Οι μαθητές των Χανίων είναι… πολύ μπροστά! Δείτε τις εντυπωσιακές δημιουργίες που παρουσιάστηκαν στην γιορτή των φυσικών επιστημών | Video + Photos

οι-μαθητές-των-χανίων-είναι-πολύ-μπρο-1685825

Έξυπνα τρένα που σταματούν πριν τη σύγκρουση, πάρκινγκ με αισθητήρες, αναβατόρια για τα ΑΜΕΑ, πόλεις  βιώσιμες για όλους, κοινωνίες ισότιμης πρόσβασης, σύγχρονα συστήματα πολιτικής προστασίας.

Αυτά οραματίζονται και σχεδιάζουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων στα Χανιά που παρουσίασαν τις δημιουργίες τους στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Γιορτάζοντας τις φυσικές επιστήμες στα Χανιά» που φιλοξενήθηκε στο 2ο γυμνάσιο Χανίων το Σάββατο.

Με το βλέμμα στο μέλλον και όχι ανεπηρέαστοι από την επικαιρότητα, οι μαθητές με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των δασκάλων τους, εντυπωσίασαν το κοινό με τις δημιουργίες που ανέπτυξαν.

«Οι σχεδιαστές του μέλλοντος» στο δημοτικό σχολείο Κολυμβαρίου

Μια έξυπνη πόλη που δίνει βοήθεια σε άτομα με ειδικές ανάγκες και τα μέσα μεταφοράς θα χρησιμοποιούν «έξυπνες τεχνολογίες» ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα, σχεδιάσαν οι μαθητές της έκτης τάξης του δημοτικού σχολείου Κολυμβαρίου. Από την πόλη τους, την οποία παρουσιάζει στο zarpanews.gr αντιπροσωπεία των παιδιών, δεν λείπει η πρόβλεψη για άθληση και προσβασιμότητα:

«Με αφορμή το δυστύχημα στα Τέμπη, φτιάξαμε ένα σύστημα τρένων που έχουν αισθητήρες και σταματάνε για να αποφευφθει το ατύχημα. Σκεφτήκαμε ακόμα πώς θα αντιμετωπιστούν δυσκολίες που αντιμπετωπίζουν τα ΑΜΕΑ. Φτιάξαμε ένα σύστημα που θα τους μεταφέρει τα ψώνια, τις βαλίτσες, τα πράγματά τους, ένα αναβατόριο που θα τους περνάει τον δρόμο απέναντι» σημειώνει ο δάσκαλος της ΣΤ τάξης, Μανώλης Χαιρέτης. «Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν γιατί χρησιμοποιούν την φαντασία τους, συνεργάζονται, λύνουν προβλήματα» 

Τα δικά της συγχαρητήρια στα παιδιά και στον δάσκαλό τους, έδωσε η διευθύντρια του σχολείου, Φανή Μπουμπόναρη, ευχαριστώντας παράλληλα τους επιχειρηματίες της περιοχής που δώρισαν στο σχολείο τα kit ρομποτικής.

Ρομπότ κατά του κυκλοφοριακού από το 2ο δημοτικό σχολείο Χανίων

Την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού με έξυπνα πάρκινγκ σχεδίασαν με τα δικά τους ρομποτάκια τα παιδιά της ΣΤ τάξης του 2ου δημοτικού σχολείου Χανίων που μάλιστα έχουν συμπεριλάβει λύσεις για την πολυπόθητη σύνδεση των πάρκινγκ αυτών με το κέντρο της πόλης!

Στην δική τους «έξυπνη πόλη» ένα αυτοκινούμενο ασθενοφόρο προσπερνά μόνο του τα προσπορευόμενα αυτοκίνητα καθώς όταν γίνει ατύχημα, ειδοποιείται μόνο του μέσω αισθητήρων!

Για μια εξαιρετική εμπειρία μάθησης, κριτικής σκέψης και συνεργασίας κάνει λόγο η διευθύντρια του σχολείου, Ρούλα Παντελάκη: «Έχουμε ξεκινήσει από το 2017. Η ομάδα αυτή που βλέπετε προκρίθηκε και πέρυσι και φέτος στον πανελλήνιο διαγωνισμό» αναφέρει.

«Σαν ηφαίστειο που ξυπνά…» από το 10ο νηπιαγωγείο Χανίων

Ενθουσιασμένοι από την ενασχόλησή τους με τα ηφαίστεια, δηλώνουν οι μικροί μαθητές του 10ου νηπιαγωγείου Χανίων.

Όπως σημειώνει στο zarpanews.gr η υπεύθυνη, Ιωάννα Κλαψινού, «Φτιάξαμε μια μακέτα που δείχνει το ηφαίστειο στο εσωτερικό του, ένα lap book που δίνει διάφορες πληροφόριες για τα ηφαίστεια και τον χάρτη της Ελλάδας με τα ενεργά και μη ενεργά ηφαίστεια. (…) Ττα  παιδιά ενθουσιάστηκαν, τους άρεσαν πάρα πολύ, διότι εκτός από τις κατασκευές που παρουσιάζουμε σήμερα, κάναμε πάρα πολλές δραστηριότητες στο σχολείο, κάναμε έκρηξη, είδαμε πληροφοριακά βίντεο κλπ»

«Χημεία στην καθαριότητα» από το 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων

Με τις χημικές ουσίες που περιέχονται στα καθαριστικά προϊόντα ασχολήθηκαν μαθήτριες του 2ου Γενικού Λυκείου. Μάλιστα, στο τέλος της παρουσίασης, ο επισκέπτης υποβάλλεται σε… διαγώνισμα μέσω αυτοσχέδιου ηλεκτρονικού πίνακα, για να ελέγξουν αν παρακολουθούσε ενώ οι καλοί μαθητές παίρνουν δώρο χειροποίητα σαπουνάκια!

Ακόμα, στον πάγκο τους ο επισκέπτης μπορεί να μάθει πώς να εξαφανίσει έναν λεκέ από betadine!

«Πετάει» η steam team στο 6o Γυμνάσιο Χανίων

Μπάρες για την ασφαλή αποβίβαση και επιβίβαση των επιβατών από τα τρένα, συσκευή έγκαιρης προειδοποίηση για σεισμούς αλλά και για φωτιά, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οι οκτώ νέες συσκευές που ανέπτυξαν οι μαθητές της  steam team του 6ου Γυμνασίου Χανίων. Με πολλή δουλειά εκτός σχολικού ωραρίου, συνεργασία και προσπάθεια, παρουσίασαν στο κοινό εντυπωσικό αποτέλεσμα:

Περισσότερα εργαστήρια στα σχολεία 

Για μια διοργάνωση που συνεχίζει να κρατάει την ζωντάνια και την ορμή της από το 2014 που ξεκίνησε και κάθε χρόνο είναι όλο και πιο δυναμική, έκανε λόγο ο υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Νίκος Αναστασάκης.

Ο κ. Αναστασάκης, τόνισε από του χρόνου σχεδιάζεται δικτύωση με άλλες ανάλογες εκδηλώασεις σε όλη την Κρήτη μέσα από συνεργασία των κέντρων φυσικών επιστημών. «Τα παιδιά αποκτούν ξανά την χαμένη επαφή με το handjob που λέμε, την δουλειά με τα χέρια, κάτι που έχει πάει στο περιθώριο του σχολικού προγράμματος. Ελπίζουμε αυτό το «σπρώξιμο» που κάνουμε με εκδηλώσεις όπως η σημερινή, να γίνει πιο γενικό και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διδάσκονται οι φυσικές επιστήμες στα σχολεία» τόνισε.

«Τα παιδιά διασκεδάζουν, δείχνουν την δημιουργικότητά τους και μοιράζονται με τους επισκέπτες την δουλειά που έχουν κάνει στο σχολείο» τόνισε η προϊσταμένη της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Πόπη Κασσωτάκη – Ψαρουδάκη: «Πίσω από αυτή τη γιορτή που βλέπουμε σήμερα υπάρχει πολλή δουλειά από εμπνευσμένους εκπαιδευτικούς που δεν κοιτάνε ωράριο, δεν κοιτάνε στενά τα καθήκοντά τους αλλά αφιερώνουν πάρα πολλές ώρες για να βοηθήσουν τα παιδά να ανακαλύψουν πώς λειτουργεί ο κόσμος, να καλλιεργήσουν την φυσική τους περιέργεια, να τα εμπνεύσουν» σημείωσε.

Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στην συμμετοχή των νηπιαγωγείων στην εκδήλωση, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό να δώσουμε στα παιδιά την δυνατότητα από πολύ μικρά να ασχοληθούν με τις φυσικές επιστήμες.

O αντιπεριφερειάρχης καινοτομίας, Αντώνης Παπαδεράκης,αναφέρθηκε σε τρεις λόγους για τους οποίους αυτές οι δράσεις έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον: Πρώτον επειδή βάζουν τα παιδιά να δουλέψουν συνεργατικά, ομαδικά μεταξύ τους. Δεύτερον, τα βάζει σε μια διαδικασία καινοτόμας σκέψης, κάτι που έχει μεγάλη σημασία για τους αυριανούς πολίτες. Και το τρίτο είναι οτι τα παιδιά μέσα από αυτήν την διαδικασία βλέπουν την σχέση της επιστήμης, της γνώσης και της πρακτικής εφαρμογής τους σε διάφορους τομείς.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, σημείωσε πως «τα παιδιά μας δείχνουν την δύναμη της μάθησης, την δύναμη της δημιουργικότας που διακατέχει την εκπαιδευτική κοινότητα». «Αυτός ο ενθουσιασμός, αυτή η ζωντάνια, αυτή η ενέργεια που εισπράττει σήμερα εδώ ο επισκέπτης, είναι τελικά η παρακαταθήκη για το μέλλον μας» ανέφερε.

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης ανέφερε πως  «τα σχολεία του Πλατανιά συμμετέχουν δυναμικά στην διοργάνωση, με δημιουργικότητα και εφευρετικότητα». «Στηρίξαμε από την πρώτη χρονιά την προσπάθεια των εκπαιδευτικών και των διευθυντών μας και βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να παρουσιάζουν την δουλειά τους» υπογράμμισε.

Λύκειο Σούδας

Μια παραλλαγή του ανιχνευτή ψεύδους, τον «ανιχνευτή διάθεσης» ανέπτυξε η ομάδα του γενικού λυκείου Σούδας. Πρόκειται για μια συσκευή που μετρά την αντίδραση του οργανισμού από μια χημική ουσία που εκρίνεται στα δάχτυλα και ανάβουν τα λαμπάκια τα οποία μας δείχνουν ότι υπάρχει μια αλλαγή, συνεπώς μπορούμε να συμπεράνουμε ότι λέτε ψέματα. Ανάμεσα στις δημιουργίες των παιδιών συμπεριλαμβάνεται ακόμα ένα ρομπότ ειδικά σχεδιασμένο για οχήματα που θέλουν να κάνουν δουλειά σε μικρό χώρο αλλά και ένα τηλεκατεθυνόμενο αυτοκινητάκι που ακολουθεί το χέρι του χρήστη.

 

Αναλυτικά συμμετείχαν τα παρακάτω σχολεία:

zarpanews.gr

One thought on “Οι μαθητές των Χανίων είναι… πολύ μπροστά! Δείτε τις εντυπωσιακές δημιουργίες που παρουσιάστηκαν στην γιορτή των φυσικών επιστημών | Video + Photos

  1. Επιτέλους άνθρωποι εμπνευσμένοι, που θεωρούν τη δουλειά τους λειτούργημα, πηγή δημιουργίας και όχι ένα οχτάωρο. Μπράβο στα παιδιά αλλά κυριώς στους δασκάλους τους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook