμία και κατ’ επέκταση τον αιφνίδιο θάνατο.

Mποτιλιάρισμα

Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της κυκλοφοριακής συμφόρησης και του εμφράγματος. Υποστηρίζουν ότι τα άτομα που παγιδεύονται σε ένα μποτιλιάρισμα – είτε οδηγούν είτε είναι συνεπιβάτες σε ένα όχημα – αντιμετωπίζουν κατά 3,2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος.

Πηγή: onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook