Οι Κρητικοί «κόβουν» τα περιττά και ρίχνουν βάρος στο τραπέζι των Χριστουγέννων

οι-κρητικοί-κόβουν-τα-περιττά-και-ρί-1582195

«Οι καταναλωτές στην Κρήτη ψωνίζουν περισσότερο είδη διατροφής και απλά κινούνται διερευνητικά ενόψει της αγοράς των Χριστουγέννων. Αν τους περισσέψουν χρήματα θα αγοράσουν και δώρα για τις γιορτές. Αλλιώς, θα μείνουν στα τρόφιμα!».

Αυτό είναι το συμπέρασμα που μεταφέρει στο neakriti.gr, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Γιώργος Πολιουδάκης. «Και μετά την περασμένη εβδομάδα που για όλη την εβδομάδα είχαμε την Black Friday, όποιοι ήθελαν να κάνουν κάποιες αγορές τις έκαναν. Τώρα είναι σε αναμονή για το εορταστικό ωράριο, που ξεκινάει στις 11 του μήνα. Αλλά στην παρούσα φάση, οι καταναλωτές ψωνίζουν κυρίως τα είδη της διατροφής τους από τα σούπερ-μάρκετ και περιμένουν τις γιορτές για να πάρουν τα δώρα τους, όπως θέλουμε κι εμείς να ελπίζουμε»…

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εμπορικός κόσμος σε ολόκληρη την Κρήτη κάνει ό,τι περνάει απ’ το χέρι του ώστε οι καταναλωτές να βρουν προσιτές τιμές και να επισκεφτούν όμορφα στολισμένα καταστήματα, κάτι που βοηθάει και στην καλύτερη ψυχολογία του καταναλωτή.

Πάντως, σήμερα, όπως λέει ο Γιώργος Πολιουδάκης, ο κόσμος κατεβαίνει στην αγορά μόνο για να κάνει μια βόλτα και να διερευνήσει τα είδη και τις τιμές. «Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε σε σχέση με πέρυσι πόσο κάτω είναι φέτος η αγοραστική κίνηση. Αυτό θα μπορέσουμε να το κάνουμε μετά τις γιορτές. Σίγουρα πάντως είναι πολύ πιο κάτω σήμερα η αγοραστική κίνηση, αφού ούτε ο πληθωρισμός ούτε το ενεργειακό ήταν πέρυσι σε τόσο μεγάλα επίπεδα», λέει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο Γιώργος Πολιουδάκης τονίζει: «Με τον πληθωρισμό και την κρίση που υπάρχει, έχει μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Οπότε ο κόσμος προτιμάει να δώσει βάρος στο φαγητό και μετά να κάνει και τα άλλα ψώνια. Και μπορεί και να μην τα κάνει. Δηλαδή, αν του περισσέψουν χρήματα θα πάει να πάρει ένα δώρο. Αν του περισσέψουν χρήματα θα πάρει ένα παπούτσι. Θα ρίξει λοιπόν το βάρος στη διατροφή για να κάνει το γιορτινό τραπέζι, γιατί χωρίς φαΐ δεν κάνει, χωρίς δώρο κάνει».

Ελπίζουν μεν αλλά…

Οι έμποροι σε ολόκληρη την Κρήτη, έχοντας ήδη υποστεί τις ζημιές της οικονομικής κρίσης και των καιρικών φαινομένων σε κάποιες περιοχές, δίνουν μεγάλη σημασία στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Όπως λέει στο neakriti.gr, ο πρόεδρος της ΟΕΣΚ Μανόλης Κουμαντάκης, «όσο πλησιάζουμε στις γιορτές, πιστεύουμε ότι θα αυξηθεί και η αγοραστική κίνηση στην αγορά της Κρήτης. Τώρα προς το παρόν οι καταναλωτές κινούνται διερευνητικά. Ελπίζουμε ότι θα πάμε καλά. Θα υπάρχουν καλές τιμές και καλές ποιότητες»…

Έτσι, σε κλίμα εορταστικό μπαίνουμε πλέον από την ερχόμενη Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, οπότε και τίθεται σε εφαρμογή το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. Εκείνη την ημέρα τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα.

Η δεύτερη θα είναι η αμέσως επόμενη, δηλαδή η Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, με το ωράριο να είναι επίσης από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Το εορταστικό ωράριο θα ισχύσει έως τις 8 Ιανουαρίου και, στο πλαίσιο αυτού, τα καταστήματα κάποιες ημέρες θα λειτουργήσουν με συνεχές ωράριο, δίδοντας έτσι την ευκαιρία στους καταναλωτές να έχουν άπλετο χρόνο στη διάθεσή τους προκειμένου να δουν τις βιτρίνες, να κάνουν έρευνα αγοράς και να προβούν σε αγορές.

Κλειστά ωστόσο θα παραμείνουν την Κυριακή των Χριστουγέννων 25 Δεκεμβρίου όπως και ανήμερα των Χριστουγέννων, δηλαδή τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022. Κλειστά επίσης θα είναι την ημέρα της Πρωτοχρονιάς όπως και ανήμερα, όπως και τα Θεοφάνια στις 6 Ιανουαρίου.

neakriti.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook