Οι μύθοι και οι αλήθειες για τα όρια που πρέπει να βάζεις στη σχέση σου

οι-μύθοι-και-οι-αλήθειες-για-τα-όρια-που-1464514

Καιρός να θέσεις τα δικά σου όρια στη σχέση σου, και εδώ θα ανακαλύψεις τους λόγους

Η θέσπιση ορίων είναι κάτι που απασχολεί όλες εσάς που δυσκολεύεστε να πείτε «όχι» σε έναν άντρα με τον οποίο είστε τρελά ερωτευμένες, αποδέχεστε συμπεριφορές που δεν σας αρέσουν και υποβιβάζετε τον εαυτό σου χωρίς καν να το καταλαβαίνετε τις περισσότερες φορές (γράφω σε α’ πληθυντικό γιατί εγώ δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία – γι’ αυτό άλλωστε είμαι η κατάλληλη για να σου δώσω συμβουλές!).

Τα όρια του καθενός είναι μοναδικά και δεν συνοδεύονται από ένα βιβλίο κανόνων ή «πρέπει και «δεν πρέπει». Ωστόσο, ακόμα κι αν γνωρίζεις πολύ καλά ποια είναι τα προσωπικά σου όρια, πολλές φορές δυσκολεύεσαι να τα ανακοινώσεις και να τα απαιτήσεις μέσα στη σχέση σου.

Νιώθεις ενοχές, φοβάσαι ότι θα απογοητεύσεις τον σύντροφό σου ή ότι θα φανείς εγωίστρια, καταλήγοντας να καταπιέζεσαι, να μην σέβεσαι τον εαυτό σου όσο θα έπρεπε και να είσαι η κοπέλα του απλά και μόνο επειδή ικανοποιείς όλα τα θέλω του, παραμερίζοντας τα δικά σου.

Τα υγιή προσωπικά όρια είναι το κλειδί για να ζεις μια ολοκληρωμένη, δυναμική και αυτοκατευθυνόμενη – όχι εγωιστική! – ζωή. Είναι απίστευτα απελευθερωτικά και απαραίτητα για να είσαι 100% ο εαυτός σου και αληθινά ευτυχισμένη.

Σκέψου τα όρια ως τους προσωπικούς σου κανόνες δέσμευσης. Είναι κανόνες, όρια ή κατευθυντήριες γραμμές που θέτουμε για να γνωστοποιήσουμε στους άλλους τα πράγματα εκείνα που μας κάνουν να νιώθουμε άνετα, αλλά και τι είναι – και τι όχι – αποδεκτό από εμάς.

Για να θέσεις υγιή όρια, θα πρέπει να γνωρίζεις τις προτιμήσεις και τις επιθυμίες σου, αλλά και να αποκτήσεις την ικανότητα να τα επικοινωνείς με ευγενικό και όμορφο τρόπο.

Και για να σε πείσω ότι μόνο κακό δεν είναι να θέτεις όρια στις σχέσεις σου, παρακάτω θα βρεις μερικούς μύθους που δεν ισχύουν και πρέπει να καταρρίψεις άμεσα!

Μύθος #1: Τα όρια θα αποξενώσουν τον σύντροφό μου

Τα υγιή όρια όχι μόνο δεν αποξενώνουν τους ανθρώπους, αλλά βοηθούν στο να προστατεύεται και να έχει διάρκεια η σχέση. Όσο πιο συχνά εκφράζεις στον σύντροφό σου τα θέλω και τις επιθυμίες σου, τόσο περισσότερο σε γνωρίζει και αντιλαμβάνεται τις προτιμήσεις, τα όρια και τις προσδοκίες σου.

Μύθος #2: Όταν υπάρχει αληθινή αγάπη, δεν απαιτούνται όρια

Η υγιής αγάπη και σχέση, απαιτεί ΠΑΝΤΑ υγιή όρια. Μην πιστεύεις αυτά που «πουλάνε» τα μέσα ενημέρωσης, τα παραμύθια και οι ρομαντικές κομεντί. Η υγιής αγάπη είναι οριοθετημένη αγάπη, τέλος.

Μύθος #3: Το να είσαι απόλυτη όσον αφορά στα όριά σου σε κάνει εγωίστρια

Μπορεί φαινομενικά να είναι πολύ πιο εύκολο να αποφεύγεις τις δύσκολες συζητήσεις, να το παίζεις ευγενική και μετά να κακολογείς και να κατηγορείς τον άνθρωπό σου σε τρίτους, αλλά το να είσαι ειλικρινής και απόλυτη όσον αφορά στα όριά σου δεν σε κάνει εγωίστρια – σε κάνει ειλικρινή, γενναία και αληθινή.

Μύθος #4: Το να θέτεις όρια σε κάνει να φαίνεσαι κακιά

Η θέσπιση ορίων μπορεί να γίνει με συνέπεια και ευγένεια. Το να μην βάζεις όρια και να είσαι ανέντιμη είναι πραγματικά πολύ κακό, σε αντίθεση με το να είσαι ειλικρινής με εκείνα που αποδέχεσαι – και δεν αποδέχεσαι – ως άνθρωπος.

queen.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook