Οι μαρτυρίες τριών γυναικών για τον σεναριογράφο Αλέξανδρο Κακαβά: “Πρέπει να κοιμηθείς μαζί μου για να κάνεις καριέρα”

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθεί από τον εισαγγελέα ο σεναριογράφος Αλέξανδρος Κακαβάς, ο οποίος καταγγέλλεται από δέκα γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση.

Οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) προέρχονται από ηθοποιούς που πέρασαν το κατώφλι του γραφείου του σεναριογράφου, ο οποίος κατέχει και θεσμικό ρόλο στον κλάδο του, για να περάσουν από οντισιόν για ταινία, τα γυρίσματα της οποίας, όμως, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Σύμφωνα με την έρευνα της Realnews, o σεναριογράφος διαφήμιζε πως χάρη σε αυτόν έχουν κάνει καριέρα ηχηρά ονόματα στον χώρο της υποκριτικής. Μεταξύ των καταγγελιών ξεχωρίζει αυτή που προέρχεται από γυναίκα, η οποία μόλις είχε ενηλικιωθεί όταν έλαβε χώρα το γεγονός.

Η καταγγέλλουσα αναφέρει ότι το 2007 συναντήθηκε με τον σεναριογράφο, προκειμένου να περάσει από οντισιόν για ρόλο σε ταινία. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της καταγγελίας, την οποία έχει στη διάθεσή της η «R», ο σεναριογράφος ήταν ιδιαίτερα πιεστικός. «Φυσικά, για να γίνουν όλα αυτά καταλαβαίνεις τι πρέπει να συμβεί. Πρέπει να μου κάτσεις!», της είπε.

Σε άλλο σημείο η καταγγέλουσα αναφέρει: «Στην προσπάθειά του να με πείσει να ενδώσω στην ανήθικη πρότασή του, μου ανέφερε διάφορες ηθοποιούς που έχει βοηθήσει να ανελιχθούν, με αντίτιμο φυσικά να δεχθούν να υποκύψουν στις ανήθικες προτάσεις του». Η γυναίκα δηλώνει πως ο σεναριογράφος προχώρησε και σε σωματική επαφή. «Μου ζήτησε να βγάλω την μπλούζα μου και να μείνω με το εσώρουχό μου από πάνω…

Ανεβαίνοντας επάνω στο κορμί μου, χωρίς προηγουμένως να με ρωτήσει, προχώρησε σε προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειάς μου, αφού μάλιστα ήμουν και ημίγυμνη, όπως ο ίδιος είχε απαιτήσει, και άγγιξε το κορμί μου πιάνοντας το στήθος μου… Μετά από αυτό, έντρομη, μουδιασμένη και σε σοκ έβαλα την μπλούζα μου και απευθείας έφυγα από τον χώρο που βρισκόμουν».

«Θα σου υποδείξω και με ποιους άλλους» Δεν μπορεί να ξεχάσει όσα συνέβησαν το 2005 23χρονη τότε ηθοποιός κατά την ακρόαση που είχε με τον σεναριογράφο. «Ο Αλέξανδρος Κακαβάς δεν δίστασε να προσβάλει ακόμα και τη μητρότητα αναφέροντάς μου: “Προς Θεού, μην τολμήσεις να κάνεις παιδί πριν γίνεις διάσημη, γιατί κανείς δεν θα σε ξαναπάρει στη δουλειά του”».

Σε ένα άλλο σημείο της καταγγελίας της, αναφέρει πως ο σεναριογράφος της είπε: «Ξεκάθαρα πρέπει να κοιμηθείς μαζί μου, πέντε-έξι φορές» και έπειτα «και θα σου υποδείξω με ποιους άλλους πρέπει να κοιμηθείς, ώστε να έχεις μια βέβαιη καριέρα στον χώρο μας».

«Στο αμάξι του και κατά τη διάρκεια της επιστροφής μου προς το σπίτι μου, χωρίς κανένα ερωτικό έρεισμα εκ μέρους μου, προσπάθησε να με αγκαλιάσει και να με φιλήσει. Αντιλαμβανόμενη τις προθέσεις του, τον έσπρωξα και βγήκα τρέχοντας από το αυτοκίνητο», καταλήγει η καταγγέλλουσα.

Παρόμοια τακτική ακολούθησε ο σεναριογράφος όταν το 2008 παρενόχλησε σεξουαλικά άλλη ηθοποιό στο γραφείο του, ενώ ήταν παρούσα και η σύντροφός του. «Συναντήθηκα με τον Αλέξανδρο Κακαβά, ο οποίος με κάλεσε στην οικία του, στην οποία στέγαζε και το επαγγελματικό του γραφείο…

Φτάνοντας στο σπίτι του, μου σύστησε τη γυναίκα αυτή, της οποίας μάλιστα προσέδωσε ρόλο της “συντρόφου-βοηθού” του… “Εάν θέλεις να γίνεις πραγματικά ηθοποιός και να αναγνωριστείς και να κάνεις καριέρα, τότε θα πρέπει να σε δοκιμάσω.

Να νιώσω ότι είσαι η μούσα μου. Να εμπνέομαι από εσένα. Και γι’ αυτό δεν χρειάζονται πολλά. 5-6 κρεβάτια και μετά θα έχεις διαρκώς δουλειές. Πρέπει να είσαι απελευθερωμένη και έτοιμη, για να σου δώσω μεγάλους ρόλους”», της πρότεινε ο σεναριογράφος, σύμφωνα με την καταγγελία.

Στην Εισαγγελία όλα τα στοιχεία

Ο Αλέξανδρος Πασιατάς, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και συνήγορος των καταγγελλουσών, δηλώνει ότι τα περιστατικά παρενοχλήσεων αφορούν την περίοδο 2003-2011: «Τους τελευταίους δύο μήνες δέκα κοπέλες, ηθοποιοί στο επάγγελμα, απευθύνθηκαν σε εμένα και μου ανέφεραν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης που δέχθηκαν από συγκεκριμένο σεναριογράφο.

Με την αμέριστη συμπαράσταση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και την ενδελεχή μελέτη των περιστατικών οι συνεργάτες μου και εγώ αποφασίσαμε να αναλάβουμε την κατάθεση των καταγγελιών.

Σε όλες τις περιπτώσεις που χρονικά τοποθετούνται από το έτος 2003 μέχρι και το έτος 2011, διαφαίνεται μια συγκεκριμένη πρακτική από την πλευρά του καταγγελλομένου: Με πρόσχημα το ερωτικό περιεχόμενο της επικαλούμενης ταινίας, ο καταγγελλόμενος συνήθιζε να εξαρτά το αποτέλεσμα της ενδεχόμενης συνεργασίας από τη δυνατότητα επίτευξης σεξουαλικής συνεύρεσης των νεαρών ηθοποιών με τον ίδιο ή και με πρόσωπα που θα τους υποδείκνυε, λέγοντας πως μόνο με αυτή τη μέθοδο μπορούν να εργαστούν στον καλλιτεχνικό χώρο.

Η συμπεριφορά του περιελάμβανε εκφράσεις, χειρονομίες, κινήσεις αλλά και απειλές που θίγουν την τιμή, την υπόληψη αλλά και τη γενετήσια αξιοπρέπεια των ηθοποιών» Ο Αλ. Πασιατάς πέρασε τη Μ. Τετάρτη το κατώφλι της Εισαγγελίας Αθηνών προκειμένου να καταθέσει στοιχεία.

«Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς ο φάκελος βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα που θα διερευνήσει τα τελεσθέντα αδικήματα και θα προβεί στις περαιτέρω ενέργειες. Θα τον επισκεφθώ και την Τετάρτη του Πάσχα, προκειμένου να ενημερωθώ για τη διαδικασία, αφού πρόθεσή του είναι η κίνηση δίωξης του καταγγελλομένου», προσθέτει ο Αλ. Πασιατάς.

Η «R» προσπάθησε να έρθει σε επαφή με την πλευρά του σεναριογράφου, ώστε να απαντήσει στις καταγγελίες, χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό.

 

Enikos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ